Τροπολογία για τους όρους ανταλλαγής και έκδοσης νέων ομολόγων

Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Τροπολογία, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι ανταλλαγής και έκδοσης των νέων ομολόγων θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Η τροπολογία αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών, θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή

έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα λάβει μέριμνα, ώστε να μετριαστούν οι απώλειες μικροεπενδυτών από τη διαδικασία του «κουρέματος». Διευκρίνισε πάντως ότι θα αντιμετωπιστούν όλα δίκαια και ξεχωριστά, δεδομένου ότι άλλα ομόλογα του Δημοσίου αγοράστηκαν στην πρωτογενή αγορά με ονομαστική αξία, άλλα στη δευτερογενή, ενώ έγιναν και μικροκινήσεις εύκολου κέρδους. «Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι, αλλά και όλα θα αντιμετωπιστούν δίκαια και χωριστά» τόνισε.

«Και το PSI θα έρθει στη Βουλή» ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος ταυτόχρονα εξειδίκευσε τα μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τα οποία είτε προηγούνται της συμφωνίας είτε πρέπει να γίνουν πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, απομένει τον Ιούνιο να εξειδικευθούν οι στόχοι του 2013 και 2014, η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τη μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, το ζήτημα της διάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το θέμα της χρηματοοικονομικής πολιτικής και των τραπεζών.

«Άλλα πρέπει να γίνουν μέχρι την 13 Φεβρουαρίου, άλλα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και κάποια άλλα, όχι τόσο κρίσιμα, μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης» σημείωσε.

Όσον αφορά στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών άφησε να διαφανεί ότι μελετάται και λύση των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων στη διαδικασία.

«Τώρα διεξάγεται μια πολύ σοβαρή συζήτηση επί τη βάσει των νέων δεδομένων. Ποιά είναι αυτά; Πρώτον, η εμπειρία της Πορτογαλίας που έκανε εξυγίανση τραπεζών και ψήφισε σχετικό νόμο και δεύτερον, το γεγονός ότι μιλάμε για ένα PSI το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό. Μιλάμε για μια περικοπή σε ονομαστικές τιμές ομολόγων 50%, άρα για μια περικοπή παρούσης αξίας μετοχών των τραπεζών, που υπερβαίνει το 70% κι ενόψει του μεγέθους της παρέμβασης που πρέπει να γίνει, υπάρχει μία συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνει η παρέμβαση αυτή» τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να κρατικοποιήσει τις τράπεζες και σέβεται και τις ιδιωτικές διοικήσεις, αλλά θέλει να έχει ανταλλάγματα από την απόδοση.

«Υπάρχουν στη νομοθεσία κι άλλα εργαλεία, όπως τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια. Δεν είναι μόνο μετοχές οι τρόποι συμμετοχής. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου πλήρως και των τραπεζών» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα γίνει τίποτα, που δεν θα το ψηφίσει η Βουλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα