Αναβρασμός στην Κεντροαριστερά

07:06 31/3/2025 - Πηγή: Real.gr
Το «όχι» Ανδρουλάκη στον Φάμελλο και οι κινήσεις Τσίπρα.

Κατηγορηματικά απορρίπτει κάθε σενάριο κοινής καθόδου στις εκλογές με τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ, που βάζει στόχο την πρωτιά στις επόμενες κάλπες, εκτιμώντας ότι, αν αυτή επιτευχθεί, τότε και μόνον τότε θα υποχρεωθεί στην έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση

ξεκίνησε εκ νέου μετά το δημόσιο προσκλητήριο του Σωκράτη Φάμελλου για συμπόρευση, ακόμα και με κοινό ψηφοδέλτιο ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

Την ίδια ημέρα, και λίγες ώρες πριν πετάξει για τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά, εκτιμώντας (σε δήλωσή του στο Οpen) ότι κάτι τέτοιο θα ευνοούσε μόνο τη Ν.Δ.

Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι, αν τα κόμματα αθροιστούν, το ακροατήριό τους μειώνεται, με μοναδική ωφελημένη τελικά τη Ν.Δ.

Αντ’ αυτού, περιέγραψε τη δική του φιλοσοφία, προβλέποντας ότι «η Νέα Δημοκρατία θα φύγει όταν ο ελληνικός λαός δει ολοκληρωμένο πρόγραμμα λύσεων για να βελτιωθεί η ζωή του», αφού αυτό που τον αφορά δεν είναι τα σενάρια και τα παρασκήνια στην πολιτική, αλλά οι λύσεις που δίνονται στα πραγματικά προβλήματά του.

Για αυτό και το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να επενδύσει στην πρόταση ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος, που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

«Πρέπει στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός να έχει επιλογή κυβέρνησης και προγράμματος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Και σε αυτό φέρω μεγάλη ευθύνη και θα κάνω ό,τι μπορώ για να έχει αυτή την επιλογή», είπε ο πρόεδρος του κόμματος.

Δύναμη

Στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη υποστηρίζουν πως, αν ένα μέρος του ακροατηρίου των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης είναι σε αποδρομή, δεν θα επιστρέψει εξαιτίας μιας συγκόλλησης δυνάμεων.

Αντίθετα, πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να διευρύνει την ατζέντα και μαζί το ακροατήριο και στον δρόμο προς τις κάλπες, όταν οι πολίτες θα θελήσουν να πουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να φύγει από την εξουσία, τότε θα επιλέξουν κάποιον για να κυβερνήσει και όχι κάποιον για να… διαμαρτυρηθεί.

«To ΠΑΣΟΚ μπορεί να ενσαρκώσει την κυβερνητική αλλαγή που ζητά ο κόσμος», λένε, εξηγώντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα λειτουργεί ούτε περιμένοντας κάτι που σήμερα είναι στη σφαίρα της εικοτολογίας -έτσι περιγράφουν τα όποια σενάρια περί επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα- ούτε βεβαίως θα ετεροκαθορίζεται.

Αντίθετα, εκτιμούν ότι η παράμετρος, που θα κάνει τη διαφορά και θα επαναφέρει το κόμμα σε τροχιά ανόδου, είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα που καλείται να παρουσιάσει και το οποίο είναι «υποχρέωση όλων μας», όπως χαρακτηριστικά λένε, με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Για αυτό και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει αταλάντευτα στη μάχη του προγράμματος, παραπέμποντας στις εκλογές για να κριθεί και όχι στις δημοσκοπήσεις.

Αλλωστε στις εκλογές θα αντιπαρατεθούν αξίες, αρχές και συγκεκριμένες θέσεις και εκεί θα φανεί, όπως εκτιμούν, ότι η ψήφος διαμαρτυρίας και οργής, που σήμερα έχει την τιμητική της στις έρευνες κοινής γνώμης, παρουσιάζει και… ταβάνι καθώς οι πολίτες ψηφίζουν πρωτίστως για την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Το σαφές «όχι» στην πρόταση Φάμελλου, πάντως, είχε αποδέκτες και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σε στελέχη του που θα έβλεπαν θετικά μια τέτοια εξέλιξη.

Σε αυτά τα στελέχη κυρίως υπενθυμίζεται με νόημα ότι ο Ν. Ανδρουλάκης νίκησε ξανά στις εσωκομματικές εκλογές, μόλις πριν από πέντε μήνες, με βασικό αφήγημα την αυτόνομη πορεία του κόμματος.

Αυτή η πορεία, από την οποία και δεν προτίθεται να πάρει αποστάσεις τώρα, και η διαβεβαίωση ότι «ΠΑΣΟΚ ψηφίζεις, ΠΑΣΟΚ θα βγει» ήταν οι «σημαίες» του και τελικά σε αυτές έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης η βάση του κόμματος.

