Bloomberg: Με την πλάτη στον τοίχο η Ουκρανία μετά τη νέα επίθεση Τραμπ στον Ζελένσκι -Η στάση της Ευρώπης

H νέα δριμεία προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά του Βολόντιμιρ Ζελένσκι φέρνει την Ουκρανία σε λίαν δυσχερή θέση όσον αφορά τις επιλογές της καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Για τον Ζελένσκι το δίλημμα είναι αν θα πρέπει να συνεχίσει η Ουκρανία

τη μάχη κατά των Ρώσων εισβολέων χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ, βασικότερου μέχρι πρόσφατα συμμάχου τους και προμηθευτή όπλων βασιζόμενη μόνον σε όσα μπορούν να της προσφέρουν οι Ευρωπαίοι, ή να αποδεχθεί την όποια συμφωνία κλείσει ο Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς επιδιώκει αναθέρμανση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, εκτιμά σε ανάλυσή του το Bloomberg.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ειδικά μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Ζελένσκι σχοινοβατούσε ανάμεσα στην προσπάθεια να προσεγγίσει τον Τραμπ, που είχε δεσμευτεί να τελειώσει γρήγορα τον πόλεμο και να υποστηρίξει το αίτημα του ουκρανικού λαού να μη ληφθούν αποφάσεις ερήμην του, αλλά να εκπροσωπηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του. Μια προσπάθεια που κατέστη ακόμη δυσχερέστερη την περασμένη εβδομάδα όταν ο Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά πρώτα με τον Πούτιν και μετά με τον Ζελένσκι και τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Η μετωπική σύγκρουση Τραμπ -Ζελένσκι

Οι όποιες ελπίδες παρέμεναν ζωντανές φάνηκαν να σβήνουν χθες όταν ο Τραμπ παπαγαλίζοντας το αφήγημα της Μόσχας χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Ουκρανό πρόεδρο και τον κάλεσε «να κινηθεί γρήγορα» για την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία «αλλιώς δεν πρόκειται να του απομείνει χώρα».

Τα σχόλια του Τραμπ σε συνδυασμό με το άνοιγμα στον Πούτιν δείχνουν να σηματοδοτούν μια δραματική ρήξη του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου με την μακροχρόνια αμερικανική υποστήριξη της Ουκρανίας, μολονότι, όπως σχολιάζει το Bloomberg, δεν αποκλείεται η επίθεση του Τραμπ να εντάσσεται στην διαπραγματευτική του τακτική.

Ο Τραμπ εξαπέλυσε σε ομιλία του αργότερα νέους βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Ουκρανού προέδρου κατηγορώντας τον ότι θέλει να παρατείνει τον πόλεμο που έχει ρημάξει τη χώρα του και προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών.

Στο πλευρό του Ζελένσκι οιΕυρωπαίοι

Έκπληκτοι με το παραλήρημα του Τραμπ Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έσπευσαν να στηρίξουν τον Ζελένσκι.

«Μια αναγκαστική συνθηκολόγησητης Ουκρανίας θα σήμαινε συνθηκολόγησηολόκληρης της κοινότητας της Δύσης. Μεόλες τις συνέπειες αυτού του γεγονότος»,έγραψε από την πλευρά τουο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.«Και ας μην προσποιηθεί κανείς ότι δεντο βλέπει αυτό».

Την ίδια ώρα, μολονότι σύμμαχοι της Ουκρανίας στο Κογκρέσο χαρακτήρισαν «προδοσία» τις δηλώσεις Τραμπ κατά του Ζελένσκι, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικανού έσπευσαν να υπερασπιστούν τη σπουδή του για συμφωνία τερματισμού του πολέμου. «Ο Πρόεδρος Τραμπ δίνει πολύ γρήγορη ώθηση σε αυτό», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς στο Fox News. «Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει η σειρά με την οποία συμβαίνει αυτό, αλλά πρέπει να μιλήσει κανείς και στις δύο πλευρές για να προσέλθουν στο τραπέζι, και αυτό κάνουμε».

Ο Γουόλτς ήταν ένας από τους τρεις κορυφαίους αξιωματούχους του Τραμπ που παρέστησαν την Τρίτη στις συνομιλίες στο Ριάντ με Ρώσους ομολόγους τους με θεατές την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους. Ο Τραμπ είπε την ίδια μέρα ότι πιστεύει ότι μπορεί να συναντηθεί με τον Πούτιν πριν από το τέλος του μήνα.

Θα εγκαταλείψει ο Τραμπ στημοίρα της την Ουκρανία;

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει προχωρήσει δημοσίως σε κινήσεις διακοπής της εναπομένουσας αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

«Είναι σαφώς πιθανό οπρόεδρος Τραμπ να αποφασίσει απλώς ναεγκαταλείψει την Ουκρανία και πιστεύωότι μάλλον υπάρχουν άνθρωποι στηνκυβέρνηση που θα ήταν ευχαριστημένοιμε αυτό», σημείωσε ο ανώτερος συνεργάτηςτης δεξαμενής σκεψης Carnegie Endowment forInternational Peace, Κρίστοφερ Τσίβις.

Πρόσθεσε, όμως, ότι «είναι επίσης πιθανόν να πρόκειται διαπραγματευτική τακτική προκειμένου να μαλακώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη στάση της Ουκρανάις για να αυξήσεις τις πιθανότητες να αποδεχθούν μια πολύ δύσκολη όπως διαφαίνεται συμφωνία που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει τώρα με τη Ρωσία».

Εξαιρουμένων των ρωσικώνενόπλων δυνάμεων ο στρατός της Ουκρανίαςείναι τώρα ο μεγαλύτερος και πιοεμπειροπόλεμος στην Ευρώπη αλλάβασίζεται στις ΗΠΑ για πληροφορίες,οπλικά συστήματα και οικονομικήυποστήριξη. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουνεπίσης συνεισφέρει όπλα στο Κίεβο, αλλάδεν διαθέτουν τους στρατούς ή τιςβιομηχανίες που χρειάζονται για νααντικαταστήσουν τις ΗΠΑ, όπως σημειώνειτο πρακτορείο. «Ας είμαστε ειλικρινείς:χωρίς τις ΗΠΑ θα είνια πολύ δύσκολα ταπράγματα για μας», δήλωσε χθες Τετάρτηο επικεφαλής της Ουκρανικής ΥπηρεσίαςΠληροφοριών του Στρατού, στρατηγόςΚιρίλο Μπουντάνοφ.

Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκιγια τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας

Δεν αποκλείεται, όπως εκτιμά το Bloomberg, η δριμεία επίθεση του Τραμπ στον Ζελένσκι να συνιστά μια προσπάθειά του να κλιμακώσει την πίεση στην ουκρανική ηγεσία να αποδεχθεί να υπογράψει μια συμφωνία για την εκχώρηση στις ΗΠΑ μελλοντικά κέρδη ύψους δισ. δολαρίων από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της. Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ είχε στείλει τον υπουργό του των Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στο Κίεβο με ένα προσχέδιο συμφωνίας, που ορίζει ότι με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη οι ΗΠΑ μεταξύ άλλων θα εξασφαλίσουν, με ρήτρα προτεραιότητας, το ήμισυ των εσόδων που εισπράττει το Κίεβο από την εξόρυξη πόρων, καθώς και το 50% της οικονομικής αξίας «όλων των νέων αδειών που εκδίδονται σε τρίτους» για τη μελλοντική χρηματοδότηση αυτών των πόρων.

Ο Ζελένσκι απέρριψε την κυνική πρόταση, που δεν περιλάμβανε λεπτομερείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία κάνοντας λόγο για «μη σοβαρή συζήτηση» κι ο Τραμπ υποστήριξε στη συνέχεια χθες ότι η κυβέρνηση του ΟΥκρανού προέδρου «έσπασε» τη συμφωνία, που δεν είχε καν υπογραφεί.

Ωστόσο, αργά χθες - και ενόψειτης σχεδιαζόμενης για σήμερα συνάντησήςτου με τον ειδικό απεσταλμένο τηςΟυάσιγκτον Κιθ Κέλογκ στο Κίεβο, οΖελένσκι εξέφρασε την ελπίδα για«εποικοδομητικές» σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η δύσκολη σχέση του Τραμπ μετον Ζελένσκι

Η σχέση του Τραμπ με τον Ζελένσκιήταν δύσκολη ήδη πριν ο Αμερικανόςπρόεδρος εκτοξεύσει τα βέλη του χθεςκατά του Ουκρανού ομολόγου του. Η πρώτηαπαγγελία κατηγορίας σε βάρος του Τραμπαπό το Κογκρέσο προέκυψε μετά τηναποκάλυψη τηλεφωνικής συνομιλίας τουτο 2019 με τον Ζελένσκι, στη διάρκεια τηςοποίας του ζήτησε να ξεθάψει ενοχοποιητικέςπληροφορίες για τον Τζο Μπάιντεν, μετον οποίο επρόκειτο να αναμετρηθεί στιςπροεδρικές εκλογές του 2020 και για τονγιο του τελευταίου, Χάντερ Μπάιντεν,ενώ για σύντομο διάστημα έβαλε στονπάγο αμερικανική βοήθεια ύψους σχεδόν400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία.

Στη Ρωσία αξιωματούχοι καλωσόρισαν τη στάση του Τραμπ, που συντάχθηκε με την άποψη της Μόσχας ότι η επιθυμία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν που πυροδότησε τον πόλεμο.«Ουδείς άλλος δυτικός ηγέτης το έχει ξαναπεί αυτό στο παρελθόν. Είναι μια ένδειξη ότι κατανοεί τη θέση μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Bloomberg, Ουκρανία, Τραμπ, Ζελένσκι -Η, Ευρώπης,Bloomberg, oukrania, trab, zelenski -i, evropis