Citigroup: Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ το 2013

Η Citigroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι άλυτο και προσδοκά με πιθανότητα 50%-75% ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, με τρομακτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Οι αναλυτές του ιδρύματος εκτιμούν ότι η τρόικα θα μπορούσε να χορηγήσει στη νέα

κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ωστόσο χαρακτηρίζουν απίθανο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ να συμφωνήσουν στο αίτημα της Ελλάδας για αλλαγές στο Μνημόνιο.

Η ανάλυση της Citigroup σχεδόν προεξοφλεί πως η αντιπαράθεση κυβέρνησης – τρόικας θα προκαλέσει καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των 30 δισ. ευρώ του Αυγούστου, ενώ σημειώνει πως ακόμη και αν η εκταμίευση της δόσης γίνει στο τέλος του καλοκαιριού, ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το νέο τροποποιημένο Μνημόνιο είναι πιθανό να παγώσει τις υπόλοιπες δόσεις στη συνέχεια.

Με βάση το σενάριο εξόδου ο οίκος προβλέπει για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα πως θα υποχωρήσει κατά 7,5% το 2012 και κατά 10,1% του ΑΕΠ το 2013. Για το ελληνικό δημόσιο χρέος εκτιμά πως ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί από το 156,5% εφέτος, στο 437,3% το 2013. Για την ανεργία εκτιμά πως θα βρεθεί από το 23,6% εφέτος στο 29% το 2013 και για τον πληθωρισμό προβλέπει πως θα ανέλθει στο 15% το 2013 ως επακόλουθο του νέους νομίσματος που θα υιοθετήσει η χώρα.

Η επόμενη μέρα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα θα βρει τη χώρα με μέτρα ελέγχου των κεφαλαιακών ροών και συναλλάγματος, καθώς και προσωρινή αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη μπορεί να συζητείται η διάσωση της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η Citigroup θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει χώρα μέλος της ΟΝΕ αν προωθήσει άμεσα το ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, και αν εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και παραχωρήσεις από την Τρόικα.

Επιπλέον, δεν θα αποφύγει μία ακόμη αναδιάρθρωση του χρέους της, αυτή τη φορά σε αυτό που διακρατούν οι θεσμικοί πιστωτές, δηλαδή η ΕΚΤ και ο EFSF, μετατρέποντας για παράδειγμα το χρέος σε ομόλογα με μηδενικό κουπόνι και ανοιχτό χρόνο αποπληρωμής. Παράλληλα, οι δανειστές της χώρας θα πρέπει να αποφασίσουν να τηρηθεί η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και των ελληνικών τραπεζών, τόσο μέσω της ΕΚΤ και του ELA.

Σύμφωνα με τη Citigroup για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική της κατάσταση, να επιδείξει ικανότητα στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις, να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της επιβαρύνοντας το δημόσιο τομέα, αλλά και να εξακολουθήσει να λαμβάνει στήριξη από ΔΝΤ και ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα