Υπέρ της συντονισμένης εξόδου της Κύπρου από το ευρώ γνωστή οικονομολόγος

13:13 10/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η έξοδος της Κύπρου από τη νομισματική ένωση θα μπορούσε να είναι η λιγότερη κακή επιλογή για το μέλλον της χώρας, εφόσον γινόταν σε συνεννόηση με κάθε μέλος της τρόικα, εκτιμά σε άρθρο της στο Μπλούμπεργκ η οικονομολόγος Μέγκαν Γκριν.

Στο άρθρο με τίτλο «Η Κύπρος θα μπορούσε να σωθεί εγκαταλείποντας το ευρώ», η γνωστή στη Βρετανία επικεφαλής οικονομολόγος

της Maverick Intelligence και έως πρόσφατα συνεργάτης του Νουριέλ Ρουμπίνι, αναφέρει ότι ο πόνος που θα προκαλέσουν οι όροι της διάσωσης της Κύπρου θα είναι τεράστιος. Η κ. Γκριν σημειώνει ενδεικτικά ότι ο τραπεζικός τομέας του νησιού και η δραστηριοποίηση της Κύπρου ως υπεράκτιου χρηματοπιστωτικού κέντρου στην ουσία καταστράφηκαν μέσα σε λίγες ημέρες.

Προσθέτει ότι δεν είναι ξεκάθαρη η φερεγγυότητα της Τράπεζας Κύπρου λόγω της επιβάρυνσής της μετά τη διάλυση της Λαϊκής και επισημαίνει την πρόσθετη επιβάρυνση της ρευστότητας λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. «Ένας ακόμα μήνας τόσο σφιχτής ρευστότητας θα ωθήσει πολλούς στη χρεοκοπία», σχολιάζει.

Προβλέπει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του ΔΝΤ ή της κυβέρνησης και προειδοποιεί ότι η απώλεια στόχων που αυτό θα σημάνει θα ρίξει την Κύπρο σε ένα «ατελείωτο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης». Κατά την εκτίμησή της από αυτό το σπιράλ θα προκύψει ανάγκη δεύτερης διάσωσης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το μεγαλύτερο κόστος της εξόδου από την ευρωζώνη θα ήταν η πτώχευση τραπεζών, η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η αδυναμία του κράτους να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Τα πρώτα δύο έχουν ήδη συμβεί, αναφέρει η Μέγκαν Γκριν, ενώ το τρίτο είναι πιθανό να συμβεί στην επόμενη διετία αν η χώρα παραμείνει εντός ευρωζώνης.

Επομένως, προσθέτει η οικονομολόγος, η Κύπρος ίσως αξίζει να τυπώσει το δικό της νόμισμα που θα υποτιμηθεί και να επωφεληθεί της αυξημένης ανταγωνιστικότητας που θα το συνοδεύσει. Αυτό το όφελος η κ. Γκριν το επικεντρώνει σε τρεις βασικούς τομείς: την αγορά ακινήτων (12% του ΑΕΠ), τον τουρισμό (περίπου 7% του ΑΕΠ) και τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (έως και 40% του ΑΕΠ).

Ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει με άψογο συντονισμό, τονίζει. Αρχικά, για να αποφευχθεί ο υψηλός πληθωρισμός σε μια χώρα που εισάγει τις περισσότερες πρώτες ύλες της και όλη την ενέργειά της, θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα δάνειο-γέφυρα με το ΔΝΤ, το οποίο «ευτυχώς υπάρχει ακριβώς για αυτό το σκοπό».

Παράλληλα, το φιλικό διαζύγιο θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους υπόλοιπους εταίρους της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Όπως σημειώνει η Μέγκαν Γκριν, αν και δεν υπάρχει μηχανισμός με τον οποίο η Κύπρος θα μπορούσε να διωχθεί από την ΕΕ, υπάρχει λόγω της Τουρκίας μεγάλο κίνητρο να εξασφαλιστεί η παραμονή στην ένωση και η διατήρηση των σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο μέλος της τρόικα, την ΕΚΤ, θα ήταν καλό για την Κύπρο να συμφωνήσει ένα διακανονισμό αποπληρωμής των χρεών της προς την Τράπεζα, ώστε να μην προκαλέσει ζημιά σε αυτή και επομένως στις υπόλοιπες χώρες-μέλη, διακινδυνεύοντας την οργή τους.

Η Μέγκαν Γκριν επισημαίνει πάντως ότι αν και για την Κύπρο μια τέτοια λύση θα μπορούσε να αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή, ο κίνδυνος να ζητήσουν κάτι ανάλογο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης ίσως απέτρεπε τα μέλη της τρόικα από το να παράσχουν την αναγκαία στήριξη σε μια κυπριακή έξοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα