Υπόμνημα Καρπασιτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

09:39 8/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Υπόμνημα ζητώντας όπως η Χερσόνησος της Καρπασίας, τεθεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αν υπάρξει τελικά λύση του Κυπριακού, επέδωσαν οι Καρπασίτες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στον οποίο εξέφρασαν τη στήριξη στον αγώνα που διεξάγει, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, προτείνουν ως υπαλλακτική λύση, η Καρπασία να τεθεί υπό την Κεντρική Κυβέρνηση ως «Τρίτη Ζώνη» ή με

Ειδικό Καθεστώς ή Καντόνιο.

Στο υπόμνημα που επιδόθηκε χθες βράδυ κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέρεται ότι η ιδιαιτερότητα της Καρπασίας πέραν του αναφαίρετου δικαιώματος για επιστροφή και επανεγκατάσταση στις τέσσερις κωμοπόλεις και τα 25 χωριά, όπως σημειώνεται, υπό καθεστώς πλήρους ελευθερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας, διευκολύνει και προσφέρει επιπρόσθετα επιχειρήματα στον Πρόεδρο, τον Διαπραγματευτή και το Εθνικό Συμβούλιο για επιμονή στη διεκδίκηση της Καρπασίας:

(α) Η παραμονή των Ελλήνων «εγκλωβισμένων», που αποτελούν το Προζύμι της Επιστροφής και η επανένωση των οικογενειών, όπως προνοείται στη Συμφωνία της Γ΄ Βιέννης της 2ας Αυγούστου 1975.

Σημειώνουμε, αναφέρουν οι Καρπασίτες ότι, όπως αποδεικνύεται και σε έγγραφα της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, «εγκλωβισμένοι» Έλληνες παρέμειναν σε όλα τα χωριά της Καρπασίας, που βεβαίως σταδιακά εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους.

(β) Η ύπαρξη της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης της 02/08/1975, της πρώτης, ούτως ειπείν, «Συμφωνία Κορυφής» Κληρίδη-Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Δρ. Κούρτ Βάλντχαϊμ.

(γ) Η ύπαρξη του πρώτου προσκυνήματος της Ορθοδοξίας στην Κύπρο, της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα, που είναι το Σύμβολο του Αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για Απελευθέρωση και επιστροφή. Το θέμα του Αποστόλου Ανδρέα συζητήθηκε στη συνάντηση Μακαρίου – Ντενκτάς στις 12 Φεβρουαρίου 1977 και υπήρξε, προφορική, συμφωνία. Το δεύτερο μεγαλύτερο προσκύνημα στην Καρπασία, ο Χρυσοσώτηρας της Ακανθούς, είναι επίσης σημείο αναφοράς για τους ανά τον κόσμο Έλληνες Ορθοδόξου της Κύπρου.

(δ) Το μήκος της αυτογραμμής της Χερσονήσου Καρπασίας, από την Ακανθού μέχρι τα νησιά Κλείδες στο ακρωτήριο Αποστόλου Ανδρέα και απ΄ εκεί νότια μέχρι και το Τρίκωμο, 75χλμ, θα μειώσει την έκταση των αυτογραμμών, που σήμερα, βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και καλύπτει το 54% της κυπριακής αυτογραμμής. Το οικονομικό μέλλον της Κύπρου είναι και ο τουρισμός. Χωρίς παραλία δεν αναπτύσσεται η περιοχή. Οι αυτογραμμές της Καρπασίας καλύπτουν το 26% της συνολικής κυπριακής ΑΟΖ.

(ε) Μέρος της Χερσονήσου Καρπασίας (Ριζοκάρπασον-Απόστολος Ανδρέας, Αιγιαλούσα, Αγία Τριάδα, Μελάναγρα) θα επιστρέφονται, υποτίθεται, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως προνοούσε το Σχέδιο Ανάν 3. Είναι και τούτο δείγμα, σημειώνεται, ότι η Καρπασία αποτελούσε διαχρονικά, από το 1975, στοιχεία ιδιαιτερότητας. Τονίζουμε και επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι για τον Καρπασιακό λαό η Καρπασία (το Διαμέρισμα Καρπασίας) δεν είναι τα τέσσερα χωριά, αλλά ολόκληρη η Χερσόνησος, όπως καταγράφεται ιστορικά και γεωγραφικά (από Ακανθού-Μάνδρες-Τρίκωμο μέχρι Απόστολο Ανδρέα).

Οι Καρπασίτες αναφέρουν ότι η επιστροφή στην Καρπασία, με την εφαρμογή της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης, πρέπει να διεκδικηθεί ως πρώτιστο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το περιβάλλον και οι ομορφιές της Καρπασίας, το γεγονός ότι σημαντικό μέρος της Χερσονήσου εντάσσεται, δυνητικά, στο «Φύση 2000», σημειώνεται, είναι ακόμη ένα στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της εντατικοποίησης των προσπαθειών για τη σωτηρία της Καρπασίας.

Σε αυτό το θέμα, αναφέρουν οι Καρπασίτες, βρίσκουμε θερμούς συμπαραστάτες Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Τούρκους της Κύπρου, που έχουν ήδη ευαισθητοποιηθεί.

Στο υπόμνημα τέλος οι Καρπασίτες εκφράζουν την στήριξη τους στον αγώνα που διεξάγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα