Συμφωνία Ομήρου με επιστολή Προέδρου σε ΓΓ ΟΗΕ για το θέμα Ντάουνερ

15:16 17/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επιστολή προς το ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για την οποία ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, κοινοποιώντας του αντίγραφο της επιστολής. Στην επιστολή του, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην Πάφο ο κ. Ομήρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατυπώνει έντονες παρατηρήσεις για το γεγονός ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος

του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ είχε διευθετήσει δείπνο για τις 29 Μαΐου, ως μια κοινωνική συνάντηση, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Ντάουνερ προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως πρόκειται για μια σημαντική πολιτική συνάντηση.

Τόσο ο κ. Ντάουνερ όσο και οι συνεργάτες του προσπαθούν με τον τρόπο που ενεργούν να υποσκάψουν την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπό το φως αυτών των συμπεριφορών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πληροφορεί τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπάρχει πιθανότητα να αναθεωρήσει τη συμμετοχή του σε αυτό το δείπνο εκτός και εάν έχει διαβεβαιώσεις – όχι από τον κ. Ντάουνερ – αλλά από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή πως πρόκειται για ένα απλό κοινωνικό γεγονός.

Ο κ. Ομήρου σχολιάζοντας την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως πρόκειται για μια ορθή ενέργεια και πρόσθεσε πως «ο κ. Ντάουνερ δια λόγων, έργων και συμπεριφορών έχει απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να είναι αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, αντιπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ. Έχει χάσει τα τεκμήρια της αξιοπιστίας, της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Η συνεχής του προσπάθεια να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, είναι να ωθήσει προς λύση του Κυπριακού η οποία εκφεύγει των όρων εντολής που έχει. Και οι όροι εντολής είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το κυπριακό πρόβλημα».

Ο κ. Ομήρου είπε πως επίσημα πλέον και αποφασιστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ζητήσει την αντικατάσταση του κ. Ντάουνερ επειδή ουσιαστικά εκπίπτει της ιδιότητας του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ δια λόγων, έργων και συμπεριφορών. «Δεν μπορεί πλέον με την καταρρακωμένη αξιοπιστία του να συνεχίσει να ενεργεί σε οποιαδήποτε διαδικασία για λύση του κυπριακού προβλήματος».

O κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη ότι η χθεσινή αποκάλυψη ότι το έγγραφο συγκλίσεων ήδη επιδόθηκε από τον κ. Ντάουνερ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου οριστικοποιεί τον κίνδυνο οι υποχωρήσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς να διεκδικηθούν από την τουρκικής πλευρά ως οριστικές.

Η αρχή, είπε, ότι «τίποτα δεν θεωρείται ως συμφωνηθέν εκτός αν συμφωνηθούν όλα», είναι μεν καλόηχη, ωστόσο δεν έχει μεγάλη σχέση με την πολιτική και διπλωματική πρακτική.

Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, συνέχισε, ότι δεν θα αποδεχθεί τις υποχωρήσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων, τίποτα δεν έπραξε για να αποφευχθεί είτε η κατάθεση του εγγράφου συγκλίσεων, είτε για να αποσυρθούν από την ε/κ πλευρά αυτές οι υποχωρήσεις.

Ο κ Ομήρου είπε ακόμη πως είναι προφανές ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, προεξάρχοντος του Α. Ντάουνερ, είναι να συνεχιστούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο συγκλίσεων, το οποίο είπε, «θα θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία».

Διερωτήθηκε κατά πόσο θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μην συνέβη τίποτα, αν θα διατηρηθεί η ανεπαρκής διαπραγματευτική βάση, και αν θα αποδεχθούμε ως ενδιάμεση συμφωνία το έγγραφο συγκλίσεων.

Ο κ Ομήρου είπε ακόμη πως αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις με απόσυρση των προτάσεων για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή 50.000 εποίκων, των προτάσεων για το περιουσιακό και της παραχώρησης των 4 ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους.

«Με σαφή και κατηγορηματική δήλωση ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το έγγραφο των συγκλίσεων ως ενδιάμεση η οποιαδήποτε μορφής συμφωνία για συνέχιση των συνομιλιών», πρόσθεσε.

Με αποσύνδεση, συνέχισε, της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 θα πρέπει να τεθούν ενώπιον της Τουρκίας. Για να τοποθετηθεί ενώπιον των ευθυνών της, πρόσθεσε.

Και, τέλος, με αλλαγή στρατηγικής, είπε ο κ. Ομήρου στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού. Με επανατοποθέτηση του προβλήματος στην βάση της εισβολής – κατοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα