Nιώθετε ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα; - Μερικοί τρόποι για να κάνετε «carpe diem» μέσα στο 2025
Ο χρόνος περνάει γρήγορα όταν βρίσκεσαι... σε μια βαρετή ρουτίνα, σύμφωνα με έρευνα, η οποία δείχνει ότι οι νέες εμπειρίες, από ένα ταξίδι στο εξωτερικό μέχρι έναν περίπατο στη φύση, μπορούν να αλλάξουν την αντίληψή μας για τον χρόνο.
Πότε ήρθαν τα Χριστούγεννα, πότε έφτασε η Πρωτοχρονιά, πότε πέρασαν τα Φώτα; Καταλάβατε τίποτα από τις γιορτές και το εορταστικό κλίμα; Δεν νιώθετε ώρες ώρες ότι οι εποχές
Μια πρόσφατη μελέτη της Ruth Ogden από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ και των συναδέλφων της έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο Ιράκ βιώνει πράγματι τα Χριστούγεννα (ή το Ραμαζάνι) να πλησιάζουν κάθε χρόνο πιο γρήγορα. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι εορταστικές διακοσμήσεις εμφανίζονται όλο και νωρίτερα στην εποχή. Αλλά είναι επίσης αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο ψυχολογικά.
O χρόνος διαρκώς επιταχύνεταιΗ ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ότι ο χρόνος επιταχύνεται μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική καθώς πλησιάζει το νέο έτος. Μπορεί να μας αφήσει να νιώθουμε εκτός ελέγχου, να κολλάμε σε όλα τα πράγματα που δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε. Αποδεικνύεται όμως ότι είναι δυνατόν να επιβραδύνουμε την αντίληψή μας για τον χρόνο.
Η ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου είναι περίεργη. Ο χρόνος μπορεί να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί ανάλογα με το τι κάνουμε. Και μπορεί να συρρικνώνεται ή να διευρύνεται όταν τον κοιτάμε πίσω. Ο Marc Wittmann από το Institute for Frontier Areas of Psychology and Mental Health στη Γερμανία αποκαλεί αυτή την υποκειμενική εμπειρία «αισθητό χρόνο», σε αντίθεση με τον πιο αντικειμενικό «χρόνο του ρολογιού».
Επιπλέον, το πώς βιώνουμε τον χρόνο σε μια συγκεκριμένη στιγμή δεν είναι απαραίτητα το πώς τον βιώνουμε όταν κοιτάμε πίσω. Όλοι γνωρίζουν ότι ο χρόνος κυλάει όταν διασκεδάζουμε και... «σέρνεται» όταν βαριόμαστε. Αλλά όταν κοιτάμε πίσω σε βαρετές περιόδους, γεμάτες ρουτίνα, οι μέρες αναμειγνύονται και θολώνουν στο μυαλό μας.
Αυτό διαστρεβλώνει την αίσθηση της διάρκειας, κάνοντας την περίοδο να φαίνεται μικρότερη. «Αυτό έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες: όσο περισσότερη ρουτίνα αναφέρουν οι άνθρωποι, τόσο πιο γρήγορα περνάει ο χρόνος αναδρομικά».
Αυτό υποστηρίζεται από πειράματα στα οποία οι άνθρωποι πέρασαν παρατεταμένες χρονικές περιόδους ζώντας σε σπηλιές - χωρίς παρέα, ηλιακό φως ή ρολόγια για να σημειώνουν την ώρα. Όταν η αθλήτρια Beatriz Flamini βγήκε από μια σπηλιά βάθους 70 μέτρων στη Γρανάδα τον Απρίλιο του 2023, για παράδειγμα, ανακάλυψε έκπληκτη ότι είχαν περάσει 500 ημέρες. Κοιτάζοντας πίσω στον μάλλον αδιάφορο ενάμιση χρόνο που πέρασε πλέκοντας, διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας και ασκώντας, νόμιζε ότι είχε μείνει στη σπηλιά μόνο 160-170 ημέρες.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας της μνήμης. «Ο εγκέφαλός μας είναι κατά βάση τεμπέλης - δεν παρακολουθεί συνεχώς τον χρόνο που περνάει», εξηγεί η Ogden. «Έτσι, όταν θέλουμε να μάθουμε πόσο μακρύς ήταν ο χρόνος, κοιτάμε πίσω και χρησιμοποιούμε τον αριθμό των αναμνήσεων που σχηματίσαμε ως δείκτη. Μια περίοδος με πολλές νέες αναμνήσεις -ιδιαίτερα όταν αυτές είναι πλούσιες και συναρπαστικές- μοιάζει μεγάλη, ενώ μια περίοδος με ελάχιστες νέες αναμνήσεις μοιάζει μικρή».
Τα νευροεπιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση. Μια πρόσφατη μελέτη μέτρησε την εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων σε έναν σαρωτή fMRI και στη συνέχεια εξέτασε πόσο καλοί ήταν στην εκτίμηση της διάρκειας των βίντεο κλιπ. Το κέντρο άμεσης μνήμης του εγκεφάλου, ο ιππόκαμπος, φωτίστηκε πιο έντονα σε σχέση με άλλες περιοχές του εγκεφάλου σε άτομα που ήταν καλύτερα στο να κάνουν εκτιμήσεις διάρκειας. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία συνδέεται με συρρίκνωση του ιππόκαμπου και προβλήματα μνήμης, ήταν χειρότερα από τους άλλους στην εκτίμηση της χρονικής διάρκειας.
Το να κάνουμε κάτι νέο και συναρπαστικό κάθε μέρα φαίνεται ότι μας βοηθά να κωδικοποιήσουμε περισσότερες αναμνήσεις, επιβραδύνοντας τον χρόνο εκ των υστέρων. Ο Steve Taylor από το Πανεπιστήμιο Leeds Beckett, ωστόσο, προτιμά να το ερμηνεύει αυτό από την άποψη της ποσότητας των πληροφοριών που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος στην παρούσα στιγμή. Όταν δεν υπάρχει τίποτα να επεξεργαστεί, ο χρόνος επιταχύνεται.
Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο χρόνος φαίνεται να περνάει πολύ πιο γρήγορα καθώς μεγαλώνουμε. «Όταν είσαι παιδί, τα πάντα είναι καινούργια», εξηγεί ο Τέιλορ. «Είσαι σαν ένας εξωγήινος που έχει προσγειωθεί σε έναν παράξενο πλανήτη».
Όσο μεγαλώνουμε όμως, τόσο περισσότερο ρουτίνα και λιγότερες πραγματικά πρωτόγνωρες εμπειρίες έχουμε. Και με λιγότερες νέες εμπειρίες, υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες προς επεξεργασία και λιγότερες αναμνήσεις προς κωδικοποίηση, με αποτέλεσμα ο χρόνος να επιταχύνεται. Σύμφωνα με τον Wittmann, η διαπίστωση ότι ο χρόνος επιταχύνεται με την ηλικία μπορεί να είναι καθολική.
Ένα νέο «πείραμα των διδύμων»Ο Taylor, ο οποίος μόλις δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Time Expansion Experiences», αρέσκεται να χρησιμοποιεί ένα πείραμα σκέψης σχετικά με δίδυμα για να καταδείξει πώς λειτουργεί αυτό. Φανταστείτε ότι ο ένας δίδυμος εγκαταλείπει το σχολείο και βρίσκει δουλειά στην πόλη του - περνώντας όλη του τη ζωή δουλεύοντας εκεί, στην ίδια δουλειά.
Ο άλλος αφήνει το σχολείο και περνάει τη ζωή του ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, γνωρίζοντας νέους ανθρώπους και μαθαίνοντας νέες γλώσσες. «Αν υποθέσουμε ότι πεθαίνουν στην ίδια ηλικία, η ζωή του δίδυμου που ταξιδεύει θα είναι υποκειμενικά πολύ, πολύ μεγαλύτερη», λέει.
Η συναισθηματική μας κατάσταση και τα επίπεδα προσοχής επηρεάζουν επίσης το πόσο καλά θυμόμαστε κάτι. Αν είμαστε συναισθηματικά «προσεκτικοί» κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος, το θυμόμαστε πιο έντονα. Και το να βρισκόμαστε σε ένα νέο μέρος, όπως σε διακοπές, συχνά αυξάνει αυτόματα τη διάθεση και την προσοχή μας.
Τα ταξίδια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να επιβραδύνουμε τον χρόνο. Τόσο ο Wittmann όσο και ο Taylor θυμούνται τις εμπειρίες που έζησαν στο εξωτερικό σε ξένες χώρες ως μερικές από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες της ζωής τους.
Αλλά δεν χρειάζεται να πηγαίνετε σε ακριβές διακοπές για να επιβραδύνετε τον χρόνο - και το να το κάνετε συνεχώς μπορεί επίσης να γίνει ρουτίνα. Το να πάτε οπουδήποτε δεν έχετε ξαναπάει -ακόμη κι αν πρόκειται απλώς για μια διαφορετική γειτονιά- μπορεί να βοηθήσει.
Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε αλλαγή στη συνήθη ρουτίνα σας, όπως το να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, να αναζητήσετε νέες και εκπληκτικές πληροφορίες ή να ασχοληθείτε με νέα χόμπι.
Βρείτε χρόνο και χώροΗ Ogden τονίζει ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να ξοδέψουμε χρόνο για να αποκομίσουμε τα οφέλη, ωστόσο. «Βρείτε το χρόνο και το χώρο για να κάνετε τα πράγματα που θα θυμάστε», συμβουλεύει.
«Και αφιερώστε χρόνο για να αναπολείτε τα καλά πράγματα που σας έχουν συμβεί. Γιατί όσο περισσότερο κρατάμε ζωντανές αυτές τις αναμνήσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσουμε ότι η χρονιά ήταν μεγαλύτερη».
Μια άλλη προσέγγιση είναι να είστε πιο προσεκτικοί με το περιβάλλον μας, μας βοηθά να παρατηρούμε νέες λεπτομέρειες - όπως την αλλαγή του χρώματος των φύλλων, τα αποδημητικά πουλιά ή ακόμη και τη σταδιακή πρόοδο των έργων στο δρόμο έξω από το παράθυρο. Αυτό σημαίνει ότι επεξεργαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες και δημιουργούμε νέες αναμνήσεις.
Το να περνάτε χρόνο στη φύση μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. «Η φύση είναι από τη φύση της διαλογιστική και δημιουργεί ενσυνειδητότητα», λέει ο Taylor. Το να είμαστε μέρος κάποιου μεγαλύτερου πράγματος, προτείνει, μπορεί να μας κάνει να είμαστε λιγότερο εμμονικοί με τον εαυτό μας και περισσότερο σε επαφή με το περιβάλλον μας - μεταβάλλοντας την αντίληψη του χρόνου μας. Το να είσαι ερωτευμένος ή να βοηθάς εθελοντικά τους άλλους μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, υποστηρίζει, συνδέοντάς μας με κάτι άλλο πέρα από τον εαυτό μας. Τέτοιες εμπειρίες τείνουν επίσης να μένουν αξέχαστες.
Τι πρέπει όμως να αποφεύγουμε να κάνουμε; Η υπερβολική ρουτίνα είναι ένα από αυτά. Σε συνεχιζόμενη έρευνα που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, οι Ogden και Wittmann ανακάλυψαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα πιθανό να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν σπαταλήσει τον χρόνο τους.
Μπορεί ο χρόνος να κυλάει όσο κάνουμε scrolling, αλλά συχνά το κάνουμε επειδή βαριόμαστε και δεν τείνουμε να θυμόμαστε πολλά μετά. «Δεν είναι συναισθηματικά συναρπαστικό», εξηγεί ο Wittmann. Ο Ogden συμφωνεί: «Μην παρακολουθείτε απλώς άλλους ανθρώπους να κάνουν ωραία πράγματα στο διαδίκτυο - βγείτε πραγματικά έξω και κάντε τα όλα αυτά τα πράγματα μόνοι σας».
Ωστόσο, δεν θα θελήσουν όλοι να επιβραδύνουν τον χρόνο. Αν παλεύετε με τον πόνο ή ένα ψυχοσωματικό τραύμα, μπορεί απλώς να θέλετε να περάσει γρήγορα η χρονιά και να ξεκινήσετε από την αρχή όταν θα αισθάνεστε καλύτερα.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στην επιβράδυνση του χρόνου σας με την κατάργηση της ρουτίνας. Οι συνήθειες είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς πολλοί άνθρωποι είναι «πλάσματα της συνήθειας» και αισθάνονται μάλλον χαμένοι και αγχωμένοι αν αλλάζουν συνεχώς τις ρουτίνες τους.
Η ρουτίνα αποτελεί επίσης μεγάλη πηγή παρηγοριάς και βοήθειας για τους ηλικιωμένους που πάσχουν από γνωστική έκπτωση ή άνοια, καθώς η αυτόματη φύση των συνηθειών διευκολύνει την εκτέλεση των καθημερινών εργασιών.
Αντί να διαγράψετε εντελώς τη ρουτίνα από τη ζωή σας, θα μπορούσατε να επιλέξετε να δημιουργείτε νέες συνήθειες πού και πού. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αλλάξετε το περιβάλλον σας. Αν εργάζεστε πάντα στο σπίτι, δοκιμάστε να πηγαίνετε στο γραφείο κάθε δύο ημέρες. Αυτό θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα, αλλάζοντας τις σχετικές συνήθειες.
Αδράξτε την ημέρα επιτέλουςΗ ζωή των περισσότερων ανθρώπων διέπεται από προγράμματα και ρουτίνα - ακόμη και αν δεν μας αρέσει. Μετράμε την επιτυχία σε όρους χρόνου, όπως το να παντρευτούμε ή να πάρουμε προαγωγή μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία. Φυσικά, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο να νιώθουμε ότι μας τελειώνει ο χρόνος.
«Η αίσθηση ότι ποτέ δεν έχουμε αρκετό χρόνο είναι πραγματικά κακή για την υγεία και τις κοινωνικές μας σχέσεις», λέει η Ogden, επισημαίνοντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο τόσο διαζυγίου όσο και καρδιακών προσβολών.
Έτσι φέτος επενδύστε στο να κάνετε μερικά πράγματα που ξέρετε ότι θα απολαύσετε και θα θυμάστε. Για να το συνοψίσουμε όλο αυτό σε μια κλισέ ατάκα του καθηγητή Τζον Κίτινγκ από τον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών»: carpe diem.
«Αδράξτε την ημέρα» και κάντε την καθημερινότητά σας ξεχωριστή.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να ουρείτε το βράδυ αν είστε άνω των 60
- Απογοητευμένος παίκτης του ΠΑΟΚ με συμβόλαιο 1.4 εκατ. – Ζήτησε να φύγει!
- Ένας νεκρός και ένας βαριά τραυματίας σε τροχαίο στην Εθνική Οδό στο ύψος Σχηματαρίου
- Αθώωση για τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό
- Στα «λευκά» περιοχές της Βόρειας Ελλάδας: Χιόνια σε Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία - Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα
- Κλειστά σχολεία σε 4 δήμους στη Θεσσαλονίκη - Οι ανακοινώσεις
- Άνετη νίκη του ΠΑΟΚ και παραμονή στη δεύτερη θέση
- «Ζαλίζουν» οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη
- Ελένη Φιλίππα: Η συμμετοχή μου στο «Κωνσταντίνου και Ελένης» δεν ξέρω αν μου έκανε καλό
- Η ατάκα φιλάθλου του Ολυμπιακού που ενόχλησε τον Μπαρτζώκα και η απάντηση του Έλληνα προπονητή - Βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- O Μπόρις Τζόνσον έβρισε τον Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης -Τον αποκάλεσε «ηλίθιο»
- DW: «Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής» -Τα βήματα και οι διπλωματικές κινήσεις
- Ντέιβιντ Φίντσερ: Ο σκηνοθέτης του Seven αποκαλύπτει επιτέλους τι υπήρχε μέσα στο περιβόητο κουτί
- Το αλπικό χωριό στην Αυστρία που λατρεύουν οι σκιέρ -Πανέμορφο τοπίο
- Δ. Μακεδονία: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών από Γρεβενά μέχρι Ιωάννινα -Ακυρώθηκαν δρομολόγια των ΚΤΕΛ Κοζάνης
- Αχαΐα: ΙΧ συγκρούστηκε με φορτηγό -Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ο οδηγός του αυτοκινήτου [εικόνες]
- Ποια ρούχα δεν πρέπει να φοράτε στον έλεγχο του αεροδρομίου, για να μην καθυστερείτε [βίντεο]
- Εικόνες-ντοκουμέντα από το κύκλωμα προστασίας: Οι συναντήσεις της αστυνομικού με τον αρχηγό και οι φάκελοι με τα χρήματα
- Συνελήφθη 47χρονος αλλοδαπός στο Ελ. Βενιζέλος: Προσπάθησε να μεταφέρει κοκαΐνη -Πού την είχε κρύψει
- «Glickles» -Τι είναι αυτός ο νέος συνδυασμός που οι TikTokkers προκαλούν ο ένας τον άλλον να δοκιμάσουν [βίντεο]
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Nιώθετε ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα; - Μερικοί τρόποι για να κάνετε «carpe diem» μέσα στο 2025
- Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα στα ορεινά χωριά του Δήμου Μετεώρων και Λιβάδι Ελασσόνας
- Ποια ρούχα δεν πρέπει να φοράτε στον έλεγχο του αεροδρομίου, για να μην καθυστερείτε [βίντεο]
- Αυτά είναι τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι είστε πολύ ευαίσθητοι -Τι λένε ψυχολόγοι
- ΠΑΟΚ-Βόλος 1-2: Τρελό «διπλό» για τους Θεσσαλούς με δύο γκολ στις καθυστερήσεις [βίντεο]
- Λαχανικά, μπαχαρικά και βραστά: Οι ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους για μια καλή διατροφή τον χειμώνα
- Συνελήφθη 47χρονος αλλοδαπός στο Ελ. Βενιζέλος: Προσπάθησε να μεταφέρει κοκαΐνη -Πού την είχε κρύψει
- Σε ισχύ πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων για τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Βόλος σόκαρε τον ΠΑΣΟΚ στις καθυστερήσεις
- Ζελένσκι: Το Κίεβο «είναι έτοιμο» να ανταλλάξει τους αιχμάλωτους Βορειοκορεάτες στρατιώτες με Ουκρανούς
- ΠΑΟΚ – Βόλος 1-2: Ιστορική νίκη στην Τούμπα για τους Θεσσαλούς με αδιανόητη ανατροπή στο φινάλε
- Ισραηλινοί στρατιώτες χορεύουν συρτάκι στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα – Ο Έλληνας με το μπουζούκι
- Αγριογούρουνα Λάρισα: “Κόβουν” βόλτες στην Ελασσόνα
- Ο Πανσερραϊκός έβαλε «φρένο» στον Παναθηναϊκό (2-2)
- Σούπερ Λίγκα: Νέο σοκ στην Τούμπα, στις καθυστερήσεις ο Βόλος με δύο γκολ πήρε την νίκη, 2-1 τον ΠΑΟΚ!
- Κακοκαιρία: Επελαύνει ο χιονιάς στη Μακεδονία - Ποια σχολεία κλείνουν, πού χρειάζονται αλυσίδες
- ΠΑΟΚ – Βόλος 1-2: Ιστορική νίκη στην Τούμπα με αδιανόητη ανατροπή στο φινάλε
- Κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας λόγω σύγκρουσης οχημάτων