Σύγκρουση εντός του CHP για το θέμα της ταυτότητας των Κούρδων στην Τουρκία

18:11 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Hurriyet αναφέρει ότι μεγάλη ένταση επικράτησε χθες στους κόλπους του κόμματος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP όταν η αντιπρόεδρος του Κόμματος Μπιργκιούλ Αϊμάν Γκιουλέρ δήλωσε κατά την συζήτηση του θέματος χρήσης της μητρικής γλώσσας στο Δικαστήριο ότι «δεν μπορεί να εξισωθεί και να είναι ισότιμο το τουρκικό έθνος με τον κουρδικό λαό».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η δήλωση αυτή προκάλεσε την παραίτηση του βουλευτή του CHP

από το Αντιγιαμάν, Σαλιχ Φιράτ, ενώ ο Πρόεδρος του CHP Κιλιτσντάρογλου(φώτο) παρενέβη για να πείσει τον Φιράτ να παραμείνει στο κόμμα και δεν έγινε δεκτή η παραίτησή του.

Ο Κιλιτσντάρογλου κατά την δήλωση που έκανε σχετικά με το θέμα αντέδρασε έντονα στην Γκιουλέρ λέγοντας « κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει πολιτική που θα βασίζεται στην εθνική ταυτότητα».

Η Γκιουλέρ διευκρινίζοντας την δήλωσή της τόνισε ότι δεν αναφέρεται στην ισότητα των Τούρκων και των Κούρδων ως άτομα την οποία δεν αμφισβητεί , ωστόσο τόνισε ότι οι Κούρδοι είναι «λαός» και όχι «έθνος» και ότι η έννοια του «έθνους» συνδέεται με την υπηκοότητα.

«Αν οι Κούρδοι ήταν ξεχωριστό έθνος τότε θα έπρεπε να έχουμε δύο υπηκοότητες . Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο έθνη σε μια χώρα» τόνισε η Γκιουλέρ.

Η Yeni Safak αναφέρει ότι παρά τον παρέμβαση Κιλιτσντάρογλου για τον περιορισμό της κρίσης , άλλοι 11 βουλευτές του CHP –εκτός του Φιράτ- έδωσαν το μήνυμα πιθανής παραίτησής τους.

Η Taraf σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά βαθύ ρήγμα μεταξύ της αναθεωρητικής και της εθνικιστικής πτέρυγας του CHP.

H Milliyet προσθέτει ότι έχει σημάνει συναγερμός στην αριστερή πτέρυγα του CHP που θεωρεί ότι οι εθνικιστές προσπαθούν να ελέγξουν το κόμμα και έχουν αποφασίσει την έναρξη αντιπαράθεσης με την εθνικιστική πτέρυγα.

Keywords
Τυχαία Θέματα