Τι κρύβει η σφοδρή επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι

23:05 19/2/2025 - Πηγή: Real.gr

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τον χαρακτήρισε δικτάτορα χωρίς εκλογές και τον κατηγόρησε ότι επί τρία χρόνια δεν έκανε τίποτε για να σταματήσει τον πόλεμο. Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι ο κ. Τραμπ είναι παραπληροφορημένος και ότι υιοθετεί τις θέσεις της Ρωσίας. Για υστερική αντίδραση του Κίεβου έκανε λόγο ο Πούτιν, στην πρώτη του δημόσια δήλωση, μετά το Ριάντ. Την ίδια ώρα, στο Παρίσι φιλοξενήθηκε η δεύτερη άτυπη Σύνοδος με τη συμμετοχή

Ευρωπαίων ηγετών για το Ουκρανικό. «Θέλουμε ισχυρή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της συνόδου ο πρόεδρος Μακρόν και προσθέτει ότι «έχουμε τον ίδιο στόχο με τον πρόεδρο Τραμπ, δηλαδή να θέσουμε τέλος στον επιθετικό, εδώ και τρία χρόνια, πόλεμο της Ρωσίας».

Μακρόν και Στάρμερ θα επισκεφθούν την επόμενη εβδομάδα την Ουάσινγκτον, εν μέσω και άλλων συναντήσεων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε την πιο σκληρή μέχρι τώρα επίθεση εναντίον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε ανάρτησή του αναφέρει «Το μόνο στο οποίο ήταν καλός, ήταν να “χορεύει στο ταψί” τον Τζο Μπάιντεν. Ένας δικτάτορας χωρίς εκλογές ο Ζελένσκι θα πρέπει να βιαστεί, ειδάλλως δεν θα του απομείνει χώρα».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, από αυτό το νέο κύκλο αντιπαράθεσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος βγαίνει χαμένος. «Η νέα επίθεση Τραμπ και τα πολύ σκληρά λόγια και εκφράσεις που χρησιμοποίησε κατά του Ζελένσκι έχουν προκαλέσει αίσθηση και νέα δεδομένα στο ρευστό σκηνικό. Ο πρόεδρος Τραμπ με τον χαρακτήρισε δικτάτορα που βρίσκεται στην εξουσία χωρίς εκλογές και τον παροτρύνει να κινηθεί γρήγορα προς την κατεύθυνση της ειρήνης διότι, όπως τον προειδοποίησε, κινδυνεύει να χάσει την ίδια τη χώρα του. Ήταν μια κυνική παρότρυνση που αν θέλετε δημιουργεί στον Ζελένσκι μια διαπραγματευτική ασφυξία» σημείωσε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος.

Νωρίτερα, με δηλώσεις που θύμιζαν την ρωσική ρητορική ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Ουκρανία ως υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου, λόγω και της επιθυμίας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε «είμαι πολύ απογοητευμένος. Ακούω, ξέρετε, ότι είναι εκνευρισμένοι (οι Ουκρανοί), που δεν έχουν θέση (στις διαπραγματεύσεις). Λοιπόν, είχαν μια θέση για τρία χρόνια και πολύ καιρό πριν. Αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί πολύ εύκολα, ακόμη κι ένας λιγότερο έμπειρος διαπραγματευτής θα μπορούσε να το είχε διευθετήσει πριν από χρόνια, χωρίς την απώλεια πολλών εδαφών, χωρίς την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Ικανοποιημένη η Μόσχα από τις δηλώσεις Τραμπ 

Μίλησε μάλιστα και για εκλογές στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η δημοτικότητα του Ζελένσκι έχει πέσει στο 4%. Προκαλώντας πάντως τη νέα αντίδραση του Ουκρανού προέδρου που αναφέρει ότι ο Τραμπ έχει πέσει στην παγίδα της ρωσικής παραπληροφόρησης.

«Δυστυχώς ζει στη δική του φούσκα παραπληροφόρησης. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν τον Πούτιν να βγει από την απομόνωσή του» τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες να αντικατασταθεί εν μέσω πολέμου, την ώρα που ταξίδι στο Κίεβο πραγματοποιεί ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ.

Με ικανοποίηση άκουσε τις δηλώσεις Τραμπ ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για σημάδι ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τις θέσεις της Ρωσίας, ενώ χαρακτήρισε αξιοθρήνητο τον Ζελένσκι.

Κι ενώ οι αξιωματούχοι ΗΠΑ – Ρωσίας φαίνεται να προετοιμάζουν συνάντηση σε επίπεδο προέδρων ίσως και μέχρι το τέλος του μήνα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά για πρώτη φορά δημόσια για το θέμα. Τονίζει ότι με χαρά θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ανοικτός σε διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε υστερικές τις αντιδράσεις για τις συνομιλίες, τονίζοντας πως στο μέλλον σε αυτές θα πάρει μέρος και η Ουκρανία.

«Ενημερώθηκα (για τις συνομιλίες), τις κρίνω σημαντικές, είχαμε αποτελέσματα. Κάναμε, κατά τη γνώμη μου, το πρώτο βήμα για να επαναφέρουμε τη συνεργασία σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος» τόνισε ο Πούτιν.

Η Ευρώπη παρακολουθεί, με τον Εμανουέλ Μακρόν να φιλοξενεί εκ νέου Ευρωπαίους ηγέτες, αυτή τη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης και σε πιο ευρύ σχήμα. Μεταξύ τους και η Ελλάδα, ενώ εκτός ΕΕ συμμετέχει και ο Καναδάς. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανεκκίνηση του διαλόγου με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας την και πάλι «υπαρξιακή απειλή» για την Ευρώπη.

«Η Ρωσία θα προσπαθήσει να μας διχάσει. Ας μην πέσουμε στην παγίδα της. Εάν εργαστούμε από κοινού με τις ΗΠΑ θα μπορέσουμε να πετύχουμε μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη, με τους όρους της Ουκρανίας» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

Ο Μάρκο Ρούμπιο πάντως είχε επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ενημερώνοντάς τους για τις συνομιλίες, ενώ επανέλαβε ότι η Ευρώπη θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Η ΕΕ θα έχει θέση στο τραπέζι κάποια στιγμή γιατί και αυτοί έχουν επιβάλλει κυρώσεις» σημείωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«(Ο Μάρκο Ρούμπιο), μας επανέλαβε ότι στόχος των ΗΠΑ δεν είναι μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός. Δεν θα είναι μια μεταβατική παύση που θα επιτρέψει στη Ρωσία να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, αλλά μια βιώσιμη ειρήνη» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Μανουέλ Μπαρό.

Προς ώρας πάντως δεν διαφαίνεται να γίνεται έκτακτη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία. Νέες κυρώσεις επέβαλαν οι Πρεσβευτές της ΕΕ Στο 16ο πακέτο περιλαμβάνονται η απαγόρευση εισαγωγής αλουμινίου από τη Ρωσία και η ένταξη στη μαύρη λίστα ακόμα 73 πλοίων του σκιώδους στόλου.

Μητσοτάκης: «Να ξυπνήσει η Ευρώπη από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο»

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο στον οποίο, δυστυχώς, έχει περιέλθει εδώ και αρκετό καιρό. Και, δυστυχώς, οι πρόσφατες εξελίξεις και αυτή η διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων από τις ΗΠΑ μας υποχρεώνουν όχι μόνο να δούμε την αλήθεια κατάματα, αλλά και να κινηθούμε με μια πολύ μεγάλη ταχύτητα και να υλοποιήσουμε αποφάσεις τις οποίες τις συζητούμε εδώ και πολύ καιρό». Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο του δείπνου με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του THESSALONIKI SUMMIT 2025, που οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στον χώρο του THESSALONIKI SUMMIT λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης Συνόδου ηγετών που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως είπε η προσεχής Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι από τις πιο κρίσιμες, «διότι εκεί θα κληθούμε να επικυρώσουμε, να διαμορφώσουμε αποφάσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν, επιτέλους, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να μην είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα παρακολούθημα των εξελίξεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πιστεύει στην ανάγκη της διατλαντικής συμμαχίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Γεραπετρίτης, στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά όσον αφορά στο μέτωπο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων «να διαφυλάξουμε την ισχυρή σχέση που έχουμε οικοδομήσει σε μια λογική που μπορεί να φαίνεται πιο διαχειριστική, αλλά θέτοντας ξεκάθαρα στο τραπέζι αυτά που η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως σύμμαχος σε μια κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη».

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τα «κλειδιά» της πολιτικής σταθερότητας αλλά και της γεωπολιτικής ασφάλειας της χώρας σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ, Ζελένσκι,trab, zelenski