Και αυτό διότι, κατά την προεκλογική περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, οι βασικοί αντίπαλοί του, από τον Χάρη Δούκα ως τον Παύλο Γερουλάνο, «έκλειναν το μάτι» σε τέτοιους σχεδιασμούς, όπως θυμίζουν συνεργάτες του προέδρου, αν και αργότερα αντιλήφθηκαν πως αυτή η πολιτική συμπόρευση δεν συγκινούσε τη μεγάλη μάζα της βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Υπονόμευση

Και ενώ τέτοιες απόψεις υπάρχουν ακόμα στη Χαριλάου Τρικούπη -όσο και αν κανείς δεν μιλά για… κοινό ψηφοδέλτιο, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά πρόωρο να τεθεί στο τραπέζι- άπαντες στοιχίζονται πίσω από την επιλογή της αυτόνομης πορείας του κόμματος, αναγνωρίζοντας όντως ότι το θέμα αυτό λύθηκε πριν από πέντε μήνες, στις εσωκομματικές κάλπες.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, κανείς δεν έχει τη διάθεση να χρεωθεί ενδεχόμενη… υπονόμευση του πρόσφατα επανεκλεγέντος προέδρου και της τακτικής του, η οποία όμως θα δοκιμαστεί στις κάλπες.

Αν αποτύχει, θεωρείται βέβαιο ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα αμφισβητηθεί και πάλι, με το σενάριο των νέων διαδικασιών εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ να μπαίνει ξανά στο τραπέζι.
Oυδείς σήμερα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες εκλογικής συμπόρευσης με τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου.

Πιθανώς, αν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών ήταν άλλο, το πρόσφατο κάλεσμα Φάμελλου να συνοδευόταν από μια πρώτη προσπάθεια διερεύνησης δυνατοτήτων συνεργασίας σε επίπεδο Βουλής, αυτοδιοίκησης, κοινωνίας.

Ομως αυτή την ώρα, ο πρόεδρος και η στρατηγική του δεν αμφισβητούνται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος, που έχουν κατά καιρούς εκφράσει αντίθετη άποψη για τις συνεργασίες, θυμίζουν σήμερα στον δημόσιο λόγο τους τη «στρατηγική επιλογή» του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αυτόνομης πορείας με αμφίπλευρη διεύρυνση στη βάση, κρατώντας τις όποιες διαφωνίες τους για τα όργανα του κόμματος.

Επιστροφή στην εσωστρέφεια

Το προσκλητήριο συνεργασίας από τον Σωκράτη Φάμελλο προς το ΠΑΣΟΚ που απορρίφθηκε και οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Στις συμπληγάδες της εσωστρέφειας επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φουντώνει η γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος λόγω των χαμηλών δημοσκοπικών πτήσεων, ενώ κάποιοι θέτουν ζητήματα προγράμματος και έλλειψης επικοινωνιακού σχεδιασμού.

Το προσκλητήριο συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ από τον Σωκράτη Φάμελλο οδήγησε σε ένα ακόμη ηχηρό «όχι» από τον Νίκο Ανδρουλάκη, με στελέχη του κόμματος να υποστηρίζουν ότι εμφανίζεται η Κουμουνδούρου να παρακαλάει τη Χαριλάου Τρικούπη, κάτι που αποδυναμώνει περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν του επιτρέπει να εμφανίσει σημάδια ζωής στις μετρήσεις.

Αντιθέτως, η ηγεσία θεωρεί πως «εκθέτει» με αυτόν τον τρόπο τον Ν. Ανδρουλάκη στον κόσμο, που λέει «βρείτε τα» για να τελειώνουμε με τη δυστοπία που έχει φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Σ. Φάμελλος, που κατέθεσε την πρόταση συνεργασίας με τον πλέον επίσημο τρόπο κάνοντας λόγο για κοινό ψηφοδέλτιο, είπε στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίασε απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι η πολιτική των συνεργασιών δίνει πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα.

«Εχουμε καταθέσει προτάσεις για την επόμενη ημέρα. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων, διότι το απαιτεί η κοινωνία. Οσοι αρνούνται τον προγραμματικό διάλογο θα πρέπει να απολογηθούν στην κοινωνία», τόνισε και προσέθεσε με νόημα: «Οποιος υποτιμά τις συνεργασίες και τη δυναμική τους υποτιμά και τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Και σήμερα αίτημα της κοινωνίας είναι να δοθεί λύση στα αδιέξοδα και να υπάρχει συνεργασία. Το μόνο που δείχνει είναι κομματική εσωστρέφεια».

O Πολάκης

Από την άλλη πλευρά, ο Παύλος Πολάκης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινείται με τον τρόπο που απαιτεί η συγκυρία και επανέλαβε τη θέση πως το κόμμα θα ανακάμψει όταν εκπέμψει με καθαρό και λαϊκά κατανοητό τρόπο ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα ριζικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Οσον αφορά τη Νέα Αριστερά, η Κουμουνδούρου περιμένει την απάντησή της στο θέμα των συμμαχιών, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνεργασία των δύο κομμάτων και την επιστροφή των «11», που θα τοποθετήσει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως, στην Κουμουνδούρου προβληματίζονται έντονα για την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλά ποσοστά και στην έκτη θέση, αν και δεν δίνουν μεγάλη σημασία στην εκτόξευση της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς τη θεωρούν συγκυριακή.

