ΥΠΕΞ : Να εφαρμοστούν σχέδια δράσης για την προστασία των γυναικών

20:24 26/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη εφαρμογής εθνικών, περιφερειακών και διεθνών σχεδίων δράσης για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Καζάκου Μαρκουλλή.

Η κα. Μαρκουλλή μιλούσε στην τελετή έναρξης του σεμιναρίου με τίτλο «Διασφαλίζοντας τα Δικαιώματα των Γυναικών στις Πολιτικές Μεταβάσεις στον Αραβικό Κόσμο: Ανάπτυξη Κοινών Στρατηγικών» που διοργανώθηκε από το Ευρω-Μεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών

Κοινωνικού Φύλου, στη Λευκωσία.

Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος, εφαρμόζοντας διεθνείς συνθήκες και ευρωπαϊκές οδηγίες, είναι περήφανη για τις διαχρονικές δεσμεύσεις της ως προς τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σημείωσε ότι με στόχο την ενίσχυση του νομικού πλαισίου των κρατικών θεσμών, των μηχανισμών για την εφαρμογή δράσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων και για την εξάλειψη όλων των μορφών διάκρισης και βίας κατά των γυναικών, η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει θέσει σε εφαρμογή διάφορες σχετικές δομές και τις εθνικά ιδρύματα , συγκεκριμένα τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ).

Τόνισε ότι ο ρόλος του Μηχανισμού είναι πολύ σημαντικός για την ισότητα των φύλων, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη βελτίωση και ενίσχυσης της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών σε ισότιμη βάση με τους άνδρες σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων.
Ωστόσο, είπε, θα πρέπει να παραδεχτούμε, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να επιτευχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι οι περισσότερες δεσμεύσεις δεν έχουν εκπληρωθεί.

Ανέφερε, επίσης, ότι παρά την πρόοδο σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, κυρίως ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του ΟΗΕ και των συστηματικών αλλαγών που πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η διαδικασία είναι πολύ μεγάλη και πολύ αργή και είμαστε ακόμη μακριά από την επίτευξη του στόχου μας .

Εκατομμύρια γυναίκες και νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από διακρίσεις και σεξουαλική βία σε καιρό ειρήνης και συγκρούσεων, πρόσθεσε.

Η Υπουργός εξέφρασε την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών υιοθέτησης ολοκληρωμένων οδικών χαρτών και εθνικών, περιφερειακών και διεθνών σχεδίων δράσης για τη θεσμοθέτηση των προσπαθειών σε ολόκληρο τον κόσμο για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και, φυσικά, στη διατήρηση της ειρήνης.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσος Γεωργίου στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι παρά τα μέτρα που λαμβάνονται προς τα εμπρός και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλά αραβικά κράτη σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών, οι γυναίκες απαιτούν και δικαιούνται περισσότερη πρόοδο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε, ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες και τα δικαιώματα των γυναικών στι

Keywords
Τυχαία Θέματα