Γ. Χατζής: Ανάγκη στήριξης του τουρισμού

07:20 24/3/2025 - Πηγή: Real.gr
Tα τουριστικά έσοδα της χώρας το 2024 προσεγγίζουν τα 22 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Για να διατηρηθεί αυτή η δυναμική, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους που εργάζονται στον τουρισμό και να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη του κλάδου ωφελεί και τις τοπικές κοινωνίες.

Για αυτό και οι ξενοδόχοι, με συνέπεια και υπευθυνότητα, έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους στον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διατηρώντας για περισσότερα από 50 χρόνια ρυθμισμένες τις εργασιακές σχέσεις του κλάδου

μέσω της εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΚΣΣΕ), η οποία κατοχυρώνει συγκεκριμένους όρους αμοιβής και εργασίας για τους εργαζομένους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η νέα ΕΚΣΣΕ εισάγει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς, αντικατοπτρίζοντας τη σταθερή ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου και τη συνετή διαχείριση των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπει μέση αύξηση 5% το 2025 και επιπλέον 3% το 2026, αποδεικνύοντας την πρόθεση των εργοδοτών να ανταμείψουν δίκαια το προσωπικό τους. Ως αποτέλεσμα, ο βασικός μισθός στην Α’ κατηγορία θα φτάσει τα 1.000 ευρώ το 2025, ενώ στη Δ’ κατηγορία τα 950 ευρώ, καθιστώντας τον κατώτατο μισθό στον κλάδο αυξημένο κατά περίπου 15% σε σχέση με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό.

Επιπλέον, για πρώτη φορά δημιουργείται Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, στο οποίο οι εργοδότες θα συνεισφέρουν 2% επί του βασικού μισθού, παρέχοντας έτσι επιπλέον ασφάλεια στους εργαζομένους. Παράλληλα, η σύμβαση εισάγει έναν δίκαιο μηχανισμό διαφοροποίησης των μισθών, βασισμένο σε αντικειμενικά κριτήρια που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις οικονομικές δυνατότητες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου. Είναι μια κοινή επιτυχία, ένα θετικό βήμα προς μια προοπτική που καθιστά την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους επενδυτές.

Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας η πολιτική ηγεσία να εξετάσει προσεκτικά τα ζητήματα απασχόλησης στον κλάδο.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, παρά τις θετικές προθέσεις της, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά χωρίς τον παράλληλο εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένες διατάξεις, που παραμένουν αμετάβλητες από τη δεκαετία του 1970, δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τις ιδιαιτερότητές τους, οι οποίες δεν συναντώνται σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Αυτή η ασυμβατότητα επιβαρύνει τόσο τους εργοδότες, που δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό για την κάλυψη των κενών θέσεων που δημιουργούνται, όσο και τους εργαζομένους, των οποίων το εισόδημα ενδέχεται να μειωθεί, ενώ η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών επηρεάζεται αρνητικά.

Η αναβολή της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας, κρίνεται απαραίτητη ώστε να διασφαλιστούν τόσο η εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όσο και η ευημερία των εργαζομένων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χατζής, Ανάγκη,chatzis, anagki