Μάλιστα, για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωναν πως «σύντομα θα φανεί ο πραγματικός της εαυτός και η αυταρχικότητα που εντέχνως προσπαθεί να κρύψει», ενώ στέκονται ιδιαίτερα στη μονοθεματική αντιπολίτευση που ασκεί, λέγοντας πως «δεν έχει πρόγραμμα και το κόμμα της λειτουργεί μονοπρόσωπα, χωρίς όργανα και στελέχη».

Επίσης, θεωρούν πως «πριμοδοτείται» από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προτιμά ως αντίπαλο τη Ζ. Κωνσταντοπούλου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως σημείωναν, «έχει πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα της».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, δήλωναν δικαιωμένοι από την απόφασή τους να μη συμπεριλάβουν στην πρόσκληση για συνεργασία την Πλεύση Ελευθερίας, καθώς «πριν αλέκτορα φωνήσαι» φρόντισε η ίδια, με την επίθεσή της στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο προέτρεψε «να μείνει στο λαγούμι του», να κλείσει κάθε πόρτα.

Ο Σ. Φάμελλος είπε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας πως η Ζ. Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε με χυδαίο τρόπο στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση της περιόδου 2015-2019, χρησιμοποιώντας ολόκληρη τη ρητορική του αντι ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και τη σκοπιμότητά της, ενώ αποκαλύφθηκε για ακόμα μία φορά πως δεν έχει πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας και για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

Είναι φανερό πάντως πως η σκιά του Αλ. Τσίπρα πέφτει βαριά πάνω από την Κουμουνδούρου και τα σενάρια επιστροφής του προκαλούν πολλές συζητήσεις στο προσκήνιο, αλλά κυρίως στο παρασκήνιο. Και αυτό γιατί η σημερινή ηγεσία έρχεται σε δύσκολη θέση, καθώς δημιουργείται η εικόνα από κάποιους ότι είναι απλώς μεταβατική και πως κρατά το κόμμα ζωντανό μέχρι τη στιγμή που θα βγει μπροστά ξανά ο πρώην πρωθυπουργός.

To μήνυμα

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το «μήνυμα» που έστειλε ο Σ. Φάμελλος προς όσους τον θεωρούν προσωρινό ή μεταβατικό.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την παραίτησή του για να υπάρξει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε μια πολύ άσχημη περίοδος, αλλά σε κάθε περίπτωση, μετά την εκλογή μου στη θέση του προέδρου και ενόψει του Συνεδρίου, διεκδικούμε αυτό το ρεύμα επανεκκίνησης να γίνει πραγματικότητα», σημείωσε με νόημα, ενώ τα σενάρια επιστροφής του σχολίασε και ο Π. Πολάκης.

«Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον τελευταίο καιρό έχει κάνει κάποιες εμφανίσεις που λέει κάποια πράγματα, που δείχνει κάποια πράγματα, μια διάθεση παρέμβασης να διατυπώσει ένα πρόγραμμα προοδευτικής διεξόδου. Το δικαίωμά του να επιστρέψει ξανά το έχει, τη δυνατότητα να ξαναεμπνεύσει ή να ξανασυνθέσει, είναι κάτι το οποίο θα κριθεί».

Ο Αλ. Τσίπρας, που βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα στη Βοστώνη για διαλέξεις στο Χάρβαρντ, έστειλε ήδη τα δικά του μηνύματα στο εσωτερικό σχολιάζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

«Κεντροαριστερά κόμματα έχουν αποκτήσει ελιτίστικα χαρακτηριστικά, έχοντας αποκοπεί από τις οικονομικές ανάγκες και τη γλώσσα της εργατικής και της μεσαίας τάξης, ενώ πολλά από τα κόμματα της Αριστεράς έχουν απορροφηθεί από δογματισμούς και μικροπολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κατέθεσε τέσσερις άξονες πολιτικής και οικονομικής δράσης, προκειμένου η Ε.Ε. να σταθεί απέναντι στις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται από τις τεκτονικές αλλαγές σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Keywords
νεα δημοκρατια, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, ηπα, νέα, δημοσκοπηση, βουλη, συριζα, δυστοπία, λύση, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, εκρηξη βοστωνη, εκλογες 2015, η ζωη, ξανα, κοινωνια, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, κομματα, μιλα, το θεμα, δημοκρατια, ηγεσια, ηπα, θεμα, περιοδος, προγραμμα, σημερινη, σφαιρα, ωρα, ανδρουλακης, αξονες, ατζεντα, βλεμμα, βοστωνη, βρισκεται, γινει, γλωσσα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δικη, δειχνει, δοθει, εαυτος, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, ερευνες, ερχεται, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζητα, ζωης, ιδια, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κομμα, λύση, λογο, μαζα, μαξιμου, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, νικο, νοημα, προβληματα, πορτα, ρευμα, ρητορικη, σεναριο, συζητηση, σημαδια, φαμελλος, φορα, χυδαιο, ωρες, ασχημη, δικαιωμα, εμφανισεις, χωρα, ιδιαιτερα, μεινει, μια φορα, μπροστα, οργανα, παυλος, θεσεις, θετικα, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Αναβρασμός, Κεντροαριστερά,anavrasmos, kentroaristera