H σύγχρονη Καρδιολογία στην Ψηφιακή Εποχή

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα της Καρδιολογίας την τελευταία δεκαετία χάρη στην εισαγωγή καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών.

Η Ψηφιακή εποχή, με την αλματώδη πρόοδο στη Μηχανογράφηση, την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), έχει διαμορφώσει ριζικά τον τρόπο που προσφέρονται οι καρδιολογικές υπηρεσίες, βελτιώνοντας τόσο τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία για τους ασθενείς.

Έναζωτικής σημασίας στοιχείο της σύγχρονηςκαρδιολογίας είναι ηευρεία χρήση της τηλεϊατρικής.Η δυνατότητα να παρακολουθούν οι ασθενείςτις καρδιακές τους λειτουργίες

απόαπόσταση και να επικοινωνούν με τουςγιατρούς τους από το ασφαλές περιβάλλοντου σπιτιού τους, αποτελεί επανάσταση.Χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρεςκαι φορητές συσκευές, όπως τα έξυπναρολόγια (smartwatches) και οι εγκατεστημένεςεντός του σώματος συσκευές παρακολούθησης,οι καρδιολόγοι μπορούν να λαμβάνουνκρίσιμα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο,επιτρέποντας τον άμεσο εντοπισμόπροβλημάτων, όπως οι ανωμαλίες στονκαρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες).

Ηανάλυση τώρα ΜεγάλωνΔεδομένων (Big Data Analytics)είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι τηςσύγχρονης καρδιολογίας. Τα τεράστιαποσά δεδομένων που συλλέγονται καθημερινά,μπορούν να αναλυθούν για να αποκαλύψουνπρότυπα και να προσδιορίσουν παράγοντεςκινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.Μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης καιΤεχνητής Νοημοσύνης, οι γιατροί είναισε θέση να εκτελούν προκαταρκτικέςδιαγνώσεις, να προβλέπουν εξελίξειςτης υγείας του ασθενή και να σχεδιάζουνεξατομικευμένα σχέδια θεραπείας μεβάση αποδείξεις. Πιο απλά, ας υποθέσουμεότι στο νοσοκομείο επεξεργαζόμαστεδεδομένα από 100.000 ασθενείς με καρδιολογικάπροβλήματα. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης,αλγόριθμοι μηχανικής εκμάθησης εντοπίζουνότι ασθενείς που έχουν ένα συνδυασμόυψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλές τιμέςχοληστερόλης και συγκεκριμένουςγενετικούς δείκτες, έχουν σημαντικάυψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμακατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Με αυτήτη γνώση, οι καρδιολόγοι μπορούν νααναγνωρίσουν τους ασθενείς που βρίσκονταισε υψηλό κίνδυνο και να προτείνουνπροληπτικά μέτρα. Μπορούν, ακόμα, ναπροσαρμόσουν τις θεραπείες γι’ αυτούςτους ασθενείς, όπως να συνταγογραφήσουνφάρμακα για τη μείωση των επιπέδωνχοληστερόλης ή να προτείνουν αλλαγέςστον τρόπο ζωής (π.χ. διατροφή και άσκηση).

Ηεφαρμογή της ΤεχνητήςΝοημοσύνης (ΑΙ)στον τομέα της Καρδιολογίας είναι εξίσουσημαντική. Οι αλγόριθμοι ΑΙ μπορούν ναεπεξεργάζονται ιατρικές εικόνες απότους υπερήχους καρδιάς ή από το ΗΚΓ μευψηλή ακρίβεια, βοηθώντας τους καρδιολόγουςνα εντοπίσουν πρώιμα σημάδια καρδιαγγειακώνπαθήσεων. Δηλαδή σημεία που το ανθρώπινομάτι δεν μπορεί να αναγνωρίσει καιεπαναλαμβάνονται στατιστικά σε πολλούςασθενείς. Επιπλέον, τα συστήματαυποβοηθούμενης διάγνωσης δίνουν τηδυνατότητα στους γιατρούς να επικεντρωθούνσε περίπλοκες περιπτώσεις, αφήνονταςαπλούστερες διαγνώσεις στα αυτοματοποιημένασυστήματα.

Ακόμη,ηπροσωποποιημένη ιατρική και η γενετικήπαίζουν ξεχωριστό ρόλο στην καρδιολογία.Η ανάλυση των δεδομένων του DNA ενόςασθενούς μπορεί να αποκαλύψει γενετικέςμεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνοανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Οικαρδιολόγοι μπορούν έτσι να αναπτύξουνπροσωποποιημένες θεραπείες που στοχεύουντις συγκεκριμένες ανάγκες και το προφίλκινδύνου κάθε ασθενούς, προτείνονταςίσως ακόμη και αλλαγές στον τρόπο ζωήςκαι θεραπευτικά μέτρα που είναι καλύτεραπροσαρμοσμένα στα ατομικά χαρακτηριστικάτου.

Ησύγχρονη Καρδιολογία στην Ψηφιακή Εποχήαξιοποιεί τεχνολογίες διασύνδεσηςασθενούς - γιατρού, προηγμένα σχήματαανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένωνκαι καινοτομίες Τεχνητής Νοημοσύνηςγια να βελτιώνει σημαντικά τη διάγνωση,την πρόληψη και τη θεραπεία τωνκαρδιαγγειακών παθήσεων. Καθώς ητεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται,οι καρδιολογικές υπηρεσίες γίνονταιόλο και πιο ακριβείς, προσβάσιμες καιπροσωποποιημένες, εξασφαλίζονταςκαλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείςκαι μειώνοντας το βάρος των καρδιαγγειακώνασθενειών παγκοσμίως.

Η καρδιάμας είναι η πηγή της ζωής μας. O Σεπτέμβριοςείναι αφιερωμένος στην ΠαγκόσμιαΗμέρα Καρδιάς,ας θυμηθούμε πόσο σημαντικό είναι ναφροντίζουμε την καρδιά μας καθημερινά.Μια υγιής καρδιά συμβάλλει σε περισσότερεςστιγμές ευτυχίας και ευημερίας με τααγαπημένα μας πρόσωπα.

Γράφει ο
Ηλίας Τσούγκος
Καρδιολόγος
Διευθυντής ΣΤ΄ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα