Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την Κεντρική Τράπεζα

18:25 5/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής ψήφισε τα μνημονιακά νομοσχέδια που αφορούσαν στην εξαίρεση των μειώσεων για το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας καθώς και στην άρση της απαγόρευσης για πλήρωση κενών θέσεων και προαγωγές.

Το νομοσχέδιο για τις περικοπές εγκρίθηκε με 29 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ,

Ζαχαρίας Κουλίας) και 19 κατά (ΑΚΕΛ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών), ενώ για τις προαγωγές ψηφίστηκε με 24 υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας) και 19 κατά (ΑΚΕΛ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών) και 5 αποχές (ΚΣ ΕΔΕΚ).

Η Ολομέλεια προχώρησε στην ψήφιση μετά από επιστολή που λήφθηκε από το Διοικητή της Κεντρικής Πανίκο Δημητριάδη στην οποία ανέφερε ότι το ΔΣ της Κεντρικής «διαβεβαιώνει ότι θα επέλθουν στις απολαβές των υπαλλήλων της ΚΤΚ οι αντίστοιχες μειώσεις που ισχύουν για το δημόσιο τομέα και οι οποίες δεν θα προβλέπονται στη βασική νομοθεσία για τους υπαλλήλους της Κεντρικής εφόσον εγκριθεί το πιο πάνω νομοσχέδιο».

Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισης ήταν μακρά, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ενημερώθηκε από μέλη του ΔΣ ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε πριν από δύο εβδομάδες από το ΔΣ. Μετά από συζήτηση επί αυτού, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι θα ζητηθεί να προσκομιστεί στη Βουλή η ακριβής ημερομηνία της απόφασης του ΔΣ για την αποκοπή των μισθών.

Νωρίτερα σήμερα είχε αποσταλεί επιστολή από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στο Διοικητή της Κεντρικής και το ΔΣ ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο για τη μείωση των απολαβών αν προηγουμένως δεν συνερχόταν το ΔΣ και ενημέρωνε γραπτώς τη Βουλή μέχρι τις 16.00.

Τοποθετούμενος στο θέμα της τρόικας γενικότερα, λίγο πριν να προχωρήσει το σώμα στη ψήφιση των νομοσχεδίων, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «ειλικρινά αισθάνομαι ότι η τρόικα έχει υπερβεί τα εσκαμμένα, διότι ουσιαστικά υπάρχει επέμβαση στο πολίτευμα, διότι περί αυτού πρόκειται, όταν υπάρχει αυτή η διακριτική μεταχείριση των ανεξάρτητων κρατικών θεσμών, η επιλεκτική ευαισθησία για ένα ανεξάρτητο θεσμό», γιατί όπως υπενθύμισε υπάρχουν και άλλοι ανεξάρτητοι θεσμοί.

«Είναι καιρός ως Ευρωπαίοι πολίτες να δώσουμε αυτό το μήνυμα προς τα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα, ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η εφαρμογή αυτών των λεγομένων σχεδίων διάσωσης από την τρόικα, που δεν είναι ένα δημοκρατικά νομιμοποιημένο όργανο», είπε. Ήρθε η ώρα, πρόσθεσε, «να ληφθούν αποφάσεις από τα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα ότι αυτόν το ρόλο πρέπει να τον αναλάβουν, και αυτή την ευθύνη, δημοκρατικά νομιμοποιημένοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράδειγμα, υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όλοι οι Βουλευτές από όλες τις πολιτικές δυνάμεις αναφέρθηκαν στην ανάγκη ίσης κατανομής των βαρών μεταξύ όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανεξαρτήτως που εργάζονται.

«Η πολιτική θέση ότι αν δεν προηγηθεί απόφαση του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας ότι παρόμοιες περικοπές που έχουν επιβληθεί στο σύνολο των εργαζομένων στην κυπριακή επικράτεια πρέπει να ισχύουν και στους υπαλλήλους της Κεντρικής. Πρώτον συνάδει με το λαϊκό αίσθημα», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στην τοποθέτησή του. Πρόσθεσε ακόμη ότι «είναι στη φιλοσοφία όλου του προγράμματος».

Συμφώνησε με συνάδελφους του ότι η εξαίρεση της Κεντρικής «βεβαίως και είναι αντίφαση της Τρόικας».

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμη ότι μόλις πληροφορήθηκε από μέλη του ΔΣ της Κεντρικής ότι η απόφαση για τήρηση των περικοπών έχει ληφθεί εδώ και δύο εβδομάδες από το ΔΣ. Συνέχισε λέγοντας ότι έπρεπε να είχε σταλεί αυτή η επιστολή στη Βουλή. Μπήκαμε σ’ αυτό το αλαλούμ γιατί κάποιοι ολιγώρησαν, ανέφερε.

Τοποθετούμενος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης έφερε σαν παράδειγμα τη σημερινή στάση άλλων κομμάτων και τη δηλωθείσα ετοιμότητά τους να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια για να καταλήξει ότι κατά συνέπεια δεν ευσταθεί η κατηγορία που εκτοξεύεται εναντίον του ΑΚΕΛ ότι είναι ανεύθυνο όταν δεν ψηφίζει μνημονιακά νομοσχέδια.

Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη να ξεκαθαριστεί η ιδιότητα των Κεντρικών Τραπεζών μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και άλλες αποφάσεις που έχουν παρθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν δηλαδή είναι ανεξάρτητα όργανα των κρατών ή ακολουθούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η Βουλή δεν μπλοφάρει», είπε από την πλευρά του και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Ανέφερε επίσης ότι το πώς συμπεριφέρονται κάποιοι κρατικοί λειτουργοί σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να απασχολήσει τη Βουλή.

Υπέρ της ισότιμης μεταχείρισης των υπαλλήλων τάχθηκε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. «Κανένας υπάλληλος στο δημόσιο τομέα δεν θα έπρεπε να εξαιρείται». Ωστόσο, ανέφερε ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να συμμορφωθούμε είτε μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, που, όπως πρόσθεσε, «δεν μας αρέσει». Επεσήμανε ότι αυτό που θέλαμε να γνωρίζουμε είναι ότι θα παρθούν νομότυπα οι αποφάσεις έτσι ώστε κανένας υπάλληλος να μην προσβάλλει την αποκοπή του μισθού του.

Τοποθετούμενος εκ μέρους της ΕΔΕΚ, η οποία ψήφισε εν τέλει το νομοσχέδιο που αφορούσε τη μείωση των απολαβών αλλά τήρησε αποχή στο θέμα των προσλήψεων, ο Βουλευτής της Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι αρχική πρόθεση ήταν να μην υπερψηφίσει η ΕΔΕΚ το νομοσχέδιο για τη μείωση των απολαβών, λέγοντας ότι πλήττει το κλίμα και την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδεικνύεται μεταξύ των εργαζομένων.

Θα έπρεπε το ΔΣ να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικές κινήσεις ούτως ώστε με νομοθετικές ρυθμίσεις να απαγκιστρώσει τη μισθοδοσία από την ανεξαρτησία της Κεντρικής, είπε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Είπε όμως ότι είναι μια σωστή κίνηση εκ μέρους της Κεντρικής.

Τη θέση ότι η ανεξαρτησία ενός οργάνου δεν καθορίζεται από τις προσλήψεις, εξέφρασε ο Βουλευτής Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος και καταψήφισε τα νομοθετικά κείμενα. Δεν είναι ανεξαρτησία να διεκδικεί το ρόλο της η Κεντρική ως το «χαϊδεμένο παιδί της Τρόικας», είπε, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για υπεροπλία της Κεντρικής απέναντι της Δημοκρατίας.

«Τι σχέση έχει η ανεξαρτησία με τα χρήματα που καταβάλλει ο κυπριακός λαός;», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.
Καθηκόντως η Βουλή πρέπει να τους πει «ως εδώ», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα