Το πρόβλημα έγκειται στη διζωνικότητα, απαντά ο Γ. Λιλλήκας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ

18:18 17/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το πρόβλημα δεν έγκειται στην ομοσπονδία, αλλά στο διζωνικό χαρακτήρα που κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν στον κυπριακό λαό, δήλωσε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, απαντώντας σε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη, που έγιναν νωρίτερα.

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι θεωρεί «τουλάχιστον, άστοχη και ατυχή την προσπάθεια του κ. Λουκαΐδη να συσχετίσει τις θέσεις μου με τις αιτίες της τουρκικής εισβολής»,

και είπε πως γι’ αυτό δεν θα την σχολιάσει, όπως ούτε και «ευφυολογήματα που υποδηλούν έλλειψη επιχειρημάτων».

Φαίνεται, πρόσθεσε, ότι «κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν τις διεθνείς εξελίξεις, τα νέα δεδομένα και να προσαρμόσουν την πολιτική τους σε αυτά» και «κάποιοι επιμένουν να μένουν προσκολλημένοι στα δεδομένα που ίσχυαν στα μέσα του 20ου αιώνα».

«Μετά την αντίδραση του κ. Ντάουνερ, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενάντια στην πρόταση μου για απόσυρση όλων των διαχρονικών μας υποχωρήσεων, τώρα έρχεται και η αντίδραση του κ. Λουκαΐδη με ατεκμηρίωτους αφορισμούς, χωρίς επιχειρήματα.

Θα ήταν πολύ πιο παραγωγικός ο διάλογος αν ο κ. Λουκαΐδης εξηγούσε στον κυπριακό λαό πώς η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, και με ποιο τρόπο αυτό το μοντέλο οδηγεί σε μία ελεύθερη Κύπρο με δημοκρατικό πολίτευμα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιλλήκας έθεσε μια σειρά από ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως αν θα μπορούν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε ένα καθεστώς, όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν θα μπορούν οι Ε/κ να εγκατασταθούν ελεύθερα, όπου θέλουν σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ασκούν τις βασικές δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και κατά πόσον θεωρεί ο κ. Λουκαΐδης «δίκαιο και λογικό οι Τούρκοι της Τουρκίας να έχουν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης σε όλη την Κύπρο, αλλά οι Ελληνοκύπριοι να μην έχουν αυτό το δικαίωμα στην ίδια τους την πατρίδα;».

Πώς επανενώνεται η Κύπρος και οι δύο κοινότητες στα πλαίσια της διζωνικής, διερωτήθηκε, «θα ζουν μαζί οι δύο κοινότητες σε μεικτά χωριά και πόλεις ή θα ζουν σαν καλοί γείτονες σε μια συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση;»
Εθεσε, επίσης το ερώτημα, κατά πόσον η διζωνική, όπως είναι υπό διαπραγμάτευση σήμερα και όπως προδιαγραφόταν στο Σχέδιο Ανάν, οδηγεί σε πραγματική επανένωση της Κύπρου σε μια ελεύθερη χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα ή οδηγεί σε κατάλυση της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών αρχών και σε ένα πολιτικό σύστημα με φυλετικές διακρίσεις;

Κάλεσε τον κ. Λουκαΐδη να εξηγήσει, αφού η διζωνική είναι εφικτή, τους λόγους που δεν επιτεύχθηκε τόσα χρόνια. «Από πότε η διεκδίκηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας έγιναν «υπερπατριωτική» και «ηττοπαθής» θέση, όπως λέει και ο Λουκαΐδης, αλλά η αποδοχή αφαίρεσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, η κατάργηση των αρχών της Δημοκρατίας έγινε «αγωνιστική» πολιτική;», διερωτήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα