Το Ταμείο Αλληλεγγύης επί διακυβέρνησης Χριστόφια διερεύνησε η Επιτροπή Ελέγχου

20:02 4/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον τρόπο και τους σκοπούς λειτουργίας του Ταμείου Αλληλεγγύης, που συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης Κυβέρνησης, διερεύνησε σήμερα η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Γεωργίου να δηλώνει ότι “δεν έχει γίνει καμία τήρηση λογαριασμών και υποβολή τους για έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι υπήρχε νομική υποχρέωση με βάση τη σύσταση του εμπιστεύματος αυτού να τηρούνται λογαριασμοί και να υποβάλλονται έγκαιρα από την Ελεγκτική Υπηρεσία”.

Από

την πλευρά της, η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αποκάλυψε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ότι την πληροφορία για τη λειτουργία του συγκεκριμένου Ταμείου έδωσε, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με το γραφείο της τον Ιανουάριο του 2013, δημοσιογράφος από την επαρχία Πάφου.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, η οποία διεξήχθη έπειτα από πρόταση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη και παρευρέθηκαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου και ο τέως Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο Πρόεδρος της Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι από τις 542.000 ευρώ που υπήρχαν στο Ταμείο στις 18 Δεκεμβρίου του 2012 δόθηκε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2013 συνολικό ποσό ύψους 522.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι “η πρακτική που ακολουθείτο αντίκειται σε κάθε ηθική και πολιτική δεοντολογία και υπέσκαψε τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά κυρίως πλήγωσε και καταρράκωσε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, προσθέτοντας ότι “όσες δικαιολογίες και αν δόθηκαν από τους τέως και πρώην της προηγούμενης διακυβέρνησης, αναντίλεκτα παραμένει το γεγονός ότι οι προεκλογικές σκοπιμότητες υπερίσχυσαν των σκοπών σύστασης του συγκεκριμένου Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης”.

Αναφέροντας ότι “ανάμεσα στους οικονομικά δυσπραγούντες συμπολίτες μας ήταν και η ΕΔΟΝ”, ο κ. Γεωργίου είπε ότι το βασικό στοιχείο που τέθηκε είναι ότι “καμία τήρηση λογαριασμών και υποβολή τους για έλεγχο του Ταμείου από την Ελεγκτική Υπηρεσία, σύμφωνα με το άρθρο 9 του σχετικού εγγράφου εγκαθίδρυσης του εμπιστεύματος του εν λόγω Ταμείου, δεν έχει γίνει, παρά το γεγονός ότι υπήρχε νομική υποχρέωση με βάση τη σύσταση του εμπιστεύματος αυτού να τηρούνται λογαριασμοί και να υποβάλλονται έγκαιρα από την Ελεγκτική Υπηρεσία”.

Αυτό παραδέχθηκε και το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, αλλά και ο υπεύθυνος του λογιστηρίου του Προεδρικού Μεγάρου κατά τον χρόνο που εξετάστηκε αυτό το θέμα, πρόσθεσε.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου είπε ότι το Ταμείο, το οποίο συστάθηκε στις 23 Απριλίου του 2008 και η πρώτη κατάθεση σε αυτό έγινε στις 24 του ίδιου μήνα, έπρεπε να είναι μια ανεξάρτητη νομική οντότητα και να τηρεί λογαριασμούς, ανεξάρτητα από τους λογαριασμούς του κράτους.

Αυτό, όπως είπε, δεν έγινε και συνεχιζόταν η εισφορά στο Ταμείο με τη διαδικασία των καταθέσεων.

Η Ανώτερη Επιθεωρήτρια Λογαριασμών στο Προεδρικό Μέγαρο Νίκη Σάββα ανέφερε στη συνεδρία ότι δεν έχει βρει λογαριασμούς του Ταμείου κατά έτος και, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία για τις πληρωμές και τις καταθέσεις του Ταμείου, δεν υπάρχει ο λόγος που δόθηκαν αυτά τα χρήματα.

Ο τέως Διευθυντής του Γραφείου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι η βούληση του κ. Χριστόφια ήταν να καταγράφονται τα αιτήματα για βοήθεια που έρχονταν κατά τη διάρκεια του 2012 και με τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης να κατανεμηθεί το συνολικό ποσό ούτως ώστε να λάβουν όλοι κάποια βοήθεια.

Για παράδειγμα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αν υπήρχαν 300 αιτήματα για βοήθεια, η βούληση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν να λάβουν από 2.000 ευρώ.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι πλείστες των περιπτώσεων που έλαβαν βοήθεια ήταν στην κατηγορία των μακροχρόνιων ανέργων, και εξέφρασε την ετοιμότητά του να δώσει στη Βουλή όλα τα σχετικά στοιχεία, τα οποία έχει καταγεγραμμένα, σε περίπτωση που το επιτρέψει ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, και πρόσθεσε ότι νυν και τέως βουλευτές που ανήκουν στη σημερινή κυβερνητική παράταξη αποτάθηκαν στο Ταμείο για να βοηθηθούν δυσπραγούντες οικογένειες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι “οι απαντήσεις που δόθηκαν σε πλειάδα ερωτημάτων” βουλευτών “κάλυψαν πλήρως και με επάρκεια το ζήτημα της πληροφόρησης”, και ανέφερε ότι “καταγράφεται η θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η όλη διαδικασία ήταν νόμιμη”, αλλά “και η θέση μας ότι τίποτα το μεμπτό ως προς την εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας δεν έχει προκύψει”.

Ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία έγινε ξεκάθαρο ότι τα χρήματα του Ταμείου “διατέθηκαν προς δυσπραγούσες φτωχές οικογένειες συμπολιτών μας”, και πρόσθεσε ότι υπήρξε διαφάνεια υπό την έννοια ότι καταγράφονται λεπτομερώς, όπως έχει πει ο κ. Χριστοφίδης, τα δεδομένα με βάση τα οποία ο κάθε ξεχωριστός πολίτης ζητούσε βοήθεια από την Προεδρία”.

Σε σχέση με την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1.500 ευρώ προς την ΕΔΟΝ, ο κ. Δαμιανού είπε ότι “σε μια διαδικασία συλλογής χρημάτων που εφαρμόζει ετήσια η ΕΔΟΝ για να δοθούν σε φτωχές οικογένειες, τα ποσά που απαιτούνταν ήταν 8.000 ευρώ και μαζεύτηκαν 6.500 ευρώ και τα άλλα 1.500 ευρώ δόθηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης”.

Σε σχέση με την αναφορά στην εταιρεία Hermes, ο κ. Δαμιανού είπε ότι το ποσό αφορούσε “αγορά κουπονιών τα οποία δόθηκαν σε δυσπραγούντες συμπολίτες μας”, προσθέτοντας ότι “σε όλες τις περιπτώσεις το ζητούμενο ήταν πώς θα ικανοποιηθούν φτωχές οικογένειες οι οποίες όσο κορυφώνεται η κρίση αυξάνονται”.

Αναφέροντας ότι “υπάρχει ένα ζήτημα για τη χρονική στιγμή” παραχώρησης της βοήθειας, ο κ. Δαμιανού είπε ότι “η οδηγία, όπως μας επεξηγήθηκε, που δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν ότι με την ολοκλήρωση της θητείας και με δεδομένη τη δική του μη διεκδίκηση, οποιοδήποτε ποσό είχε μαζευτεί από ιδιώτες δωρητές έπρεπε να διατεθεί”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “από ενημέρωση των τότε λογιστών στο Προεδρικό που ήταν αποσπασμένοι από το γραφείο της Γενικής Λογίστριας, συνεχώς και σε ετήσια βάση ενημέρωναν λειτουργούς, συνάδελφους τους που ανήκαν στο γραφείο της Γενικής Ελέγκτριας, αλλά και στο γραφείο της Γενικής Λογίστριας”.

“Για πρώτη φορά στη Δημοκρατία, επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, θεσμοθετήθηκε με βάση το νόμο της Δημοκρατίας τέτοια διαδικασία, μέσω ενός Ταμείου Αλληλεγγύης στο οποίο οι ιδιωτικές εισφορές διοχετεύονταν και έχουν δοθεί μέχρι το τελευταίο σεντ σε δυσπραγούσες οικογένειες”, είπε ο κ. Δαμιανού.

“Με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις από ευυπόληπτους πολίτες και επιχειρηματίες ότι αυτή την πρακτική εφάρμοζαν επί όλων των διακυβερνήσεων και επί όλων των Προέδρων, προκύπτει το ζήτημα, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε θεσμοθετημένη διαδικασία, πώς στις προηγούμενες διακυβερνήσεις, Γλαύκου Κληρίδη και αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, διοχετεύονταν αυτά τα χρήματα, από πού λαμβάνονταν χρήματα, ποια χρήση γινόταν και ποιοι ήταν οι αποδέκτες αυτών των χρημάτων”, πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την ανάγκη να διορθωθούν οι ατέλειες που αναφέρθηκαν για λειτουργία ενός τέτοιου Ταμείου, “γιατί η θεσμοθέτηση με τις όποιες αδυναμίες είναι καλύτερη από την έλλειψη οποιασδήποτε ρητής διαδικασίας που εφαρμόστηκε επί άλλων Κυβερνήσεων” και πρόσθεσε ότι μάθημα για όλους πρέπει να είναι ότι, “προτού ασκούμε κριτική, ενίοτε και ισοπεδωτική, να προσπαθούμε να λάβουμε την αναγκαία ενημέρωση για να αποφεύγονται και αχρείαστες δημόσιες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, σε μιαν πολύ κρίσιμη περίοδο για τον τόπο, που όλοι επαγγελλόμεθα την ενότητα”.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, αφού είπε ότι αναφέρθηκε από τον τέως Διευθυντή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας πως οι επιταγές αυτές παραχωρούνταν σε δυσπραγούντες, είπε ότι “έχουμε μείνει ικανοποιημένοι, πλην όμως από τις περίπου 644 επιταγές που εκδόθηκαν, το 95% αυτών των επιταγών δόθηκαν σε ημερομηνίες από την 31η Δεκεμβρίου του 2012 μέχρι 8 Φεβρουαρίου του 2013″ και αφορούσαν συνολικό ποσό 520.000 ευρώ.

“Αυτό το χρονικό διάστημα βρισκόμασταν σε προεκλογική εκστρατεία και, έστω αν πούμε ότι δόθηκαν (τα χρήματα) ως φιλανθρωπία, μπορεί να θεωρηθεί ως μεμπτό και να περάσει κάποιου από το μυαλό ότι αυτοί οι συνάνθρωποι μας που έπαιρναν αυτή την επιταγή να επηρεάζονταν τί θα ψηφίσουν”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε ότι “κακώς η προηγούμενη προεδρία δημιούργησε αυτό το Ταμείο Αλληλεγγύης, διότι δίνεται ένα λανθασμένο μήνυμα ότι η προεδρία παρεμβαίνει στο έργο του Γραφείου Ευημερίας που έχει την ευθύνη να δίνει δημόσια βοηθήματα προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και γεννούνται και διάφορα ερωτήματα, όπως γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε η ύπαρξη αυτού του Ταμείου για να μπορεί ο κάθε πολίτης να διεκδικεί το οποιοδήποτε βοήθημα και γιατί μεγάλα ποσά και πολλές βοήθειες δόθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου”.

“Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι γιατί οι αρμόδιοι δεν τήρησαν τις πρόνοιες του καταστατικού για να τηρούνται οικονομικές καταστάσεις και να ελέγχονται από τη Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας”, είπε ο κ. Σαρίκας, ο οποίος ευχήθηκε “η νέα Κυβέρνηση να μην ακολουθήσει τα ίδια λάθη”.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει η ανάγκη το Υπουργείο Οικονομικών και η Βουλή “να ασχοληθούμε με την κάθε λεπτομέρεια για το πώς διατίθεται το κάθε ευρώ από το κάθε Υπουργείο και από τον κάθε αρμόδιο, ούτως ώστε να μην τρέχουμε εκ των υστέρων να βρούμε το λάθος”.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι “επιβεβαιώθηκε πλήρως σήμερα ότι ήταν λάθος από τη Βουλή που δεν κάλεσε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιάσει τη δική του άποψη για τη λειτουργία αυτού του Ταμείου”, προσθέτοντας ότι φάνηκε καθαρά ότι όλοι οι συνεργάτες, πλην ενός, δεν είχαν σχέση και δεν γνώριζαν την ύπαρξη του Ταμείου, παρόλο που τυπικά έπρεπε να γνωρίζουν, αφού ήσαν μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου”.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, “την απόλυτη διαχείριση αυτού του Ταμείου, τις αποφάσεις, αυτός που επέλεγε ποιος θα πάρει το τσιεκκούι και ποιος δεν θα το πάρει, φαίνεται ότι την είχε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος ελέω απόφασης των αρχηγών των κομμάτων αποφασίστηκε να μην παρουσιαστεί και να μην δώσει εξηγήσεις”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτό το ταμείο ιδρύθηκε και λειτουργούσε παράτυπα, παραβιάζοντας όλες τις αρχές της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της ιδιωτικής διαχείρισης ενός ιδιωτικού ταμείου”, προσθέτοντας ότι το Ταμείο “ήταν ένα πράγμα υβριδικό, μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου ταμείου, που ουδέποτε ξεκαθαρίστηκε ποιος ήταν πραγματικά ο χαρακτήρας του” και “ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες”.

Τέλος, ευχήθηκε “η παρούσα Κυβέρνηση να μην επαναλάβει αυτές τις πρακτικές και να υπάρξει εξυγίανση αυτού τουλάχιστον του τομέα της δημόσιας διοίκησης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα