Αυτή η γυναίκα έχει υιοθετήσει την τάση του «ακραίου μινιμαλισμού» - Δείτε πώς ζει, γιατί είναι ευτυχισμένη

Μία μπαργούμαν που ζει στο Σαν Ντιέγκο, μία από τις πιο ακριβές πόλεις για να ζει κανείς στις ΗΠΑ, έχει υιοθετήσει τον μινιμαλιστικό τρόπο ζωής, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερα υλικά αγαθά.

Η Αλίσια Ράις, έχει καταφέρει με αυτό τον τρόπο να αποταμιεύει πολλά χρήματα και σε όσους κατακρίνουν για τον τρόπο ζωής της απαντά: «Ο κόσμος νομίζει ότι το να ζω έτσι είναι στέρηση ή ότι υποφέρω, αλλά είμαι απόλυτα ικανοποιημένη με αυτά που έχω. Είναι πολύ απελευθερωτικό να μη θέλω πράγματα όλη την ώρα. Μας έχουν πουλήσει αυτή

την ιδέα ότι το περισσότερο είναι περισσότερο».

Έχει αποταμιεύσει χιλιάδες δολάρια ζώντας με όσο το δυνατόν λιγότερα

Η 40χρονη Ράις, η οποία καταγράφει τις περιπέτειές της σε αυτό που αποκαλεί «υπερμινιμαλισμό» στο κανάλι της Exploravore στο YouTube, εκτιμά ότι έχει εξοικονομήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στα πέντε χρόνια που είναι ακραία μινιμαλίστρια. Για παράδειγμα, ανάλογα με το εάν κάνει κάποιο ταξίδι μέσα στο μήνα, αποταμιεύει μηνιαίως από 500 έως και 2.000 ευρώ σε ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα.

Παλαιότερα,όταν ζούσε στο Λας Βέγκας, ξόδευε περίπου1.000 δολάρια το μήνα σε μη απαραίτηταπράγματα όπως λέει, προσθέτοντας πωςείχε τουλάχιστον 1.000 αντικείμενα στηνντουλάπα της. «Είχα μια γιγαντιαίαντουλάπα γεμάτη με κάθε είδους ρούχαπου μπορείτε να φανταστείτε» λέει σεένα βίντεο. «Η ειρωνεία είναι ότι δενφορούσα τα περισσότερα από αυτά».

Παρά το γεγονός ότι έκανε δύο δουλειές και είχε ένα φτηνό ενοίκιο 600 δολαρίων μηνιαίως, λέει ότι ζούσε σπαταλώντας διαρκώς και δεν αποταμίευε τίποτα. Μετά από έναν χωρισμό, η πρώην προπονήτρια κολύμβησης μετακόμισε στο Σαν Ντιέγκο και ξεκίνησε μια δεκαετή διαδικασία απομάκρυνσης των περισσότερων από τα υπάρχοντά της. Ακόμα και όταν ήταν παιδί, είχε μια φυσική τάση να μην θέλει πράγματα. «Γιατί να θέλω περισσότερες από μία κούκλες;» ρωτάει σε ένα βίντεο. «Μπορείς να κρατάς μόνο μία κάθε φορά».

Πώς υιοθέτησε την τάση του ακραίου μινιμαλισμού

Υιοθέτησε τελικά τον μινιμαλισμό αφότου είδε το επιτυχημένο ντοκιμαντέρ του Netflix «The Minimalists» του 2021, με τους γκουρού του μινιμαλισμού Joshua Fields Millburn και Ryan Nicodemus.

Το μινιμαλιστικό ταξίδι της Ράις πήρε ακραία τροπή τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν αναγκάστηκε να περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου της στο σπίτι με τα υπάρχοντά της. Στη συνέχεια, το 2021, θέλησε να κάνει ένα road trip μέχρι τη Δυτική Ακτή και δεν ήθελε να πληρώσει για την αποθήκευση των πραγμάτων της. Έτσι, ξεφορτώθηκε τα περισσότερα από αυτά.

Ο σπαρτιάτικος τρόπος ζωής της υπήρξε ευλογία για τον αποταμιευτικό της λογαριασμό. «Έχω αρκετά χρήματα στην τράπεζα» λέει. Κατάφερε, μάλιστα, να αποπληρώσει το δάνειο του αυτοκινήτου της σε δύο χρόνια και είναι εντελώς απαλλαγμένη από χρέη ενώ δεν είχε ποτέ πιστωτική κάρτα. «Είναι φυλακή να έχεις πιστωτική» λέει.

Τα μηνιαία έξοδά της

Εκτόςαπό το μηνιαίο ενοίκιο των 2.300 δολαρίων(το οποίο περιλαμβάνει και τα κοινόχρηστα)για μία γκαρσονιέρα (δεν μπόρεσε να βρειστούντιο), έχει μόνο πέντελογαριασμούς κάθε μήνα: κινητό τηλέφωνο(130 δολάρια για απεριόριστο πρόγραμμαδεδομένων), ασφάλεια αυτοκινήτου (50δολάρια), βενζίνη (240 δολάρια) και συνδρομήστο Dropbox (12 δολάρια). Επίσης, είναι χορηγόςενός παιδιού στην Ουγκάντα μέσω ενόςφιλανθρωπικού προγράμματος με 40 δολάριατο μήνα.

Παράτο γεγονός ότι ανεβάζει συχνά βίντεοστο κανάλι της στο YouTube,δενέχει Wi-Fi,αλλάχρησιμοποιεί τη δωρεάν σύνδεση στηντοπική βιβλιοθήκη της.

Ωστόσο, ακόμη και οι ακραίοι μινιμαλιστές πρέπει να τρώνε. Η Ράις, η οποία είναι χορτοφάγος, υπολογίζει ότι ξοδεύει περίπου 600 δολάρια το μήνα για ψώνια και για ένα εβδομαδιαίο δείπνο σε ταϊλανδέζικο ή ινδικό εστιατόριο.

Δεν έχει καν κρεβάτι, καναπέ ή τηλεόραση

Όταν μετακόμισε στο νέο της διαμέρισμα πριν από τέσσερις μήνες, η Ράις βρέθηκε αντιμέτωπη με το αν θα έπρεπε να αγοράσει καινούρια έπιπλα καθώς είχε χαρίσει τα δικά της ή αν θα δοκίμαζε να ζήσει χωρίς τα περισσότερα από αυτά (επέλεξε τελικά το δεύτερο).

Έτσι, αντί να ξοδέψει για στρώμα, σκελετό και κεφαλάρι, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να της κοστίσουν χιλιάδες δολάρια, αγόρασε ένα ιαπωνικό στρώμα τατάμι αξίας 170 δολαρίων στο Amazon.com.

Ένας φίλος της έδωσε μια vintage λάμπα και ζήτησε μια πτυσσόμενη καρέκλα που είχε δανείσει σε έναν άλλο φίλο. Εννοείται πως δεν έχει καναπέ, καρέκλες, τραπέζι, γραφείο ή τηλεόραση και οποιαδήποτε άλλη διακόσμηση. (Το διαμέρισμα είχε κλιματιστικό, το οποίο δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου, και φούρνο μικροκυμάτων).

Στην κουζίνα έχει μια κατσαρόλα, ένα τηγάνι και ένα ξύλινο μπολ. Η καθημερινή της περιποίηση γίνεται με ένα μόλις προϊόν – σαπούνι με λάδι καρύδας – το οποίο χρησιμοποιεί για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά της. Δεν αγοράζει κανένα μακιγιάζ εκτός από lip balm.

Η ντουλάπα της έχει μόνο 23 αντικείμενα

Η γκαρνταρόμπα της περιορίζεται σε 23 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των παπουτσιών. «Απλά πρέπει να είσαι έξυπνη σε ό,τι αγοράζεις» λέει η μινιμαλίστρια μπαργούμαν. «Όταν ήμουν στα βουνά Ορεγκον και χιόνιζε, ευτυχώς φορούσα δύο παλτό».

Το πιο σοκαριστικό πάντως, είναι ότι η YouTuber δεν έχει υπολογιστή και ανεβάζει τα πάντα μέσω του iPhone και του Dropbox.

Πάντως, λόγω του πόσα λίγα έχει στην κατοχή της η Ράις, μπορεί να χωρέσει ταπάντα στο Volkswagen Beetle της και να ταξιδέψει όποτε της καπνίσει. (Πέρασε, για παράδειγμα, μήνες κάνοντας βόλτες στη Δυτική Ακτή). Στόχος της είναι να ζήσει με ένα σακίδιο πλάτης σε διάφορες χώρες. Και στην τελική, να χτίσει μια οικολογική καμπίνα ή ένα μικροσκοπικό σπίτι εκτός δικτύου.

Γιατί της αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής

«Αυτό δεν έχει να κάνει με την αισθητική ή το ‘κοιτάξτε με, είμαι τόσο κουλ και διαφορετική’», λέει. «Έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη εικόνα του να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Η ποσότητα που καταναλώνουμε είναι εξωφρενική και μη βιώσιμη για τον πλανήτη».

Όσο για το αν θα θελήσει μια μέρα να επιστρέψει στην κατοχή ενός σωρού πραγμάτων, λέει: «Απολύτως όχι. Νιώθω φυσιολογικό και φυσικό να ζω με αυτόν τον τρόπο».



Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα