Mια τροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτισμού κατά 20% -Τι έδειξε μελέτη

Eπιστήμονες εντόπισαν μια συγκεκριμένη τροφή που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά, εάν καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια νέα μελέτη που υποστηρίζεται από Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον μία φορά το μήνα κατά την εγκυμοσύνη μειώνει τις πιθανότητες κατά 20%.

Η ομάδα πρότεινε ότι η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να διαγνωστεί ένα

παιδί με αυτισμό και να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξει χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό αργότερα στη ζωή του.

Τα ευεργετικά συστατικά του ψαριού και ο αυτισμός

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψάρια έχουν φυσικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως το ιώδιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, της ομιλίας και της ακοής του μωρού.

Τα άτομα με αυτισμό αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως δυσκολία στην επικοινωνία και στην κοινωνική αλληλεπίδραση με τους άλλους. Μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένου του τόνου της φωνής, της γλώσσας του σώματος και των εκφράσεων του προσώπου. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τη διαταραχή και δεν έχουν βρει θεραπεία, αλλά η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθεί το παιδί να ζήσει μια καλύτερη ζωή.

Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Drexel ανέλυσε σχεδόν 4.000 γυναίκες για την έρευνα. Οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν σχετικά με την κατανάλωση ψαριών και τη χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Η διατροφή με πολλά λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών, «αφήνοντάς τα επιρρεπή σε σοβαρές ασθένειες αργότερα στη ζωή τους». Περίπου 1.377 γυναίκες ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η ομάδα δεν διαπίστωσε την ίδια σχέση μεταξύ του χαμηλότερου κινδύνου αυτισμού και της κατανάλωσης μόνο συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αντί για ψάρια. Η μελέτη ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για το γιατί τα συμπληρώματα ωμέγα-3 δεν ήταν τόσο ευεργετικά όσο η κατανάλωση ψαριών, αναφέροντας διαφορές στην ποσότητα της άμεσης έκθεσης στο θρεπτικό συστατικό σε ένα χάπι σε σχέση με τη φυσική κατανάλωση.

Η μελέτη πρότεινε επίσης ότι τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να έχουν πρόσθετα ή μολυσματικές ουσίες σε σύγκριση με αυτές που περιέχονται στα ψάρια ή θα μπορούσε να είναι «ο ρόλος άλλων ευεργετικών θρεπτικών συστατικών στα ψάρια, όπως το σελήνιο, το ιώδιο, ο σίδηρος ή η βιταμίνη D, που δρουν μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα ωμέγα-3».

Πολλά τα οφέλη στην υγεία

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ δήλωσε ότι υπάρχουν επίσης ισχυρά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η βελτίωση της υγείας της καρδιάς και των οστών, η μείωση του κινδύνου του παιδιού να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο και ο χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να τρώνε 220 έως 340 γραμμάρια ψάρι κάθε εβδομάδα, ή δύο έως τρεις μερίδες, για να βοηθήσουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 25% δεν τρώει καθόλου ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το 65 έως 85% ανέφεραν ότι δεν λαμβάνουν συμπληρώματα ωμέγα-3.

Ο FDA έχει προειδοποιήσει ότι ενώ τα ψάρια αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής, οι γυναίκες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι περιορίζουν την ποσότητα θαλασσινών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υψηλά επίπεδα υδραργύρου μπορούν να βρεθούν στον ξιφία, στον καρχαρία, στα ωμά οστρακοειδή και στα καπνιστά ή παστά ψάρια.

Η έκθεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού και μπορεί να οδηγήσει σε μαθησιακές δυσκολίες και απώλεια ακοής.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Mια, 20 -Τι,Mia, 20 -ti