Θετικής αντιμετώπισης τυγχάνει το αίτημα για να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια

16:17 2/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θετική ήταν η αντιμετώπιση, κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, στο αίτημα για να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια, να επιμηκυνθούν όλα αυτά τα δάνεια που ευρίσκονται σε δύσκολη καμπή και ταυτόχρονα να ελαφρυνθούν με μειωμένες δόσεις οι δανεισθέντες για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

“Θέσαμε για μίαν ακόμα φορά”, είπε σε δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, “επιτακτικά το αίτημά μας για να υπάρξουν τρόποι ελάφρυνσης των υπερχρεωμένων

νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην πατρίδα μας”.

“Ο δανεισμός σε αυτούς τους δύο τομείς”, είπε ο κ. Χριστοφόρου, “υπερβαίνει το 250% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος”.

“Η οικονομική κρίση”, συνέχισε ο κ. Χριστοφόρου, “έφερε σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις και, εάν ο τραπεζικός τομέας δεν έχει αντιληφθεί τη σκληρή πραγματικότητα, ότι χωρίς την ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δεν μπορεί να υπάρξει και ανάκαμψη στις επιχειρήσεις, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα βγουν ζημιωμένοι όλοι”.

“Η αναδιάρθρωση των δανείων”, είπε ο κ. Χριστοφόρου, “είναι εκ των ων ουκ άνευ όχι μόνον για να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αλλά και για να εξυπηρετήσει τις ίδιες τις Τράπεζες, οι οποίες θα πάρουν ανάσα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, δήλωσε ότι “η κατάσταση με τα υπερχρεωμένα σε δάνεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι δραματική και, δυστυχώς, λόγω της πολύ άσχημης οικονομικά πορείας που ακολουθούμε ως τόπος μετά τις καταστροφικές αποφάσεις του περασμένου Μαρτίου και κυρίως του κουρέματος των καταθέσεων και των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές, επιδεινώνεται καθημερινά”.

“Ακόμα αναμένουμε να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια από τις τράπεζες”, είπε ο κ. Κώστα, προσθέτοντας πως “όσον μένουν ψηλά τα δανειστικά επιτόκια, καθόλου η επιμήκυνση των δανείων δεν βοηθά, αφού η δόση μειώνεται πολύ λίγο”.

“Ακόμα αναμένουμε”, δήλωσε ο κ. Κώστα, “την έγκριση από την Τρόικα του προτεινόμενου από την Κυβέρνηση νέου θεσμικού πλαισίου αναδιάρθρωσης δανείων, με το οποίο δημιουργείται ο θεσμός του χρηματοοικονομικού διαμεσολαβητή”.

“Στην Επιτροπή Εμπορίου”, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, “έχουμε συζητήσει τα προβλήματα των υπερχρεωμένων σε δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τις επιπτώσεις και τρόπους αντιμετώπισης και το θέμα είναι τα δάνεια, που κρίνονται ως μη εξυπηρετούμενα, να αντιμετωπισθούν”.

Αναφερόμενος στον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να γίνεται αναδιάρθρωση αυτών των δανείων, ο κ. Βότσης δήλωσε ότι “μέχρι σήμερα φαίνεται ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες αναδιάρθρωσης, όμως υπάρχουν πολλά παράπονα ότι τα επιτόκια δεν μειώνονται”.

“Η μείωση των επιτοκίων”, είπε ο κ. Βότσης, “είναι μία βασική παράμετρος της όλης διαδικασίας” και “θα πρέπει να περιλαμβάνει περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή του δανείου, μείωση των δόσεων, επιμήκυνση των δανείων και σίγουρα μείωση επιτοκίου”.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, δήλωσε ότι “θα πρέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του τόπου μας να κατανοήσουν ότι ο λαός σήμερα υφίσταται όλη αυτή την επώδυνη κρίση, εξαιτίας των δικών τους τεράστιων σφαλμάτων και αποφάσεων”.

“Για αυτόν το λόγο”, είπε ο κ. Βαρνάβα, “είναι αδιανόητο, ενώ έχουν περάσει 4 – 5 μήνες από την έναρξη αυτής της οικονομικής ύφεσης, από τον περασμένο Μάρτιο, να έχουν προχωρήσει και να έχουν μειώσει μόνον τα επιτόκια τα καταθετικά, ενώ ακόμα ακούμε ότι ευρίσκεται προς συζήτηση η μείωση των δανειστικών επιτοκίων”.

“Θεωρούμε”, πρόσθεσε ο κ. Βαρνάβα, “ότι θα πρέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν άμεσα στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα