Βουλή: Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών

17:33 12/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε ό,τι αφορά τη θέση και στάση της Κύπρου στο Συριακό αλλά και σε σχέση με τις πρόσφατες επισκέψεις και επαφές του σε Ισραήλ, Λίβανο και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση με σύνθεση απόψεων και ένα κοινό παρονομαστή από όλες τις πλευρές, τόσο από τη Βουλή

όσο και από την εκτελεστική εξουσία, ότι η Κύπρος παραμένει μια χώρα που προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, σε μια γειτονιά που όλα αλλάζουν και όπου δυστυχώς η αποσταθεροποίηση συνεχίζεται και μπορεί η Κύπρος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως βραχίονας της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως αυτό είναι κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούν. «Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα, ιδιαιτερότητες, σίγουρα υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις πολιτικών δυνάμεων όμως το κεντρικό μήνυμα σε σχέση με το ρόλο της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου σε αυτή τη γειτονιά είναι ότι υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου το οποίο απασχόλησε την Επιτροπή σε συνάρτηση με τις πρόσφατες επισκέψεις του ΥΠΕΞ σε Ισραήλ και Λίβανο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η υλοποίηση της εν λόγω απόφασης, η οποία όπως υπενθύμισε ήταν μια ορθότατη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης που στηρίχτηκε απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, συνεχίζεται από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Υπέδειξε δε πως είναι σημαντικό στρατηγικά, ενεργειακά και οικονομικά η Κύπρος να γίνει εξαγωγική χώρα φυσικού αερίου, αναφέροντας πως ο μόνος τρόπος που αυτόνομα μπορεί να γίνει εξαγωγική χώρα είναι με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του και ερωτηθείς σε σχέση με το τερματικό, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η απόφαση που αφορά τον τερματικό σταθμό έχει ληφθεί και πως η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για να καταλήξει σε συμφωνία ανέγερσης τερματικού υγροποιημένου αερίου στο Βασιλικό.

Υπέδειξε μάλιστα πως μόνο με τις ποσότητες του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, το τερματικό θα είναι βιώσιμο και αυτάρκες.

Πρόσθεσε πως από εκεί και πέρα ότι έρθει επιπρόσθετα από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν παραχωρηθεί στις Total και ENI, θα δημιουργήσει οικονομία κλίμακος.

Ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα επιδιώξει όπως και φίλες γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ και ο Λίβανος χρησιμοποιήσουν τον τερματικό για υγροποίηση και αποθεμάτων των δικών του ΑΟΖ.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε ότι ο Λίβανος βρίσκεται ακόμα σε μια μεταβατική περίοδο, δεν έχει σχηματίσει ακόμα κυβέρνηση και πως υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα του Λιβάνου και πως ο ίδιος δεν νομίζει ότι η συγκεκριμένη χώρα έχει καταλήξει ακόμα σε αυτού του είδους αποφάσεις.

«Εκείνο που αναμένω ότι θα είναι η επόμενη εξέλιξη, το επόμενο βήμα, είναι ο διαγωνισμός αδειοδότησης των διαφόρων τεμαχίων τα οποία έχει διαχωρίσει στη δική του ΑΟΖ» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο της συζήτησης και του διαλόγου που διεξήχθησαν κατά τη σημερινή συνεδρία.

Ανέφερε μάλιστα πως μια συγκεκριμένη αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών λέει παρά πολλά «ότι και στην περίπτωση της Κύπρου η εναλλαγή κυβερνήσεων δεν διαφοροποιεί την ουσία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας παρά μόνο προσθέτει κάποιες πινελιές οι οποίες δεν αλλάζουν την ουσία προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ως εκ τούτου το ΑΚΕΛ θα είναι θετικό σε σχέση με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, εφόσον δηλαδή διατηρηθεί η ουσία, η οποία για το ΑΚΕΛ, όπως υπέδειξε, όλα τα προηγούμενα χρόνια αφορούσε την άσκηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η οποία καθορίζεται με βάση τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου και του λαού.

Ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στο πρώτο από τα τρία θέματα που περιελάμβανε η σημερινή ατζέντα της Επιτροπής αναφορικά με τη θέση της Κύπρου στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ να επιτρέψει τον εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης από κράτη μέλη της ΕΕ, λέγοντας πως ενώ σε ό,τι αφορά γενικότερα το Συριακό λήφθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις από τον ΥΠΕΞ για τη στάση που τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, δυστυχώς ωστόσο και η κυπριακή Κυβέρνηση συναίνεσε στην σχετική απόφαση του Συμβουλίου για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην αντιπολίτευση στη Συρία.

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η ενέργεια όχι μόνο δεν θα είναι υποβοηθητική, και αποδείχτηκε ήδη ότι δεν είναι υποβοηθητική, στο στόχο για πολιτική επίλυση του προβλήματος. Αντίθετα ήδη δημιούργησε περαιτέρω επιπλοκές οι οποίες ενισχύουν την ένταση της εμφύλιας σύρραξης εντός της Συρίας και δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για επιδείνωση περαιτέρω της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή ειδικότερα στο Λίβανο και όχι μόνο» είπε, προσθέτοντας τέλος πως σε κάθε περίπτωση το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η εν λόγω απόφαση δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντας του συριακού λαού που υποφέρει τα πάνδεινα τα τελευταία δύο χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα