Metropolitan General: Η εξέλιξη της Ρομποτικής Χειρουργικής κηλών συνεχίζεται

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στη Χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με τη χρήση Ρομποτικών συστημάτων είναι αλματώδης.

Από το 1990 όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε η Λαπαροσκοπική Χειρουργική, μέχρι και το 2016, δηλαδή για περισσότερο από 25 χρόνια, οι διαθέσιμες τεχνικές για την επιδιόρθωση μιας κήλης ήταν ελάχιστες και πάντα οι ίδιες, χωρίς καμία νεότερη και εξελιγμένη χειρουργική μέθοδο.

Ηέλευση των ρομποτικών μηχανημάτων καιη ολοένα και πιο ευρεία χρήση τους σεολόκληρο τον κόσμο αφενός, και η ανάπτυξηνέων τεχνικών από 2-3 φωτισμένουςΑμερικανούς χειρουργούς αφετέρου,έφεραν

και στην Ελλάδα από το 2018 τιςπλέον προηγμένες τεχνικές για τηναποκατάσταση κοιλιοκηλών καιμετεγχειρητικών κηλών. Πρόκειται γιατις ρομποτικές επεμβάσεις οπισθίουδιαχωρισμού του κοιλιακού τοιχώματος,ή πιο σύντομα επεμβάσεις eTEP(enhancedTotalExtraPeritoneal),RS(Rives- Stoppa)και TAR(TransversusAbdominisRelease).Πρώτος στην Ελλάδα τότε, ο δρ ΦώτηςΑρχοντοβασίλης, Διευθυντής της ΣΤ’Χειρουργικής Κλινικής του θεραπευτηρίουMetropolitanGeneral,εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία την πρώτηΡομποτική eTEP-TARσε ασθενή με πολλαπλές υποτροπέςμετεγχειρητικής κοιλιοκήλης.

ΣτοMetropolitanGeneralαπό τότε έχουν γίνει πολλά: έχοντας ήδηαπό το 2018 το ρομποτικό σύστημα DaVinciXiαναβάθμισε σημαντικά τον εξοπλισμότου, εκπαίδευσε πολλούς νοσηλευτές καιεργαλειοδότες στα ρομποτικά συστήματα,έλαβε το 2019 τον τίτλο του ΚέντρουΑριστείας στη Χειρουργική Κηλών (CenterofExcellenceinHerniaSurgery)από τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο ΑμερικανικόΟργανισμό Χειρουργικών ΠιστοποιήσεωνSRC.Tαυτόχροναστο ίδιο κέντρο Αριστείας ο δρΑρχοντοβασίλης τέθηκε επικεφαλής, ωςΔιευθυντής του κέντρου. Παράλληλα, ήτανκαι ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός πουπιστοποιήθηκε από τον ίδιο Αμερικανικόοργανισμό ως MasterSurgeonκαι SurgeonofExcellenceστη Χειρουργική κηλών του κοιλιακούτοιχώματος.

Μέσασε αυτά τα 6 σχεδόν χρόνια, η ομάδα τουκ. Αρχοντοβασίλη πραγματοποίησεεκατοντάδες Ρομποτικές αλλά καιΛαπαροσκοπικές επεμβάσεις με τιςτεχνικές eTEP,eTEP-RSκαι eTEP-TAR,με όλο και μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας,και πάντα με συνεχή εκπαίδευση σταμεγαλύτερα κέντρα του κόσμου.

ΤονΙούνιο του 2024, ο δρ Αρχοντοβασίληςπραγματοποίησε για πρώτη φορά στηνΕλλάδα μια από τις πιο σύνθετες επεμβάσειςΡομποτικής αποκατάστασης κηλών τουκοιλιακού τοιχώματος. Επρόκειτο γιαπολυχειρουργημένο ασθενή, με πολλαπλέςυποτροπές κηλών στο κοιλιακό του τοίχωμα(μετά από παλαιότερες επεμβάσεις), οοποίος έπασχε από δύο ευμεγέθειςμετεγχειρητικές κοιλιοκήλες, διάστασητης λευκής γραμμής, κήλη Spigel,και βουβωνοκήλη. Δηλαδή παρουσίαζεσχεδόν το σύνολο των κηλών που μπορείνα παρουσιαστούν σε έναν άνθρωπο.

Μετη χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinciXi,και μέσω μόνο πέντε οπών των 8 χιλιοστών,αποκαταστάθηκαν ταυτόχρονα και οιτέσσερις κήλες αλλά και η διάσταση. Τοπλέον ενδιαφέρον όμως ήταν ότιχρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η τεχνικήeTEPμε Περιτοναϊκό Κρημνό (peritonealflap),χωρίς να χρειαστεί να γίνει διατομή τωνεγκαρσίων κοιλιακών μυών (μέθοδος TAR).Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολητεχνική που όμως δίνει εξαιρετικάαποτελέσματα, όταν διενεργείται απόάκρως εξειδικευμένους χειρουργούςκηλών.

Όληη επέμβαση έγινε εξωπεριτοναϊκά, χωρίςνα χρειαστεί να μπει καθόλου μέσα στηκοιλιά ο χειρουργός. Πραγματοποιήθηκεανάμεσα στα μυϊκά διαμερίσματα τουασθενούς και τα πλέγματα που χρησιμοποιήθηκαντοποθετήθηκαν εκτός της κοιλίας μεπλήρη κάλυψή τους από το περιτόναιο,χωρίς να έρχονται σε καμία επαφή με ταενδοκοιλιακά σπλάγχνα.

Ημετεγχειρητική πορεία του ασθενούςήταν άριστη και εξήλθε από το νοσοκομείοσε λιγότερο από 48 ώρες.

Ηαπόλυτη εξειδίκευση του δρ Αρχοντοβασίληκαι της ομάδας του στη χειρουργική τωνκηλών του κοιλιακού τοιχώματος και ησυνεχής εκπαίδευσή του σε ολόκληρο τονκόσμο, οι νέες εφαρμοζόμενες τεχνικέςπου προσφέρουν πλέον εντυπωσιακάαποτελέσματα, με ταχύτατη έξοδο τουασθενούς από το νοσοκομείο, και φυσικάη συνεχής αρωγή και υποστήριξη τουMetropolitanGeneralμε άριστο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό,ως πιστοποιημένο Κέντρο Αριστείας, σεένα ασφαλές νοσοκομειακό περιβάλλον,εγγυώνται ένα εξαιρετικό αποτέλεσμαστην χειρουργική αποκατάσταση των κηλώντου κοιλιακού τοιχώματος.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Metropolitan General, Ρομποτικής Χειρουργικής,Metropolitan General, robotikis cheirourgikis