H Zeus+Δione «θερίζει» τους καρπούς της -Διεθνής επέκταση από το 2025 και συνεργασίες έκπληξη

Η μυθολογική Δήμητρα, το τέμπο όπως το όρισε ο Ιάννης Ξενάκης, η υποστήριξη της Δόρας Στράτου, η εξωστρέφεια, αποτελούν μερικές ψηφίδες που έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ 12 ετών λειτουργίας του οίκου μόδας Zeus+Δione που από την άνοιξη προχωρά σε διεθνή επέκταση και συνέργειες.

Ένα στάχυ μεστωμένο, με καρπούς τροφαντούς, έτοιμο να θεριστεί και να δώσει στον καλλιεργητή του τα αγαθά που έφερε ο κόπος του. Στην κορυφή του, ένα D, γίνεται ο κρίκος από όπου περνάει η αλυσίδα. Αυτό είναι το γούρι του 2025 που

δημιούργησε η Zeus+Δione, με το όνομα «Demeter», το όνομα της θεάς της γεωργίας.

Η επιλογή κρύβει πολλούς συμβολισμούς και εκφράζει την νέα φάση στην οποία μπαίνει ο οίκος μετά από 12 χρόνια παρουσίας. Και διαπερνά πολλά στοιχεία της συλλογής και όχι μόνο το γούρι.

Η παρουσίαση του από την Μιμίκα Κολοτούρα, πρόεδρο καιδιευθύνουσα σύμβουλο του οίκου, εξελίχθηκε σε ένα μπαράζ ειδήσεων για το μέλλοντου οίκου που περνάει στη φάση της δυναμικής εξωστρέφειας και των συμπράξεων.

Καταστήματα στο εξωτερικό: Πρώτη στάση το Παρίσι

Μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2025 η Zeus+Δione θα αποκτήσειτο δικό της κατάστημα στο Παρίσι. Μια αγορά που έχει αγαπήσει εδώ και χρόνιατην ελληνική φίρμα που δημιουργεί με βασικό καμβά το ελληνικό μετάξι από το Σουφλίκαι την συνεργασία με Έλληνες τεχνίτες κεντήματος, υφαντουργίας και όχι μόνο.

Το κατάστημα στο Παρίσι είναι η αρχή της δημιουργίας χώρων του οίκου στο εξωτερικό με την λογική όμως του concept-store. Πέρα από τις δημιουργίες του, θα υπάρχουν και επιλεγμένα αντικείμενα που δεν μπορεί να βρει κανείς αλλού, που δεν έχουν μαζική παραγωγή. Αντικείμενα που οι λέξεις αυθεντικό και μοναδικό είναι βασικά χαρακτηριστικά τους, μαζί με τη διάσταση της ανθρώπινης ιστορίας.

Κεραμικά, έπιπλα, έργα τέχνης,  αντίκες, κοσμήματα, βιβλία από όλο τον κόσμοπου κατά το δυνατόν θα έχουν κάποια σύνδεση με την έννοια της ελληνικότητας θαδιατίθενται προς πώληση μαζί με τις δημιουργίες του οίκου.

 Σε κάθε χώρα τοκατάστημα θα δημιουργείται από μια διαφορετική αρχιτεκτονική ομάδα, πουδημιουργεί σε αυτήν. Δεν θα επιδιωχθεί δηλαδή ή συνηθισμένη τακτική τωνολόιδιων καταστημάτων, του προκάτ. Ακούγοντας την Μιμίκα Κολοτούρα να τα περιγράφει,σκέφτομαι ότι θα είναι κάτι σαν το moodboard της, τις εικόνες και τις αξίες πουσυγκινούν και κινούν και την ίδια.

Μαρίνα Βουλιαγμένης και σαγιονάρες

Πώς ακριβώς θα είναι αυτά τα concept-stores; Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το πρώτο, που θα αποτελεί ένα είδος πιλότου, στην Μαρίνα Βουλιαγμένης όπου από την 1η Φεβρουαρίου θα λειτουργεί κατάστημα Zeus+Δione.

Σε κάθε κατάστημα, ανάλογα με την περιοχή και τα χαρακτηριστικά της, θα δημιουργούνται και ειδικά προϊόντα -για παράδειγμα για την Βουλιαγμένη θα δημιουργηθούν σαγιονάρες Zeus+Δiοne. Θα ακολουθήσει και δεύτερο κατάστημα έκπληξη στην Ελλάδα -δεν έγιναν αποκαλύψεις- ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο και στις ΗΠΑ, αλλά και στο Ντουμπάι.

Είναι η ώρα το brand που επενδύει στην ελληνικότητα να δείξει το διεθνές του προφίλ. «Δημιουργήθηκε πριν από περίπου 12 χρόνια, μέσα από τις προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε επενδύοντας στην δημιουργικότητα. Τώρα είναι η ώρα της εξωστρέφειας, της επέκτασης», εξηγεί η Μιμίκα Κολοτούρα. Κάπως έτσι και το γούρι -που της λέμε γελώντας ότι φέρει το όνομά της, Δήμητρα- συμβολίζει τη στιγμή που ο μόχθος, η προσπάθεια, η εργασία θα δώσει τους καρπούς της.

