Θα γίνουν οι δρόμοι Πάφου – Πόλης και Λεμεσού-Σαϊττα βεβαίωσε το Υπ. Συγκοινωνιών

15:42 5/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διαβεβαιώσεις ότι οι διαδικασίες για την κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς και Λεμεσού – Σαϊττα και της ανακατασκευή της γέφυρας Ζυγού, δόθηκαν στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής, που συζήτησε τις καθυστέρησης και την ανάγκη επίσπευσης στην κατασκευή των έργων αυτών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου, ανέφερε ότι υποβλήθηκαν προφορές το 2007, το 2008 άρχισαν προσφορές

για την υπογραφή συμβολαίου και σήμερα βρισκόμαστε σημείο μηδέν, καθώς έχουν τερματιστεί οι διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες μετά την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών να δικαιώσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών για τερματισμό αυτών των διαδικασιών.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έθεσε αίτημα για άμεση επαναπροκήρυξη των προσφορών, αναφέροντας ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Υπουργό Συγκοινωνιών ότι η διαχειριστική Επιτροπή εισηγείται την έναρξη νέας διαδικασίας με την ίδια μέθοδο για το έργο και ότι εξετάζονται τρόποι μείωσης του κόστους και κάποιες αλλαγές για μείωση του κόστους που είχαν δυσκολέψει τη διαδικασία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμα ότι το σώμα ενημερώθηκε ότι θα επαναπροκηρυχτεί το έργο εντός του έργου.

Ανέφερε ακόμα πως συζητήθηκε το θέμα των απαλλοτριώσεων των τεμαχίων που επηρεάζονται από την όδευση του δρόμου.

Πρόσθεσε πως γίνονται σκέψεις για ακύρωση των απαλλοτριώσεων και χαρακτηρισμού ως λευκής ζώνης της περιοχής που επηρεάζεται από την όδευση του δρόμου, αναφέροντας ότι θεωρούμε πως εάν γίνει τέτοια ρύθμιση θα συνιστά άνιση μεταχείριση προς τους ιδιοκτήτες που δεν πήραν τις αποζημιώσεις καθώς 40 εκατομμύρια πληρώθηκαν ήδη σε ιδιοκτήτες.

Όταν η  Βουλή με εξπρές διαδικασίες εγκρίνει ποσό 1,8 δις για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είναι αδιανόητο να μην προχωρήσει στην πληρωμή των 40 εκατομμυρίων των εκκρεμούντων αποζημιώσεων, όπως θεωρούμε αδιανόητο τώρα που η Τρόικα εξετάζει τα οικονομικά του κράτους να μην ζητηθεί επιπλέον χαμηλότοκο δάνειο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του κράτος προς αυτούς τους ιδιοκτήτες, ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Αυτά τα λεφτά θα διοχετευθούν στην αγορά, συνέχισε, καλώντας τους Υπουργούς Οικονομικών και Συγκοινωνιών να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση στην επαπροκήρυξη της προσφοράς για το έργο και να κάνουν δεύτερες σκέψεις για ακύρωση των απαλλοτριώσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως το σύνολο των απαλλοτριώσεων ήταν 83 εκατομμύρια συν τόκοι και πληρώθηκαν 35 εκατομμύρια σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών και απομένουν τα υπόλοιπα με τους οφειλόμενους τόκους.

Εξέφρασε την άποψη ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων εδώ και 6 με 7 χρόνια συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος, καθώς ο τόκος είναι 9%.

Ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε επίσης ότι δεν αλλάζει η όδευση του έργου, αλλά κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως η μείωση της διαχωριστικής λωρίδας και ο επανασχεδιασμός κάποιων κόμβων ώστε να χαμηλώσει το κόστος.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών διαβεβαίωσε ότι ο δρόμος θα είναι με τέσσερις λωρίδ

Keywords
Τυχαία Θέματα