Νέα μελέτη: Αρχαίος μετεωρίτης, τετραπλάσιος του Έβερεστ, ήταν «γιγαντιαία βόμβα λιπάσματος» για τη ζωή στη Γη

Ένας τεράστιος μετεωρίτης, τετραπλάσιος σε μέγεθος από το όρος Έβερεστ, που έπληξε τη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, μπορεί να λειτούργησε ως «γιγαντιαία βόμβα λιπάσματος» για τα βακτήρια και άλλους μονοκύτταρους οργανισμούς που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στον πλανήτη μας.

Ο μετεωρίτης S2, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν έως και 200 φορές μεγαλύτερος από τον αστεροειδή που οδήγησε στον αφανισμό των δεινοσαύρων και πολλών άλλων μορφών ζωής, έπεσε στη Γη πριν από περίπου 3,26 δισ. χρόνια και τέτοιου είδους προσκρούσεις συνήθως θεωρούνται καταστροφικές για τις διάφορες

μορφές ζωής.

Ειδικοί, ωστόσο, θεωρούνότι οι συνθήκες που προκλήθηκαν στονπλανήτη μας από την πρόσκρουση τουδιαμέτρου 37 έως 58 χλμ. μετεωρίτη, ενδέχεταινα βοήθησαν συγκεκριμένες μορφές ζωήςνα ευημερήσουν παρέχοντάς τουςπρόσβαση στα βασικά θρεπτικά συστατικά:φώσφορο και σίδηρο.

Τι δείχνει η μελέτη για τον μετεωρίτη που έπληξε τη Γη πριν από 3,26 δισ. χρόνια

«Θεωρούμε ότι τα συμβάντα πρόσκρουσης [ουρανίων σωμάτων στη Γη] είναι καταστροφικά για τη ζωή», δήλωσε η Ντάνια Ντράμπον, γεωλόγος και επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα Γης και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

«Αλλά αυτό που υπογραμμίζει ημελέτη αυτή είναι ότι αυτές οι επιπτώσειςενδεχομένως είχαν οφέλη για τη ζωή,ειδικά σε τέτοια πρώιμη περίοδο… αυτέςοι επιπτώσεις μπορεί να επέτρεψαν στηνπραγματικότητα στη ζωή να ανθίσει».

Ο μετεωρίτης S2 ήταν έως και 200 ​​φορές μεγαλύτερος από τον αστεροειδή που σκότωσε τους δεινόσαυρους

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκεστην επιθεώρηση «Proceedingsof the National Academy of Sciences»,δείχνει ότι με τηνπρόσκρουσή του στη Γη ο μετεωρίτης S2προκάλεσε ένα τσουνάμιπου ανακάτεψε τον ωκεανό και ξέβρασεσυντρίμμια από τη στεριάσε παράκτιες περιοχές.

Το ανώτερο στρώμα του ωκεανούέβρασε λόγω της θερμότητας από τηνπρόσκρουση, η οποία θέρμανε και τηνατμόσφαιρα, είπαν οι ειδικοί, ενώ έναπυκνό σύννεφο σκόνης κάλυπτε τα πάντα.Αλλά η βακτηριακή ζωή ανέκαμψε γρήγορα,σύμφωνα με την έρευνα, εμφανίζονταςαπότομες εξάρσειςστους πληθυσμούς τωνμονοκύτταρων οργανισμών που τρέφονταιμε φώσφορο και σίδηρο.

Από το τσουνάμι πιθανότατααναδεύτηκε ο σίδηρος απότα βαθιά ωκεάνια ύδατασε ρηχά νερά, ενώ ο φώσφοροςμεταφέρθηκε στον πλανήτη από τον ίδιοτον μετεωρίτη και από την αύξηση τηςδιάβρωσης στην ξηρά, εκτιμούνοι επιστήμονες. Τα βακτήριαπου μεταβολίζουν τον σίδηρο πιθανότατααναπτύχθηκαν αμέσως μετάτην πρόσκρουση, όπωςδείχνουν τα ευρήματα τηςκαθηγήτρια Ντράμπον.Ειδικοί εκτιμούν ότι μιατέτοια μετατόπιση προς τα βακτήρια πουμεταβολίζουν τον σίδηροθα μπορούσε να προσφέρει ένα στιγμιότυποτης πρώιμης ζωής στη Γη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιπτώσειςαυτής της πρόσκρουσης τουμετεωρίτη χρησιμοποιώντας στοιχείααπό αρχαία πετρώματα σε μια περιοχή στηβορειοανατολική Νότια Αφρική πουονομάζεται ζώνη πράσινου λίθου Barberton.Το συμπέρασμα ήταν ότι η ζωή ανέκαμψεόπως προκύπτει από ενδείξεις όπωςη γεωχημική υπογραφή του διατηρημένουοργανικού υλικού, αλλά και από απολιθώματαστρωμάτων θαλάσσιων βακτηρίων.

«Η ζωή όχι μόνο ανέκαμψε γρήγορα μόλις οι συνθήκες επανήλθαν στο φυσιολογικό μέσα σε λίγα χρόνια έως δεκαετίες, αλλά στην πραγματικότητα ευδοκίμησε», δήλωσε η Ντράμπον.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρχαίος, Έβερεστ,archaios, everest