H πρόεδρος ΗΔΙΚΑ εξηγεί πώς τα «έξυπνα συστήματα» έπιασαν τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούσαν

Η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά με το πως η τεχνητή νοημοσύνη «έπιασε» τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούσαν.

Ειδικότερα, η κ. Τσούμα απάντησε αρχικά σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο «κενό» στο σύστημα, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν αυτοί οι γιατροί και κατάφεραν να αποσπάσουν μεγάλα ποσά μέσω των υπερσυνταγογραφήσεων: «Δεν υπάρχει τρύπα στο σύστημα, αλλά υπάρχει κακή χρήση του συστήματος. Τα συστήματα έχουν κανόνες και

πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως τέτοια. Όταν κάποιος έχει την δυνατότητα να γράψει μια συνταγή και ένα ΑΜΚΑ ενός ασθενούς, την έχει την δυνατότητα από το σύστημα. Όταν αυτός ο κάποιος κάνει κακή χρήση του συστήματος και γράφει δεκάδες συνταγές σε ένα ΑΜΚΑ που γνωρίζει και δεν είναι εκεί ο ασθενής, τότε αυτό είναι κακή χρήση».

Δεν γίνεται να παραβιαστεί ο λογαριασμός ενός γιατρού, λέει η πρόεδρος ΗΔΙΚΑ

Σε ερώτηση για το αν στέκει ως επιχείρημα που επικαλέστηκε ένας γιατρός ότι κάποιος «χάκαρε» τον λογαριασμό του και άρχισε να γράφει συνταγές, η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ τόνισε: «Όχι δεν στέκει και είμαι σίγουρη, διότι δεν έχουμε άλλες παρόμοιες καταγγελίες ή κρούσματα, για τέτοιου είδους τεχνολογική παρέμβαση. Θα το γνωρίζαμε».

Η κ. Τσούμα απάντησε σχετικά με την δράση των γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν και για το πως έβγαζαν κέρδη: «Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω επακριβώς, καταλαβαίνω όμως ότι αυτά τα φάρμακα πληρώνονται από τον ΕΟΠΠΥ, άρα γίνεται η δαπάνη από το ελληνικό Δημόσιο. Από εκεί και πέρα αν αυτά τα φάρμακα ξαναχρησιμοποιούνται, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω και αυτό θα το βγάλει η έρευνα».

Για το πως πιάστηκαν οι συγκεκριμένοι γιατροί

Στην συνέχεια η πρόεδρος του ΗΔΙΚΑ μίλησε για το πώς μπήκαν οι συγκεκριμένοι γιατροί στο στόχαστρο: «Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι πλήρως ηλεκτρονικό, που σημαίνει ότι στην βάση μας έχουμε όλα τα δεδομένα όλη της κίνησης και της ροής, από την ημέρα που πραγματοποιείται η επίσκεψή μας στον γιατρό και γίνεται η συνταγογράφηση και η διάγνωση, μέχρι και την ώρα που γίνεται η εκτέλεση μιας συνταγής στο φαρμακείο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουμε την δυνατότητα πάνω σε αυτή την βάση δεδομένων, να μπορούμε με "έξυπνα" συστήματα να ψάχνουμε και να βρίσκουμε με παραμέτρους και συγκεκριμένα ερωτήματα συμπεριφορές οι οποίες ξεφεύγουν και παρεκκλίνουν από τον μέσο όρο. Οι έρευνες συνεχίζονται».

Δείτε τι είπε η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ:

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα