Το αποχετευτικό της Πόλης Χρυσοχούς συζήτησαν Δήμος και Τμήμα Υδάτων

15:35 5/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με αφορμή τη διαβούλευση που διεξάγεται αυτή την περίοδο μεταξύ των διαφόρων Υπουργείων και της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης για κατανομή των κονδυλίων στα διαρθρωτικά ή άλλα ευρωπαϊκά και επενδυτικά ταμεία της περιόδου 2014- 2020 ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς συναντήθηκε με το Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κυριάκο Κύρου με στόχο τη συζήτηση του θέματος της ένταξης του αποχετευτικού συστήματος Πόλης Χρυσοχούς στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς

Άγγελο Γεωργίου Οδυσσέως, μετά την επιτυχία που είχαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της παράτασης που δόθηκε στη χρονική περίοδο ολοκλήρωσης και λειτουργίας των αποχετευτικών συστημάτων στη χώρα μας, σε περιοχές πέραν των 2000 κατοίκων, αλλά και της αδυναμίας του κράτους και των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν αυτά τα έργα, η μόνη διέξοδος που μένει είναι να εξεταστούν οι προοπτικές που υπάρχουν για ένταξη του αποχετευτικού συστήματος Πόλης Χρυσοχούς και των γύρω κοινοτήτων στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ε.Ε. της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ο κ. Οδυσσέως, ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ανέφερε πως πρόκειται για ένα από τα πιο ώριμα αποχετευτικά συστήματα, αφού ο σχεδιασμός του έχει ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια από ιδιώτες μελετητές υπό την επίβλεψη του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, με υπολογιζόμενη δαπάνη σε τιμές του 2004 της τάξης των 17.955.163 ευρώ.

Με βάση τις δεσμεύσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε ο κ. Οδυσσέως, το έργο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει πριν το τέλος του 2012, όμως παρά τις πολλές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής δυστυχώς – όπως είπε-δεν έχουν ακόμη εξευρεθεί οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι ώστε το έργο να υλοποιηθεί, όπως ήταν και οι δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και ούτε φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα να υπάρχει η δυνατότητα συμμόρφωσης παρά τη νέα παράταση που δόθηκε από την Ε.Ε.

Η μόνη διέξοδος που απομένει, είπε ο Δήμαρχος, «είναι η ένταξή του στα συγχρηματοδοτούμενα έργα της περιόδου 2014-2020».

Ο κ. Οδυσσέως σημείωσε επίσης πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το αποχετευτικό της Πόλης Χρυσοχούς δεν θα εξυπηρετεί μόνο το Δήμο, αλλά έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει και τις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς, με προτεραιότητα ένταξης σε πρώτη φάση των κοινοτήτων του παραλιακού μετώπου του Κόλπου Χρυσοχούς (Νέο Χωριό, Αργάκα, Γιαλιά, Αγία Μαρίνα) κάτι που εξυπηρετεί και το κράτος, αφού – όπως εξήγησε – θα το απαλλάσσει από την υποχρέωση κατασκευής 2 ή 3 βιολογικών σταθμών στην ίδια περιοχή που θα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες δαπάνες αλλά και σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

«Θεωρούμε ότι η συγχρηματοδότηση του έργου αυτού από σχέδια και προγράμματα της Ε.Ε. της περιόδου 2014-2020 θα πρέπει να επανεξεταστεί με κάθε σοβαρότητα, δίδοντας του τη δέουσα προτεραιότητα, λόγω και των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή και του γεγονότος ότι είναι μια περιοχή υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και αξίας», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα