Politico: Γιατί η Κάμαλα Χάρις είναι «αόρατη» στην Ευρώπη -Τι βλέπουν στις Βρυξέλλες

Μια «αόρατη» στην Ευρώπη, Κάμαλα Χάρις βλέπει το Politico, ενώ οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ στρέφουν το βλέμμα των Βρυξελών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έθεσε στους Ευρωπαίους πολιτικούς ένα νέο επείγον

ερώτημα γύρω από το ποια είναι η Κάμαλα Χάρις, τι ετοιμάζει και τι θα κάνει αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η αντιπρόεδρος του Μπάιντεν κλείδωσε για υποψήφια των Δημοκρατικών που θα αναμετρηθεί με τον Νόνταλντ Τραμπ. Εκκρεμεί το τυπικό χρίσμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.

«Δεν την ξέρω καν, επειδή ήταν τόσο αόρατη»

Μιλώντας στο Politico, κεντρώοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι υπέδειξαν ότι η Χάρις δεν έχει ακόμη πείσει ότι μπορεί να τον νικήσει. Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πιάστηκε στο μικρόφωνο νωρίτερα φέτος να επικρίνει την αντιπρόεδρο ως «αόρατη» και να προβλέπει ότι δεν θα κερδίσει ποτέ. Η διαδικασία επιλογής του Δημοκρατικού Κόμματος «είναι μια αποτυχία», δήλωσε η Σνάμπελ.

«Θα έπρεπε να είχαν ετοιμάσει άλλον υποψήφιο από την αρχή», δήλωσε η Σνάμπελ σε μια ιδιωτική συζήτηση πριν από μια εκδήλωση τον Φεβρουάριο, προφανώς αγνοώντας ότι οι παρατηρήσεις της μεταδίδονταν ζωντανά. «Δεν θα κέρδιζε ποτέ τις εκλογές, εννοώ ότι είναι απελπιστικό», έλεγε τότε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

Το επόμενο σχόλιο της ήταν ιδιαίτερα αιχμηρό: «Δεν την ξέρω καν, επειδή ήταν τόσο αόρατη». Η ΕΚΤ χαρακτήρισε τη Δευτέρα τις δηλώσεις «παραπλανητικές», λέγοντας ότι η Σνάμπελ «δεν σχολιάζει ποτέ δημοσίως πολιτικά γεγονότα». Μιλώντας κατ' ιδίαν στο Politico άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν το διπλωματικό στυλ της Χάρις, άσκησαν κριτική στις ομιλίες της, υπενθυμίζοντας ότι είχε την τάση να διαβάζει από ένα έτοιμο κείμενο με έναν καχεκτικό τρόπο. Οι δημόσιες παρεμβάσεις της ήταν άκρως σεναριογραφημένες, με ελάχιστο αυθορμητισμό. Αλλά οι συναντήσεις της εκτός προγράμματος δείχνουν μια πιο χαρισματική πλευρά της Χάρις, υποστήριξαν δύο αξιωματούχοι

Περιμένουν να δουν και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο

Ένας αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι Βρυξέλλες ήταν υπερβολικά εφησυχασμένες σχετικά με τη δύναμη της σχέσης της ΕΕ με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των ετών Μπάιντεν. Μετά τα ταραχώδη χρόνια της θητείας Τραμπ, οι διατλαντικοί δεσμοί εδραιώθηκαν κατά τη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, όταν η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες συνεργάστηκαν χέρι-χέρι στις προσπάθειες τους να αντιμετωπίσουν τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Όμως, με την ομάδα του Μπάιντεν τόσο απασχολημένη, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν έκαναν τόσα πολλά για να έρθουν σε επαφή με την Χάρις. «Υπάρχει το επιχείρημα ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια να καλλιεργήσει τις σχέσεις με τον Χάρις, δεδομένης της ηλικίας του Μπάιντεν», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, όπως και άλλοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα. «Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν το έκανε ακριβώς εύκολο. Δεν ήταν εύκολο να βρεθούν ευκαιρίες για έρθει σε επαφή με την Χάρις», σημείωσε.

Στη Βρετανία, επίσης, αξιωματούχοι προσπαθούν να την καταλάβουν, ελπίζοντας ότι η επιλογή του συνυποψηφίου της θα βοηθήσει να χυθεί φως στο τι θα έκανε αν εκλεγόταν. «Θα συνεχιστεί πολλή δουλειά για να χαρτογραφήσουμε πώς θα μοιάζει μια προεδρία της Κάμαλα και τι σκέφτεται και τι αισθάνεται και πώς θα αντιμετωπίσουμε την ίδια και τους ανθρώπους γύρω της», δήλωσε ένας Βρετανός αξιωματούχος.

«Θέλω να πω, νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να δούμε και τον/την αντιπρόεδρό της, και στη συνέχεια μπορούμε να αξιολογήσουμε ολόκληρο το ψηφοδέλτιο», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μόλις επανεξελέγη για πενταετή θητεία, έχει πραγματοποιήσει μόνο μία διμερή συνάντηση με την Χάρις, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια το 2022, αν και οι δύο τους έχουν συναντηθεί σε άλλες διεθνείς εκδηλώσεις.

Δημόσια, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί παραμένουν πρόθυμοι να παραμείνουν θετικοί. «Εύχομαι τα καλύτερα στην Κάμαλα Χάρις, είναι μια γυναίκα, μια ισχυρή γυναίκα, της εύχομαι τα καλύτερα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάντζα Λαμπίμπ στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα - η πιο κοντινή υποστήριξη από οποιονδήποτε Ευρωπαίο πολιτικό στη συνάντηση.

«Έχω δει την αντιπρόεδρο Χάρις σε κάθε εμφάνισή της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και τη βρήκα μια πολύ χαρισματική, έξυπνη και γυναίκα με χιούμορ, η οποία ήταν σαφώς προσηλωμένη στα διατλαντικά της πιστεύω», δήλωσε ο Ρόντερικ Κίζεβετερ, εξέχων χριστιανοδημοκράτης βουλευτής στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο. Δεν το λένε φωναχτά, αλλά το κρίσιμο ερώτημα για πολλούς στην επικρατούσα τάση της ΕΕ δεν είναι πώς θα ήταν η Χάρις στον Λευκό Οίκο, αλλά αν έχει αυτό που χρειάζεται για να νικήσει τον Τραμπ και να φτάσει εκεί.

Το Politico μετέδωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει την υποψηφιότητα της Χάρις επειδή η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. «Αν υποθέσουμε ότι είναι η υποψήφια, νομίζω ότι θα ήταν ακατάλληλο για εμάς τους Ευρωπαίους να παρέμβουμε στις αμερικανικές εκλογές», είπε χθες Δευτέρα και πρόσθεσε: «Αλλά είναι σίγουρα σκόπιμο να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Politico, Κάμαλα Χάρις, Ευρώπη -Τι, Βρυξέλες,Politico, kamala charis, evropi -ti, vryxeles