Το νέο μεταξωτό τέμπο -με το βλέμμα στον Ξενάκη

Οι ειδήσεις δεν τελειώνουν εδώ όμως. Περνάνε στα υλικά, αλλάκαι στις συνεργασίες. Ήδη από την τρέχουσα κολεξιόν εισήχθη μία νέα ύφανση πέρααπό το χαρακηριστικό σπαθωτό που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν. «Το ονομάζουμετέμπο και προέκυψε από την ανάγκη του Μάριου να δουλέψει πάνω σε ένα νέούφασμα, που να εκφράζει την έννοια του χρόνου, να έχει τον ρυθμό του τέμπο, μεμια αίσθηση οπτικής ψευδαίσθησης» λέει η κυρία Κολοτούρα, αναφερόμενη στονκαλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου.

Όπως σε κάθε της επιλογή η ομάδα της Zeus+Δione βουτάει στην Ελλάδα και στις ιστορίες της, έτσι και για το τέμπο είναι καθοριστική η επίδραση του εμβληματικού Έλληνα μουσικού, αρχιτέκτονα, μαθηματικού Ιάννη Ξενάκη. «Υπάρχει η προσωρινή ροή, που γίνεται αμέσως αντιληπτή και υπάρχουν και μετρικά χαρακτηριστικά που είναι μια κατασκευή που κάνει ο άνθρωπος με βάση τον χρόνο», έλεγε ο σπουδαίος, διεθνής Έλληνας.

Η καθοριστική, αμείλικτη και μαζί ανακουφιστική έννοια του χρόνου που δεν σταματά, που γεμίσει ζωές, δημιουργίες, ιστορίες χαρακτηρίζει το tempo σπαθωτό. Μια διαρκής, ρυθμική ροή. Έτσι βλέπουμε τις γραμμές να διατρέχουν τις επιφάνειες του μεταξιού «υφαίνοντας τον ρυθμό και την κίνηση μέσα στο σχέδιο του.

Σε έναν κόσμο που ο χρόνος μοιάζει με μια ανελέητη δύναμη, προσφέρει μια στιγμή για να σταθούμε και να αναλογιστούμε. Μια κομψή ενσάρκωση του τρόπου που επεξεργαζόμαστε την πολύπλοκη σχέση του χρόνου και της ύπαρξης», σημειώνει η Ζeus+Δione στο σχετικό σκεπτικό της.

Tαμπαλκόνια της Μεγάλης Βρετανίας σε ύφασμα από το Σουφλί

Πέρα από το τέμπο, στις συλλογές θα υπάρχουν εφεξής πάντα καιδημιουργίες με τζιν ύφασμα, ενώ χαρακτηριστική είναι ήδη η εμφάνιση των ζακάρ όπωςστο φόρεμα Mystical -έγιναν στο εργοστάσιο ζακάρ που χρησιμοποιεί και η Chanel.Εντωμεταξύ, μόλις παρουσιάστηκε, με αφορμή τον εορτασμό 150 ετών τουξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, ένα αποκλειστικό πουκάμισο από ζακάρ ύφασμα σειβουάρ και χρυσό, με μακριά μανίκια, υφασμένο στο Σουφλί.

Κατασκευασμένο εξολοκλήρου από μετάξι και μεταλλικές κλωστές, το περίτεχνο ύφασμα αναπαριστά την εμβληματική πρόσοψη του ξενοδοχείου, με χρυσαφένιες πινελιές να αναδεικνύουν κομψές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, όπως οι καμάρες της εντυπωσιακής εισόδου. του ιστορικού ορόσημου της Αθήνας. Μάλιστα ετοιμάστηκε ένα ντοκιμαντέρ ειδικά για την κατασκευή του πουκαμίσου που σύντομα θα παρουσιαστεί, πάντα στο πλαίσιο του εορτασμού των γενεθλίων του ξενοδοχείου.

Οιπροτάσεις της Zeus+Δione για τον εορτασμό του τοπόσημου της Αθήνας, περιλαμβάνουνδερμάτινα clutches και pouches, κεριά σε κεραμικές και δερμάτινες θήκες μεανάγλυφα σχέδια αλλά και ένα μεταξωτό πουκάμισο - που εμπνέονται από ταχαρακτηριστικά μπαλκόνια και την πρόσοψη του Ξενοδοχείου.

Η ιστορική κυρία της Hermès και η Δόρα Στράτου

Μια ακόμα συνέργεια, διεθνής, μοναδική, γεννήθηκε με στόχο να στηριχθεί το έργο της Δόρας Στράτου -μια προσωπική επιθυμία της Μιμίκας Κολοτούρα. Τον Ιανουάριο θα κυκλοφορήσουν μεταξωτά μαντήλια της Zeus+Δione που θα σχεδιάσει ειδικά για αυτό τον σκοπό, η θρυλική σχεδιάστρια μαντηλιών του οίκου Hermès, η ελληνικής καταγωγής Julia Abadie όπως είναι παγκοσμίως γνωστή.

Η Ιουλία Λαλαγιάννη-Απαντή. Aπό το 1969 ως το 2015 ζωγράφιζε για τονοίκο, ενώ πολλά σχέδιά της είναι συλλεκτικά και υψηλής αξίας πλέον.  Μεταξύ άλλων είχε σχεδιάσει και το ιστορικόμαντήλι «1821», αφιερωμένο στην ελληνική επανάσταση. Από το 2020 είναιπρέσβειρα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Παρίσι. Ταμαντήλια θα εμφανιστούνν πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου, σε ειδική εκδήλωση fundraising (συγκέντρωσηςχρημάτων) για να στηριχθεί το Χοροθέατρο Δόρα Στράτου.

Τελικά αυτά τα στάχυα, δεν σταματούν να δίνουν καρπούς.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Zeus+Δione, -Διεθνής, 2025,Zeus+dione, -diethnis, 2025