ΥΠΑΜ: Η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου είναι αναγκαιότητα

13:28 13/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, δεν είναι κενό μήνυμα, αλλά αναγκαιότητα που θα αποκαλύψει αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι συνομιλίες – τη βούληση της άλλης πλευράς, για συμβίωση και κτίσιμο ενός κοινού μέλλοντος σε μια επανενωμένη πατρίδα, με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα – δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου.

Μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατόν χρόνων από την γέννηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου,

ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες δημιούργησε η οικονομική κρίση, τονίζουμε ότι δε θα απεμπολήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα, ούτε και θα καταλήξουμε σε συμφωνία η οποία θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τη βιωσιμότητα της λύσης.

Ανέφερε ότι οι πιέσεις της Τουρκίας για παγοποίηση των διαδικασιών έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στην ΑΟΖ μας, θα αποβούν άκαρπες.

“Με στρατηγική που θα θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια, προχωρούμε με βάση τους αρχικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς μας και τονίζουμε ότι δε θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε διασύνδεσή τους με τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού”, πρόσθεσε.

Με την επίτευξη όμως, σημείωσε, ουσιαστικής συμφωνίας, ο υποθαλάσσιος πλούτος, θα μπορέσει να βοηθήσει το σύνολο του λαού μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για ανάπτυξη και ευημερία – ενός λαού, ο οποίος απέδειξε ότι διαθέτει το πείσμα, τη θέληση και τη δύναμη, να ανατρέψει τα σε βάρος του αρνητικά δεδομένα και να θαυματουργήσει. Να ανακάμψει οικονομικά και ως ισότιμος διαπραγματευτής, να διεκδικήσει το αυτονόητο.

“Δεν επαιτούμε, αλλά διεκδικούμε με ήθος και αξιοπρέπεια. Αυτές τις αρχές, μας τις κληροδότησε ο Εθνάρχης Μακάριος, του οποίου τη μνήμη τιμούμε σήμερα, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του”, συμπλήρωσε.

Σήμερα, ως λαός, συνέχισε, καλούμαστε να ξεπεράσουμε τα όποια διχαστικά σύνδρομα του παρελθόντος και να χαράξουμε κοινή εθνική πορεία για εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μας.

Τούτος είναι και ο κύριος λόγος, είπε, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιδιώκει τη συλλογικότητα σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, έτσι που οι όποιες αποφάσεις, να λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα, το καλό της πατρίδας και του λαού μας.

“Μέσα από προσυμφωνημένη βάση, να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις ουσίας και να επιδιώξουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, το συντομότερο εφικτό δυνατό. Να οδηγηθούμε σε συμφωνία που θα στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, αλλά παράλληλα, να σέβεται τις επιθυμίες και τη βούληση του λαού μας για επιστροφή στην πατρώα γη”, πρόσθεσε.

Η κατάλληλη προετοιμασία, ανέφερε, προβλέπει και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επίτευξη του στόχου μας. Γι’ αυτό, σημείωσε, προτείνουμε την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και την εφαρμογή θαρραλέων αποφασιστικών κινήσεων, οι οποίες θα ωθήσουν τη διαδικασία και θα δώσουν προοπτική θετικής έκβασης, ελπίδα και όραμα στο λαό μας, ο οποίος δικαίως παραμένει επιφυλακτικός, λόγω των πολλών αποτυχημένων προσπαθειών του παρελθόντος.

Μέσα από έντονη διπλωματία, συνέχισε ο κ. Φωτίου, προσπαθούμε να πείσουμε τις ισχυρές δυνάμεις και τον διεθνή παράγοντα, ότι έφτασε η κατάλληλη στιγμή να ασκήσουν την επιρροή τους προς την κατοχική Τουρκία, για να αρθούν οι όποιες παράλογες αξιώσεις της.

“Αυτή όπως και κάθε άλλη πρωτοβουλία μας, βρίσκει αρωγό όλους εσάς, τους αποδήμους στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες που εργάζονται νυχθημερόν για προβολή των θέσεών μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, επηρεάζοντας θετικά και την κοινή γνώμη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κυπριακός Ελληνισμός, σας ευχαριστούν θερμά, γνωρίζοντας ότι στον πατριωτισμό σας, στηρίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της προσπάθειας αυτής”, σημείωσε.

Η νέα δυναμική και το διαμορφωμένο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή μας, η εμμονή μας σε θέσεις αρχής και η αναβαθμισμένος μας ρόλος ως παράγοντας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είπε ο ΥΠΑΜ έχουν πείσει για την ανάγκη αλλαγής στάσης στο κυπριακό.

Με σύμπνοια και συλλογικότητα, σε αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα η οποία αποτελεί μόνιμο και ανιδιοτελή συμπαραστάτη μας, ανέφερε, καλούμαστε να εκμεταλλευτούμε την μοναδικότητα της ευκαιρίας που δημιούργησαν οι πολιτικές συγκυρίες και να οδηγηθούμε σε λύση και απαλλαγή από τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

Ο κ. Φωτίου εξήρε εκτενώς το έργο και την προσφορά του Μακαρίου.

“Υποκλινόμενοι μπροστά στην ιερή του μορφή, η οποία μετεωρίζεται στο μεταίχμιο γης και ουρανού στα βουνά του Κύκκου, επικαλούμαστε την Υπερμάχο Στρατηγό, για να αντλούμε δύναμη και κουράγιο, έτσι που να υπομένουμε με αξιοπρέπεια τον ανηφορικό εθνικό μας βίο. Υποσχόμαστε ότι, υπερήφανα όπως άλλωστε το ζητούσε και ο ίδιος, θα συνεχίσουμε τον αγώνα του με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι να ανατείλει η λευτεριά και η επανένωση της πατρίδας μας”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα