Στο 47,5% το τελικό κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου

15:57 29/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο 47,5% έχει καθοριστεί το τελικό ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, στο οποίο κατέληξε ως αρμόδια Αρχή Εξυγίανσης, η Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες ανεξάρτητων εξειδικευμένων οίκων, θεωρεί ότι η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια θα μπορούσε να επιτευχθεί

και με χαμηλότερο ποσοστό. Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η Κυβέρνηση υπέβαλλε συγκεκριμένες προτάσεις, κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις.

«Κατά τη χθεσινή μέρα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενημέρωσε την Κυβέρνηση για την απόφασή της σχετικά με το τελικό ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, στο οποίο κατέληξε ως αρμόδια Αρχή Εξυγίανση και φτάνει στο 47,5%», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Έτσι, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα στην πορεία της τράπεζας για έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης και ανάληψης της διοίκησης και διεύθυνσής της από τους νέους της ιδιοκτήτες».

Επεσήμανε παράλληλα ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σταθεροποίησης και της Τράπεζας Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας».

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι «το ποσοστό είναι αισθητά χαμηλότερο από την αρχική πρόβλεψη προ τεσσάρων μηνών». Αυτό, είπε, «αποτελεί μια θετική εξέλιξη τόσο για την οικονομία του τόπου όσο και για τους επηρεαζόμενους καταθέτες».

Ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, εξήγησε, «επιτυγχάνεται και μάλιστα πέραν του λογικού επιπρόσθετου ποσού ασφαλείας που δικαιολογούν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας».

«Η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες ανεξάρτητων εξειδικευμένων οίκων που αποτίμησαν τα μεγέθη ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου και της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, θεωρεί ότι η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια θα μπορούσε να επιτευχθεί και με χαμηλότερο ποσοστό μετατροπής καταθέσεων σε μετοχές», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση υπέβαλε συγκεκριμένες εποικοδομητικές προτάσεις προς την Αρχή Εξυγίανσης».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «και η συνολική αξιολόγηση της πορείας της κυπριακής οικονομίας τις αμέσως επόμενες μέρες θα είναι τέτοια που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του κλίματος σταθεροποίησης της οικονομίας».

Κληθείς να πει ποιο θα ήταν το ποσοστό που σύμφωνα με την Κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιητικό, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε εποικοδομητικές προτάσεις προς την Αρχή Εξυγίανσης σύμφωνα και με τα ευρήματα ανεξάρτητων εξειδικευμένων οίκων για το ποιο θα θεωρούσε ότι είναι επαρκές ποσοστό μετατροπής καταθέσεων σε μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου.

«Η Αρχή Εξυγίανσης αποφάσισε το ποσοστό που μόλις σας είπα, οι δικές μας προτάσεις ήταν διαφορετικές, εποικοδομητικές στο κλίμα αυτό. Θεωρούμε – και γι’ αυτό υποβάλαμε αυτές τις εποικοδομητικές προτάσεις – ότι ένα χαμηλότερο ποσοστό μετατροπής καταθέσεων σε μετοχές θα ήταν εξίσου παραγωγικό και θα απέδιδε στο τέλος την ίδια αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας».

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τη θέση του Χριστόφορου Πισσαρίδη ότι σε δύο χρόνια θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό, φορτικά επιμένει ότι πρώτον, θα έπρεπε να είχε εξέλθει η Τράπεζα Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης προ πολλού – και αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει στις αμέσως επόμενες ημέρες μετά από αυτή την απόφαση μετατροπής των καταθέσεων σε μετοχές – Γεγονός, που όπως έχουμε πει, θεωρούμε ότι κλείνει αυτόν τον κύκλο καθεστώτος εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου για να μπορέσει η τράπεζα και η οικονομία του τόπου να μπει σε μια διαφορετική πορεία σταθεροποίησης.

Νομίζουμε, συνέχισε, «ότι το θέμα των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να ειδωθεί και αυτό – γιατί ήταν και αυτό ένα από τα θέματα για τα οποία φορτικά επιμέναμε – να μπει σε ένα άλλο πλαίσιο έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό να ομαλοποιηθεί και η αγορά».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Κυβέρνηση θα δώσει πλέον κρατικά ομόλογα ως εγγύηση προς ενίσχυση της ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου αντί παροχής ELA όταν εξέλθει πλέον η τράπεζα από το καθεστώς εξυγίανσης, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά, είπε, «με την επίσκεψή του στην έδρα της ΕΚΤ έχει ανοίξει ένα διάλογο με την ηγεσία της, για να μπορέσουμε από κοινού σε συντονισμένες ενέργειες να κάνουμε ότι πρέπει για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον τόπο μας σε σταθεροποιητική πορεία, σε πορεία ανάπτυξης και το τραπεζικό μας σύστημα να είναι ένα σύστημα ασφαλές».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε όλους «να σταθούμε στο μεγάλο. Το μεγάλο είναι ότι αυτή η απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα σταθεροποίησης της τράπεζας και της κυπριακής οικονομίας». Με αυτή την απόφαση, είπε τέλος, κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα στην πορεία της τράπεζας και ανοίγει ο δρόμος για έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα