O Mακρόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Η Ευρώπη μας σήμερα είναι θνητή και μπορεί να πεθάνει»

Η «θνητή» Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν σε κεντρική ομιλία του, σε μια προσπάθεια να κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για την Γαλλία και τη γηραιά ήπειρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα, Πέμπτη την Ευρώπη να αφυπνιστεί και να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη απέναντι στις παγκόσμιες απειλές, όπως η ρωσική επιθετικότητα, που αποτελούν υπαρξιακή πρόκληση για την ήπειρο.

Σε μια σημαντική ομιλία για την εξωτερική

πολιτική, ο Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη να υιοθετήσει μια «αξιόπιστη» αμυντική στρατηγική που θα εξαρτάται λιγότερο από τις ΗΠΑ, αναφέρει το France24.

Ο Μακρόν επέστρεψε σε ορισμένα από τα θέματα μιας ομιλίας που εκφώνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον ίδιο χώρο -το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι- αλλά σε ένα πλαίσιο που επτά χρόνια μετά έχει ανατραπεί από το Brexit, την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνει το γαλλικό μέσο.

«Η Ευρώπη μας σήμερα είναι θνητή και μπορεί να πεθάνει»

Η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός αλλαγμένου κόσμου και να αναβαθμίσει την άμυνά της, δήλωσε ο Μακρόν, προειδοποιώντας ότι η ΕΕ δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει παγκόσμιες απειλές όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη μας σήμερα είναι θνητή και μπορεί να πεθάνει», δήλωσε ο Μακρόν. «Μπορεί να πεθάνει και αυτό εξαρτάται μόνο από τις επιλογές μας», σημείωσε. «Πρέπει να οικοδομήσουμε αυτή τη στρατηγική ιδέα μιας αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας για εμάς τους ίδιους».

Περιέγραψε τη συμπεριφορά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία ως «ανεμπόδιστη» και δήλωσε ότι δεν είναι πλέον σαφές πού βρίσκονται τα «όρια» της Μόσχας.

Ο Μακρόν έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με αυτό που χαρακτήρισε ως έλλειψη σεβασμού των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων από τη Ρωσία και την Κίνα, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρήσει την εμπορική της πολιτική.

Η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ να γίνει «υποτελής» των ΗΠΑ

Ο Μακρόν υπεραμύνθηκε της έννοιας της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, ζητώντας αυτονομία στην άμυνα και την οικονομία.

«Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε την κυριαρχία μας, την αυτονομία μας, αν δεν αναλάβουμε την ευθύνη της ανάπτυξης της δικής μας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας;» διερωτήθηκε.

Η Ευρώπη «πρέπει να δείξει ότι δεν είναι ποτέ υποτελής των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι ξέρει επίσης να μιλάει με όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους του προτάσεις τους επόμενους μήνες και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται επίσης τη δική της ικανότητα στην άμυνα και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα πρέπει να προτιμηθούν οι Ευρωπαίοι προμηθευτές στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και υποστήριξε την ιδέα ενός ευρωπαϊκού δανείου για τη χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας.

Ζήτησε επίσης την «αναθεώρηση» της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ για την προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων, κατηγορώντας τόσο την Κίνα όσο και τις ΗΠΑ ότι δεν σέβονται πλέον τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου.

«Δεν μπορεί να λειτουργήσει αν είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που σέβονται τους κανόνες του εμπορίου -όπως αυτοί διατυπώθηκαν πριν από 15 χρόνια- αν οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί δεν τους σέβονται πλέον επιδοτώντας κρίσιμους τομείς».

Ανησυχεί ή άνοδος της ακροδεξιάς

Η ακροδεξιά προηγείται στις γαλλικές δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών. Η ομιλία του Μακρόν έρχεται την ώρα που το κόμμα του βρίσκεται αντιμέτωπο με αμηχανία στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς κατατάσσεται πολύ πίσω από την ακροδεξιά στις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύει ακόμη και να τερματίσει τρίτο πίσω από τους Σοσιαλιστές, και μάλιστα καθώς η ΕΕ καταρτίζει τη νέα στρατηγική της ατζέντα για την περίοδο 2024-2029.

Οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου στη Γαλλία δείχνουν ότι η υποστήριξη για τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν κυμαίνεται μόνο πολύ κάτω από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν που βρίσκεται γύρω στο 30%, ενώ οι Σοσιαλιστές απειλούν το κόμματου Μακρόν και για τη δεύτερη θέση.

«Θα ήταν πραγματικός σεισμός αν η πλειοψηφία του προέδρου έβγαινε τρίτη» στις ευρωεκλογές, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Bruno Cautrès, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS).

Η επικεφαλής της λίστας του κυβερνώντος κόμματος για τις εκλογές, η ελάχιστα γνωστή Valérie Hayer, δεν καταφέρνει να προκαλέσει αντίκτυπο, ιδίως ενόψει των προσωπικοτήτων υψηλού προφίλ που ηγούνται των αντίπαλων λιστών, όπως ο Jordan Bardella, 28 ετών, για την άκρα δεξιά και ο Raphael Glucksmann για την αριστερά.

Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Gabriel Attal, 35 ετών, του οποίου ο διορισμός τον Ιανουάριο θεωρήθηκε ως κίνηση για την αντιμετώπιση του Bardella, έχει εν τω μεταξύ μειωθεί.

Το εγχώριο διακύβευμα είναι υψηλό: το κόμμα της Λεπέν έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου εάν το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του υποστούν συντριπτική ήττα.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωεκλογές έρχονται επίσης με την την Λεπέν να αισθάνεται την καλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ να κερδίσει την γαλλική προεδρία στις γαλλικές εκλογές του 2027, όταν ο Μακρόν δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος, επισημαίνει το France24.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
O Mακρόν, Η Ευρώπη,O Makron, i evropi