Πυρά της ΕΔΕΚ κατά Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ

12:32 17/8/2012 - Πηγή: OnlyCY


Η Κυβέρνηση και η ηγεσία του ΑΚΕΛ εκτός από επιλεκτική ανάγνωση των ανακοινώσεων του ΚΣ ΕΔΕΚ, έχουν επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά την επιλεκτική μνήμη που διαθέτουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Από την πρώτη στιγμή το ΚΣ ΕΔΕΚ στηλίτευσε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική

που οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση και ζήτησε την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων και κυρίως όσον αφορά τους μικρομεσαίους εισοδηματίες.
Ήταν δυστυχώς η Κυβέρνηση και η ηγεσία του ΑΚΕΛ που τόνιζαν ότι η Κυπριακή οικονομία είναι αλώβητη και δε συντρέχουν λόγοι για τη λήψη μέτρων. Θεωρούσαν μάλιστα μαγκιά να μοιράζουν αστόχευτα επιταγές και να προβαίνουν σε σπατάλες εν μέσω της οικονομική κρίσης. Τελικά αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα και μάλιστα οδυνηρά για τα λαϊκά στρώματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Είχαμε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν για τις επιπτώσεις που θα είχε στην κυπριακή οικονομία η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε επισφαλείς επενδύσεις σε βαλκανικές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα.
Ήταν όμως η Κυβέρνηση και η ηγεσία του ΑΚΕΛ που υποστήριζαν τις διοικήσεις των τραπεζών και τις ενέργειες τους. Δύο μάλιστα ανώτερα στελέχη τράπεζας τοποθετήθηκαν ως πολιτικοί προϊστάμενοι (Υπουργοί) του ΥΠΟΙΚ ενώ κάποια άλλα είχαν ελεύθερη είσοδο στο Προεδρικό.
Πέραν των τεράστιων ευθυνών που έχουν οι διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών καθώς και οι ανεξάρτητες εποπτικές αρχές για το μη επαρκή έλεγχο που άσκησαν, άλλες τόσες είναι και οι ευθύνες της Κυβέρνησης.
Από ένα και πλέον χρόνο πριν το ΚΣ ΕΔΕΚ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα και κοινή διαβούλευση με τη σύγκληση συνεδρίας πολικών αρχηγών, για να αποφευχθεί η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Η Κυβέρνηση και η ηγεσία του ΑΚΕΛ διαβεβαίωναν πως δεν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις κατέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης όχι μόνο για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και για κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών.
Η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ έχει κατορθώσει τελικά το ακατόρθωτο:

• Παρέλαβε μια οικονομία από τους πρωτοπόρους στην Ευρωζώνη, με δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος 48% του ΑΕΠ και ανεργία μικρότερη του 3% και την οδήγησε μέσα σε τεσσεράμισι χρόνια στο μηχανισμό στήριξης με δημοσιονομικό έλλειμμα πέραν του 6%, δημόσιο χρέος 75% του ΑΕΠ (πριν ακόμη ζητηθεί η στήριξη των τραπεζών από το κράτος) και ανεργία που πλησίασε το 11%. Στην οικονομία όταν οι αριθμοί αποδεικνύουν τα αυταπόδεικτα δεν υπάρχει χώρος για προπαγάνδα.
• Στο όνομα της φιλολαϊκής πολιτικής επέβαλε φορολογικά μέτρα και έκτακτες εισφορές που έπληξαν κυρίως τα εισοδήματα των μικρομεσαίων τάξεων.
• Αν η Κυβέρνηση έχει επιλύσει, όπως αναφέρει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που τόνισε το Κίνημα στην ανακοίνωση του, τότε οι τεχνοκράτες στην Κύπρο, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τρόικας αξιολογούν ίσως μια άλλη οικονομία.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να απευθύνεται στον Κ

Keywords
Τυχαία Θέματα