To πανάκριβο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ -Ειδικός εξηγεί γιατί το έδωσαν τώρα

Η προσθήκη του υπερόπλου αντιπυραυλικής άμυνας THAAD των Αμερικανών στο οπλοστάσιο του Ισραήλ αποτελεί μια εξέλιξη προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει με τα αντίποινά του στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα και αμερικανικά στρατεύματα για να το χειριστούν στο Ισραήλ «ώστε να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ισραήλ μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου», ανακοίνωσε την Κυριακή το Πεντάγωνο.

Ο Φαίδωνας

Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός και εκδότης του περιοδικού «Πτήση», μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι το THAAD είναι κατασκευασμένο για να αναχαιτίσει πυραύλους πολύ μεγάλου βεληνεκούς, δηλαδή αυτούς που διαθέτει και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Ιράν εναντίον του.

«Η αποστολή του THAAD είναι προετοιμασία για το τι θα ακολουθήσει»

«Η ισραηλινή άμυνα είναι τριών επιπέδων», δήλωσε ο Φ. Καραϊωσηφίδης σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Υπάρχει ένα σύστημα που ονομάζεται Arrow και προστατεύει πρακτικά όλη την ισραηλινή επικράτεια από βαλλιστικά βλήματα πολύ μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό έχουμε δει ότι έχει διαπεραστεί, αρκετές φορές. Υπάρχουν άλλα συστήματα, μικρότεροι θόλοι τα οποία προστατεύουν πόλεις ή τοποθεσίες, αυτό είναι το David's Sling. Tο Iron Dome είναι το μικρότερο σύστημα, προστατεύει συνοικίες. Αυτό έχει διαπεραστεί πολλές φορές».

«Δεν είναι παντοδύναμο το σύστημα», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο εξήγησε ότι στην πραγματικότητα το THAAD δεν είναι ένα σύστημα που θα μπορούσε να προστατεύσει από επίθεση όπως αυτή που έγινε προχθές με το drone που χτύπησε στρατιωτική βάση των Ισραηλινών.

«Αν θέλετε μια εκτίμηση, η αποστολή της αμερικανικής συστοιχίας είναι μια προετοιμασία για το τι θα συμβεί αφού το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν», είπε ο Φ. Καραϊωσηφίδης.

Υπάρχουν μόλις 7 σε όλο τον κόσμο

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας συστοιχίας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο Ισραήλ, η οποία θα λειτουργεί από Αμερικανούς στρατιώτες, για την ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ έναντι πιθανών επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.

Το αμυντικό σύστημα THAAD είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιπυραυλικά όπλα του αμερικανικού στρατού, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους σε αποστάσεις 150 έως 200 χιλιομέτρων και με σχεδόν τέλειο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές, αναφέρει το CNN.

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, ο αμερικανικός στρατός διαθέτει επτά συστοιχίες THAAD, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από έξι εκτοξευτές που τοποθετούνται σε φορτηγά -με οκτώ αναχαιτιστές ο καθένας- ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ και ένα στοιχείο ελέγχου πυρός και επικοινωνιών.

Μια από αυτές τις πολύτιμες συστοιχίες αποστέλλεται τώρα στο Ισραήλ αλλά για να χρησιμοποιηθεί, οι ΗΠΑ θα στείλουν περίπου 100 στρατιώτες στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Το Ιράν έχει ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι θα προβεί σε αντίποινα σε οποιαδήποτε νέα επίθεση του Ισραήλ, δήλωσε το Σάββατο πηγή στην Τεχεράνη στο CNN.

Μέσω ενός ευρέος συστήματος διοίκησης και ελέγχου και διαχείρισης μάχης, οι συστοιχίες THAAD μπορούν να επικοινωνούν με μια σειρά από αμερικανικές αντιπυραυλικές άμυνες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Aegis -που συνήθως βρίσκονται σε πλοία του αμερικανικού Ναυτικού- και των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot που έχουν σχεδιαστεί για την αναχαίτιση στόχων μικρότερης εμβέλειας. Αυτά τα άλλα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας είναι περισσότερα από το THAAD, κάτι που δείχνει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν σε αυτή την ανάπτυξη στο Ισραήλ. Το THAAD μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα από φορτηγά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, όπως τα C-17 και C-5, αλλά το Πεντάγωνο δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι ενεργό στο Ισραήλ.

Η συντριπτική ακρίβεια του αντιπυραυλικού συστήματος

Αυτό που κάνει το THAAD τόσο ακριβές είναι το σύστημα ραντάρ που παρέχει τις πληροφορίες στόχευσης, το ραντάρ επιτήρησης.

Το σύστημα ραντάρ, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί με την πυραυλική συστοιχία ή να είναι ήδη εγκατεστημένο σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ή σε άλλες εγκαταστάσεις, μπορεί να ανιχνεύσει πυραύλους με δύο τρόπους. Στην εμπρόσθια λειτουργία του είναι διαμορφωμένο για να «κλειδώνει» και να παρακολουθεί στόχους σε αποστάσεις έως 3.000 χιλιόμετρα και στην τελική λειτουργία του είναι στραμμένο προς τα πάνω για να «κλειδώνει» στόχους κατά την κάθοδό τους, σύμφωνα με το Missile Defense Project.

Το Ιράν απέχει περίπου 1.700 χιλιόμετρα από το Ισραήλ. Το THAAD δεν θα ενεργεί μόνο του σε οποιαδήποτε άμυνα του Ισραήλ και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα περαιτέρω «αποτρεπτικό» μέσο σε μια επίθεση, δήλωσε στο CNN ο στρατιωτικός αναλυτής Σέντρικ Λέιτον, πρώην συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα