Υποσχόμενη νέα αγωγή για τον έρπητα γεννητικών οργάνων

16:40 17/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Νέο φάρμακο φαίνεται πως καταπολεμά τον ιό που προκαλεί τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, υποδεικνύοντας ότι μια ημέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αγωγή για ανθρώπους με τη νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.

Στην έρευνα, το φάρμακο pritelivir, μείωσε την αναπαραγωγή του ιού του απλού έρπητα 2, που προκαλεί τον έρπητα των γεννητικών οργάνων σε ασθενείς, καθώς και τον αριθμό των ημερών που εμφάνισαν πληγές στα γεννητικά όργανα.

Όσοι έλαβαν 75mg του φαρμάκου, καθημερινά, για περίπου 1 μήνα, εμφάνισαν εξάπλωση του ιού,

που δείχνει ότι ο ιός είναι ενεργός και πολλαπλασιάζεται, στο 2,1% των ημερών σε σύγκριση με το 16,6% των ημερών όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Όσοι έλαβαν pritelivir στη συγκεκριμένη δόση, εμφάνισαν πληγές στα γεννητικά όργανα σε μόλις 1,2% των ημερών σε σύγκριση με 9% όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την περαιτέρω αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του pritelivir, και τη σύγκριση με τα υπάρχοντα φάρμακα για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, δήλωσε η ερευνητική ομάδα.

Η ερευνήτρια, Dr. Anna Wald, του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι αν και τα υπάρχοντα φάρμακα μειώνουν τα συμπτώματα δεν τα εξαφανίζουν και περιορίζουν μερικώς τον κίνδυνο μετάδοσης του έρπητα μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας. Υπάρχει χώρος για βελτίωση των φαρμάκων, πρόσθεσε η Wald.

Η Wald σημείωσε ότι τα παλαιότερα φάρμακα είναι ενεργά μόνο σε κύτταρα που έχουν λοίμωξη από τον ιό του έρπητα. Το pritelivir είναι δραστικό ακόμα και αν τα κύτταρα δεν έχουν επηρεαστεί από τον ιό.

Δεν παρουσιάστηκαν σοβαρές παρενέργειες σε σχέση με το pritelivir στην παρούσα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 156 ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα