Το περίγραμμα των κυπριακών θέσεων πριν το Eurogroup έδωσε ο Μ. Σαρρής

18:17 4/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αποφασισμένος να καταλήξει εντός του μήνα σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο θα συνάδει γενικά με τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών εμφανίστηκε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους πριν το Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, όπως γράφουν οι Financial Times.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα τονίζει παράλληλα ότι, όπως ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του, ο κ. Σαρρής απορρίπτει την επιβολή

ζημιάς σε ανασφάλιστους καταθέτες. Διαφάνηκε επίσης, προσθέτει η εφημερίδα, ότι ο Υπουργός Οικονομικών αντιστέκεται σε λεπτομερείς όρους άλλων πιθανών προϋποθέσεων διάσωσης, όπως της εκτέλεσης του «σαρωτικού» προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και του εξωτερικού ελέγχου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιλογές όπως το κούρεμα (τραπεζικών) πιστωτών, το οποίο τόνισε ότι δεν έχει συζητηθεί επισήμως, θα κατάφερνε «θεμελιώδες πλήγμα» στην οικονομία υπηρεσιών της Κύπρου, θα παρεμπόδιζε την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τις οφειλές της και θα δημιουργούσε επιζήμιο προηγούμενο στην ευρωζώνη. «Θα ήταν κρίμα εάν προκαλούσαμε ένα μοιραίο πλήγμα σε αυτή την αναγέννηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, διατυπώνοντας παράλογες απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρής.

Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε επίσης καταφατικά στην ερώτηση κατά πόσο οι εικασίες περί επιβολής ζημιάς σε μεγαλοκαταθέτες υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις κυπριακές τράπεζες. «Ναι, έχουμε σημαντική εκροή καταθέσεων… όλες αυτές οι συζητήσεις [στον Τύπο] είναι πολύ επιζήμιες για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», ήταν η απάντηση του Μιχάλη Σαρρή.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους όρους των τομέων διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, οι Financial Times γράφουν πως ο κ. Σαρρής δεν πιέζει για τριετή αναβολή των ιδιωτικοποιήσεων, μια ιδέα που είχε ρίξει στο τραπέζι προεκλογικά ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Υπουργός Οικονομικών θέλει ωστόσο πιο ευέλικτους όρους για να αποφύγει ένα ξεπούλημα κρατικής περιουσίας το οποίο θα αύξανε την ανεργία. «Δε βάζουμε θέμα ορισμένου αριθμού ετών. Αντ’ αυτού λέω όταν οι συνθήκες είναι σωστές… θα μπορούσε να γίνει πολύ γρήγορα, θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο κ. Σαρρής.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος αντιστέκεται και στο σχέδιο που υποστηρίζει η Γερμανία για αποστολή εξωτερικών ελεγκτών στις κυπριακές τράπεζες για να εξετάσουν το σύστημα καταπολέμησης των ενεργειών που συνιστούν ξέπλυμα χρήματος. Ο κ. Σαρρής, συμπληρώνεται, ελπίζει να διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό που θα ορίζει πως «αμοιβαία συμφωνημένοι ειδικοί» θα εμπλέκονται σε μια αξιολόγηση εφαρμογής των ελέγχων της οποίας θα ηγείται η Moneyval, η αρμόδια υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Αυτή η συμφωνία απαντά σε εκείνους που θέλουν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά, αλλά όχι με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος», σχολίασε ο κ. Σαρρής, με την εφημερίδα να εξηγεί πως η Κύπρος υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η ανωνυμία των καταθετών και παρέχονται διαβεβαιώσεις για τον τρόπο χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών.

Αναφερόμενη στις δανειακές ανάγκες της Κύπρου, η εφημερίδα Financial Times κάνει λόγο για περίπου 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ που θα οδηγούσαν το δημόσιο χρέος στο 145% του ΑΕΠ έως το 2014. Προσθέτει ότι μεταξύ των μέτρων που η Κύπρος πιέζεται να αποδεχθεί είναι ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που εκτιμάται ότι θα απέφερε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Πιο ακραία επιλογή χαρακτηρίζεται η επιβολή ζημιάς σε μεγαλοκαταθέτες και προνομιακούς κατόχους ομολόγων, μια «επιθετική» κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει τη διάσωση της Κύπρου κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Σημειώνονται παράλληλα οι φόβοι αξιωματούχων της Κομισιόν για πρόκληση πανικού σε πιστωτές τραπεζών σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδίως στην Ισπανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα