Σεισμός 8,7 βαθμών στην Ινδονησία, μικρή η πιθανότητα για μεγάλο τσουνάμι

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.38 το πρωί ώρα Ελλάδος στην Ινδονησία.

Η Γεωφυσική Υπηρεσία της Ινδονησίας είχε υπολογίσει το μέγεθος του σεισμού αρχικά στα 8,9 Ρίχτερ και στην συνέχεια στα 8,5.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι, αλλά οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αναφορά για θύματα ή ζημιές.
Σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το

εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 22,9 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, το Μπανγκλαντές, τη Μαλαισία και την Ινδία, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

Παράλληλα το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι για τον Ειρηνικό εξέδωσε τη σύσταση για παρακολούθηση πιθανού τσουνάμι, ο συναγερμός αφορά όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό και οι τοπικές αρχές πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή κατά τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το κείμενο της σύστασης, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ενδείξεις για τη δημιουργία μικρού τσουνάμι, το οποίο μάλιστα μπορεί να έχει ήδη πλήξει κάποιες περιοχές. «Δεν μοιάζει με μεγάλο τσουνάμι, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθώς τα τσουνάμι έρχονται κατά κύματα» δήλωσε καθησυχαστικά ο Victor Sardina, γεωφυσικός εν υπηρεσία στο Κέντρο Προειδοποίησης.

Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ καταγράφηκε στις 13.43 ώρα Ελλάδας, με εστιακό βάθος 16,4 χιλιόμετρα και επίκεντρο περίπου 180 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το επίκεντρο της πρώτης δόνησης. Άγνωστες παραμένουν οι συνέπειες.

Αν επιβεβαιωθεί η μέτρηση της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην ιστορία. Άλλες πηγές μιλούν για δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η επαρχία Ατσεχ επλήγη το 2004 από τσουνάμι που άφησε πίσω του 170.000 νεκρούς ή αγνοούμενους και στοίχισε συνολικά την ζωή σε 230.000 ανθρώπους σε 13 χώρες του Ινδικού Ωκεανού

Keywords
Τυχαία Θέματα