Συνεχίστηκε η αντεξέταση του Μάρκου Κυπριανού για τη φονική έκρηξη στο Μαρί

15:50 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίστηκε σήμερα για τρίτη ημέρα από την Κατηγορούσα Αρχή η αντεξέταση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, στην υπόθεση για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Γύρω στις 2 το μεσημέρι και ενώ συνεχιζόταν η αντεξέταση του κ. Κυπριανού, ο πρώην Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας ένοιωσε αδιαθεσία με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του

Κακουργιοδικείου Τεύκρος Οικονόμου να διακόψει τη διαδικασία.

Η σημερινή διαδικασία αναλώθηκε στην επίσκεψη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στην Κύπρο, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «κακώς δόθηκε από κάποιους η εντύπωση ότι θα ερχόταν για να δει και να επιθεωρήσει το φορτίο του πλοίου Monchergosk. Η Επιτροπή θα ερχόταν για να συζητήσουμε το θέμα της δημιουργίας Εθνικής Επιτροπής Κυρώσεων για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για κυρώσεις και θεώρησα ότι πριν φτάσει θα έπρεπε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή κατάσταση και χρειαζόμασταν χρόνο για να συντονιστούμε».

Η Κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε ως τεκμήριο τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 17/6/2011 αναφορικά με την πρόταση του Μάρκου Κυπριανού για δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής για οικονομικά θέματα. Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου ανέφερε ότι στην ένορκη κατάθεσή του ο κ. Κυπριανού είχε αναφέρει πως είχε συσταθεί τον Απρίλιο του 2011 σχετική Επιτροπή και σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου ανέφερε ότι «είμαι με την εντύπωση πως η Επιτροπή αυτή είχε συσταθεί».

«Αυτό που χρειαζόταν είναι ένα συντονιστικό όργανο για εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ» είπε ο Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας πως «υπήρχε διαμάχη μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης για το ποιος έχει την αρμοδιότητα ως προς το χειρισμό των οικονομικών θεμάτων. Δεν θεωρώ ούτε θεωρούσα ότι το θέμα της άφιξης στην Κύπρο της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων είχε οποιαδήποτε σχέση με το θέμα των εμπορευματοκιβωτίων γι’ αυτό και δεν το ανέφερα στην Επιτροπή Πολυβίου».

Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτό που ο ίδιος γνώριζε ήταν πως «η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων ήθελε να επισκεφθεί την Κύπρο για να συζητήσει το σύστημα εφαρμογής των κυρώσεων και τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι υπηρεσίες του κράτους στην εφαρμογή αυτών των κυρώσεων. Το θέμα του φορτίου του πλοίου είχε λήξει για τα Ηνωμένα Έθνη από το 2009 με την κατάσχεση του πλοίου και τα ΗΕ δεν επανήλθαν στο θέμα αυτό» είπε ο πρώην ΥΠΕΞ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κ. Ευθυβούλου, ο Μάρκος Κυπριανού είπε πως «την Επιτροπή Κυρώσεων δεν την απασχολούσε το θέμα του φορτίου του πλοίου αφού το πλοίο δεν πήγε στον προορισμό του το Ιράν, είχε κατασχεθεί το φορτίο και δώσαμε όλες τις πληροφορίες που μας ζητήθηκαν. Αν εμείς έπρεπε να κάνουμε κάποιες ενέργειες έπρεπε να ενημερώσουμε την Επιτροπή Κυρώσεων γι’ αυτό που κάναμε. Το ζήτημα είχε λήξει και δεν υπήρχε οποιαδήποτε εκκρεμότητα».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως είχε εισηγηθεί να αναβληθεί η επίσκεψη στην Κύπρο της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων και να μετατεθεί τον Απρίλιο προκειμένου να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών, προσθέτοντας πως «ήμουν με την εντύπωση ότι είχε οριστεί νέα ημερομηνία άφιξης της Επιτροπής στο δεύτερο κύκλο επισκέψεων της, δηλαδή μετά τον Ιούλιο».

Ο πρώην ΥΠΕΞ επικαλέστηκε αμέλεια λειτουργού του Υπουργείου να τον ενημερώσει για το θέμα της επίσκεψης στην Κύπρο της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ. «Ήταν ένα θέμα ρουτίνας και το αν έχει αναχθεί σε μεγάλο θέμα μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 είναι άλλο ζήτημα» είπε προσθέτοντας πως «το θέμα το χειρίζονταν αρμόδιοι λειτουργοί του ΥΠΕΞ με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Η.Ε. Όταν ο πρέσβης δεν ασχολείτο με το θέμα, θα ασχολείτο ο Υπουργός» διερωτήθηκε ο Μάρκος Κυπριανού.

Η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε στον κ. Κυπριανού ότι η «Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των κοινών θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είχε συσταθεί στις 17/6/2011 ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν έχει καμία σχέση με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων. Υπέβαλε επίσης ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν θα ερχόταν στη Κύπρο για το πλοίο.

«Η Επιτροπή αυτή δεν ερχόταν για να δει το πλοίο. Πουθενά στην αλληλογραφία δεν αναγράφεται επίσκεψη στο φορτίο και η μόνη περίπτωση για επίσκεψη ήταν στο λιμάνι Λεμεσού. Ούτε οι ίδιοι μπορεί να ήξεραν τι θα έκαναν όταν έρχονταν στο νησί και εάν ζητούσαν να δουν το φορτίο του πλοίου θα τους παίρναμε γιατί δεν είχαμε να κρύψουμε τίποτε» είπε ο κ. Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας πως η αναβολή της επίσκεψης της Ομάδας είχε στόχο τον καλύτερο συντονισμό και προετοιμασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Σε ερώτηση ποιες ήταν οι υπηρεσίες που εμπλέκονταν, ο κ. Κυπριανού δήλωσε άγνοια. «Είστε Υπουργός Εξωτερικών και δεν γνωρίζατε ποιες υπηρεσίες εμπλέκονταν» ρώτησε η κ. Ευθυβούλου, με τον πρώην ΥΠΕΞ να απαντά «ναι αλλά δεν είμαι πρωθυπουργός. Δεν ξέρω ποιες υπηρεσίες θα ήταν αυτές».

Είναι η θέση μου, συνέχισε η κ. Ευθυβούλου, ότι τα στοιχεία που αφορούσαν το φορτίο του πλοίου και είχαν δοθεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα ΗΕ δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα γιατί ζητούσαν ύστερα από δύο χρόνια την κατάσταση του φορτίου και χημικές αναλύσεις. Διαφωνώ, είπε ο Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας πως δεν υπήρχαν χημικές αναλύσεις και βασικά την Επιτροπή Κυρώσεων την ενδιέφερε αν το υλικό ήταν στην Κύπρο ή αν είχε καταστραφεί.

«Είναι η θέση μου ότι το θέμα της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων το χειριζόσουν από την αρχή και ήταν με δικές σου οδηγίες που λαμβάνετο παράταση στην επίσκεψη της Ομάδας» είπε η κ. Ευθυβούλου απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο ο οποίος διαφώνησε με τη θέση αυτή.

Κληθείς να αναφέρει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα του πλοίου το Φθινόπωρο του 2010, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για οποιαδήποτε αλλαγή στην πάγια τοποθέτηση του Προέδρου, δηλαδή ότι το φορτίο κατασχέθηκε, ότι εφαρμόστηκαν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ότι το φορτίο δεν θα δινόταν ούτε στη Συρία ούτε στο Ιράν.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 09.00 το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα