ΣΕΛΚ: Ανήσυχοι οι διεθνείς πελάτες των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από τις εξελίξεις

20:02 17/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ανήσυχοι από τις εξελίξεις είναι οι διεθνείς πελάτες του τομέα των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών, αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup για την επιβολή τέλους αλληλεγγύης και σταθερότητας, την οποια χαρακτηρίζει «πρωτοφανή και εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία».
Η απόφαση αυτή, αναφέρει ο ΣΕΛΚ, που επιβάλλεται σε μία χώρα της Ε.Ε., από τους θεωρητικά

ισότιμους εταίρους της, πλήττει σοβαρά την αξιοπιστία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τραυματίζει απειλητικά την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, και δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά, ανησυχία και αβεβαιότητα για τις καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες του ευρωσυστήματος».

Οι στιγμές, προσθέτει, είναι κρίσιμες και απαιτείται υπευθυνότητα από όλους ώστε να συγκρατηθούν οι συνέπειες εφαρμογής μίας τέτοιας απόφασης.
Όπως αναφέρει ο ΣΕΛΚ, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι συναφείς επαγγελματικές υπηρεσίες συνεισφέρουν το 45% του ΑΕΠ της Κύπρου, συμβάλλοντας πέραν των οικονομικών στοιχείων σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. «Ο τομέας αυτός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και, εάν πληγεί, θα επέλθει βαρύτατο χτύπημα στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης».

Ο Σύνδεσμος καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρήσει άμεσα μία απόφαση που προκαλεί στην Κύπρο οικονομική ασφυξία και μεταδίδει στην Ευρωζώνη την οικονομική αναξιοπιστία και καλεί την κυβέρνηση «αυτή την ύστατη ώρα να εξαντλήσει κάθε όριο πίεσης προς την αλλαγή αυτής της απόφασης που υπονομεύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την προοπτική του, και να εξερευνήσει αμέσως υπαλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης».
Όλο το δυναμικό, η τεχνογνωσία και εμπειρία του ΣΕΛΚ, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι στη διάθεση της κυβέρνησης, «αν και με λύπη σημειώνουμε ότι είναι περιορισμένη η επίσημη πληροφόρηση που έχουμε ως προς τις εξελίξεις». Εάν όντως δεν υπάρχει περιθώριο άλλης επιλογής εκτός από τη συγκεκριμένη συμφωνία με το Eurogroup, τότε ο Σύνδεσμος καλεί την Κυβέρνηση να: 1) ενδυναμώσει περαιτέρω το αντιστάθμισμα έναντι του τέλους επί των καταθέσεων, όπως για παράδειγμα εξασφάλιση των ανάλογων διασφαλίσεων και δεσμεύσεων.
2) διασφαλίσει απεριόριστη ρευστότητα από το μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA) προς όφελος των κυπριακών τραπεζών
3) εξεύρει λύσεις μη επηρεασμού των καταθέσεων ξένων επενδυτών και συμφερόντων, με σκοπό να διαφυλαχθεί η προοπτική της Κύπρου ως ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και ως προορισμός προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Τέλος, αναφέρει ότι προς την κατεύθυνση της διατήρησης της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος έτσι ώστε η Κύπρος να παραμείνει ένα αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο, είναι έτοιμοι να αποδεχθούν συγκεκριμένες αλλαγές και προσαρμογές, αλλά σε καμία περίπτωση αποφάσεις που πλήττουν ανεπανόρθωτα το μέλλον του τόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα