Θεοφίλου: Η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων θετική στη λύση του Κυπριακού

14:36 4/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η πλήρης διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων θα έχει ένα πολύ θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για την επαναπροσέγγιση και τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Θεόφιλος Θεοφίλου.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο κ. Θεοφίλου είπε πως η εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων θα έχει επίσης ένα πολύ θετικό αντίκτυπο στις

προσπάθειες της λύσης του κυπριακού προβλήματος και ταυτόχρονα θα έχει ένα θετικό αντίκτυπο και θα διευκολύνει την εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού.

Όπως επεσήμανε, «το θέμα των αγνοουμένων είναι μια ανοικτή πληγή, πρώτα σε προσωπικό επίπεδο για τις οικογένειες και τους συγγενείς των αγνοουμένων, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ανοικτή πληγή στο επίπεδο της κυπριακής κοινωνίας».

«Θεώρησα σωστό και επιβεβλημένο μέσα στα πλαίσια του έργου μου μέσα στα πλαίσια της συνεισφοράς μου ως του εκπροσώπου της ε/κ κοινότητας στη ΔΕΑ να ενημερώσω όλα τα κόμματα για το θέμα αυτό, για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και για την υποστήριξη και τη στήριξη την οποία χρειαζόμαστε ως Διερευνητική Επιτροπή, για να μπορέσουμε να συμβάλουμε πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα στο να κλείσει αυτή η πληγή», είπε.

Είπε πως η ΔΕΑ έχει δύο προτεραιότητες, η μία εκ των οποίων να γίνουν όσο πιο σύντομα γίνεται και χωρίς άλλη καθυστέρηση οι ανασκαφές στους χώρους ταφής και να ξεθαφτούν τα οστά που βρίσκονται εκεί, για να μεταφερθούν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, όπου αρχίζει η επιστημονική διαδικασία της ταυτοποίησης.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί αυτή η φάση της διερεύνησης, τόσο το καλύτερο, για να προσθέσει πως η δεύτερη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των οικονομικών πόρων της ΔΕΑ και η σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού της Επιτροπής.

«Από τη στιγμή», είπε, «που θα βρεθούν τα οστά και θα μεταφερθούν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο από εκεί και πέρα είναι θέμα επιστημονικής εργασίας η ανθρωπολογική εξέταση και μετά η γενετική εξέταση και η ταυτοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων και όλα τα δεδομένα. Η επιστημονική διαδικασία είναι πλέον θέμα χρημάτων».

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόβλημα της Διερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Θεοφίλου είπε πως είναι παρά πολύ σοβαρό και υπάρχουν πάντοτε δυσκολίες. «Βεβαίως είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα και έτσι το αντιμετωπίζουμε, αλλά με προσπάθεια και με καλή διάθεση και υπομονή οι δυσκολίες ξεπερνιούνται και έρχονται τα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι μέσα στο 2013 ταυτοποιήθηκαν 140 λείψανα, που αποτελεί – όπως σημείωσε – «αριθμό ρεκόρ από τη σύσταση και τη λειτουργία της Επιτροπής μέχρι σήμερα».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως ακόμα και αν αυτός ο αριθμός δεν αυξηθεί και δεν επιταχυνθεί το πρόγραμμα, θα χρειαστούν άλλα έντεκα χρόνια, για να ταυτοποιηθούν οι υπόλοιποι 1.600 αγνοούμενοι, χρονικό διάστημα το οποίο όταν προστεθεί στα 40 χρόνια από το ‘74 και στα 50 χρόνια από το ‘64 είναι απαράδεκτο για τους συγγενείς.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαβεβαίωσε τον κ. Θεοφίλου ότι το κόμμα του είναι στο πλευρό της ΔΕΑ, εκφράζοντας την ετοιμότητα να τη στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις

Είπε πως «το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα δράμα, το οποίο διαρκεί από το 1974 και προκαλεί πολύ πόνο στις οικογένειες των αγνοουμένων, αλλά και συνιστά μια ανοικτή πληγή σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού».

«Θεωρώ πως η ΔΕΑ θα πρέπει να στηριχτεί με όλες μας τις δυνάμεις και οικονομικά βέβαια, για να μπορέσει να επιταχύνει τις διαδικασίες διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική δουλειά και εύχομαι στον κ. Θεοφίλου να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως «αυτό το ανθρωπιστικό δράμα πρέπει κάποτε να κλείσει, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, να λύσουμε το κυπριακό και να καταφέρουμε να επανενώσουμε το λαό μας, Ε/Κ και Τ/Κ».

Keywords
Τυχαία Θέματα