Τα €13 δις από ίδιους πόρους δεν προϋποθέτουν πρόσθετα μέτρα, λέει ο Α. Νεοφύτου

16:39 12/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν προϋποθέτει πρόσθετα μέτρα το ποσό των €13 δισεκατομμυρίων που σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να εξεύρει από ίδιους πόρους η Κύπρος, στο πλαίσιο της παραχώρησης του δανείου 10 δις από τον Μηχανισμό Στήριξης, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας πως το ποσό αυτό είναι μέρος του μνημονίου που

συνομολογήθηκε με την Τρόικα.

Ο κ. Νεοφύτου εξήγησε το πώς προκύπτουν τα 13 δις που αναφέρεται σε έγγραφο της Κομισιόν ότι θα εξεύρει από ίδιους πόρους η Κύπρος στο πλαίσιο της παραχώρησης δανείου ύψους €10 δις από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπενθυμίζεται πως αρχικά το συνολικό ποσό της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας υπολογιζόταν στα €17,5 δις (€10 δις για τον τραπεζικό τομέα και €7,5 για τις ανάγκες του δημοσίου).

“Η απλουστευμένη προσέγγιση πως από 17,5 δις τώρα χρειαζόμαστε 23 δις δεν ανταποκρίνεται την πραγματικότητα. Δυστυχώς τα επιπρόσθετα 5,5 δις ευρώ είναι ήδη υπολογισμένα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και δυστυχώς ήδη οι καταθέτες, αλλά και οι Κύπριοι πολίτες ζουν τις επιπτώσεις αυτών των σκληρότατων μέτρων που έχουν επιβληθεί. Άρα με το να μιλά το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δυνητικά θέλουμε μέχρι και €13 δις από ίδιους πόρους δεν προϋποθέτει εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων και επιπρόσθετων μέτρων”, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος επισήμανε δε ότι το σύνολο των μέτρων εξασφαλίζει ένα μαξιλάρι ρευστότητας ύψους €1,1 δις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, ποσό μέχρι και €10, 6 δις από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Ανέφερε, οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Λαϊκή Τράπεζα ανέρχονται συνολικά σε €4,3 δις, ενώ υπάρχουν επίσης €0,6 δις σε αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας και άλλα €0,6 δις στην Τράπεζα Κύπρου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρου του ΔΗΣΥ, αν υπολογιστεί μέχρι 60% μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο είναι το μάξιμουμ που περιλαμβάνεται στο διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας (37.5% + 22.5%), αυτό εξασφαλίζει επιπρόσθετα €4,92 δις.

Διευκρίνισε πως το έγγραφο της Κομισιόν παραθέτει τα μέγιστα ποσά στη βάση του χειρότερου σεναρίου, δηλαδή στην περίπτωση που όλες οι ανασφάλιστες καταθέσεις στη Λαϊκή θα χαθούν και πως η μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου θα ανέρθει στο 60%.

“Στόχος”, είπε, ”είναι η μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο να συγκρατηθεί αισθητά χαμηλότερα από το 60% και να υπάρχει η δυνατότητα μερικής αποκατάστασης των ανασφάλιστων καταθέσεων στη Λαϊκή¨”.

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, το δεύτερο μέτρο αφορά την εξασφάλιση €0,6 δις από επιπρόσθετες φορολογίες, ήτοι την αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου στο 12,5%, από την αυξημένη φορολογία τόκων από καταθέσεις από 15% σε 30% και από τα τέλη σε καταθέσεις από 0.11% σε 0.15%.

Άλλο €0,4 δις αναμένεται να εξασφαλιστεί από την πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η ΚΤ έχει στη διάθεσή της 446,000 ουγγιές χρυσού, η οποία στη βάση τη σημερινή τους αγοραία αξία ($1.560) εκτιμάται γύρω στα €530 εκ. Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, στο κράτος ανήκει το 80% των αποθεμάτων χρυσού, που είναι περίπου 425εκ.

Στο έγγραφο προνοείται επίσης η εξασφάλιση €1,0 δις από την αναδιάρθρωση (roll over) εγχώριων επενδυτών (τράπεζες, ασφαλιστικές, ημικρατικοί) στο δημόσιο χρέος που λήγει κατά την περίοδο του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, στο έγγραφο επίσης σημειώνεται ότι θα εξασφαλιστεί €1,4 δις από ιδιωτικοποιήσεις. Συγκριμένα, υπολογίζονται έσοδα ύψους €500 εκ μέχρι το τέλος του 2015, ακόμα €500 εκ το 2016 και επιπρόσθετα €400 εκ από εκεί και πέρα.

Τέλος υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν €100 εκ. από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου. Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, με την αλλαγή των όρων για αποπληρωμή των όρων του δανείου σε 5 ετήσιες δόσεις των €500 εκ μεταξύ 2018 και 2022 και με την μείωση του επιτοκίου το όφελος για τα δημόσια οικονομικά, για την περίοδο του προγράμματος αναμένεται να είναι της τάξης των 100εκ.

“Προσθέτοντας τα πιο πάνω ποσά φτάνουμε στο συνολικό ποσό των 14.1 δις ευρώ, που είναι ψηλότερο από τα 13 δις που αναφέρονται σχετικά και έχει και ένα μαξιλάρι 1,1 δις ευρώ”, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

“Αυτά είναι ποσά ως αποτέλεσμα των σκληρότατων μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Κύπρο, στους Κύπριους πολίτες και κυρίως στους καταθέτες της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα