Φινλανδία: Όχι στο μοντέλο ουδετερότητας για την Ουκρανία -Δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τη Ρωσία

Η επιβολή ουδετερότητας στην Ουκρανία δεν θα επιφέρει ειρηνική λύση στην κρίση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ελίνα Βάλτονεν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανείς τη Μόσχα ότι θα τηρήσει οποιαδήποτε συμφωνία υπογράψει.

Η Φινλανδία,κυβερνώμενη από την τσαρική Ρωσία γιαπερισσότερο από έναν αιώνα, απέκτησετην ανεξαρτησία της το 1917. Στη συνέχειααπέκρουσε απεγνωσμένα τη σοβιετικήεισβολή το 1939 και για ένα διάστηματάχθηκε στο πλευρό της ναζιστικήςΓερμανίας σε μια προσπάθεια να κερδίσειπίσω τα χαμένα εδάφη. Καθώς ο πόλεμοςτελείωσε με τη νίκη των Συμμάχων, ηΦινλανδία βρέθηκε αναγκασμένη να περάσειδεκαετίες διατηρώντας φιλικές σχέσειςμε τον ανατολικό της γείτονα, βαδίζονταςμερικές φορές σ’ ένα επισφαλές μονοπάτιουδετερότητας για να διατηρήσει τηνανεξαρτησία της - μια τακτική γνωστή ως«Φινλανδοποίηση».

Με τηνπροοπτική ότι ο εκλεγμένος πρόεδροςτων ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει νατερματίσει τη σύγκρουση όσο το δυνατόνσυντομότερα και με τις ανησυχίεςορισμένων συμμάχων ότι οι όροι θαμπορούσαν να επιβληθούν στο Κίεβο, ένασενάριο θα μπορούσε να είναι η επιβολήουδέτερου καθεστώτος στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχειεπανειλημμένα απαιτήσει η Ουκρανία ναπαραμείνει ουδέτερη για να υπάρξειειρήνη, γεγονός που θα διέλυε de facto τιςφιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Θέματαεμπιστοσύνης προς τη Ρωσία

Μιλώντας σεσυνέντευξή της στο Reuters, η υπουργόςΕξωτερικών της Φινλανδίας Ελίνα Βάλτονεναπέρριψε το μοντέλο της «φινλανδοποίησης»,επισημαίνοντας ότι πρώτον, το Ελσίνκιαπέκρουσε τη Ρωσία στον Β' ΠαγκόσμιοΠόλεμο και ότι παρά την ειρήνη πουακολούθησε συνέχισε πάντα να εξοπλίζεταιφοβούμενη μια νέα σύγκρουση.

«Ναι, είμαιεναντίον της (Φινλανδοποίησης). Ας τοπαραδεχτούμε, η Ουκρανία ήταν ουδέτερηπροτού δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία»,δήλωσε η Βάλτονεν, η χώρα της οποίαςέχει σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων μετη Ρωσία, στο περιθώριο του φόρουμ γιατην ειρήνη που διεξάγεται στο Παρίσι.

«Σίγουρα δενείναι κάτι που θα επέβαλα στην Ουκρανία.Σίγουρα όχι ως πρώτη εναλλακτική λύση»,προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα εξάλειφετα προβλήματα. Η εισβολή στην Ουκρανίαοδήγησε τόσο τη Φινλανδία όσο και τηΣουηδία να εγκαταλείψουν δεκαετίεςστρατιωτικής ουδετερότητας και νααναζητήσουν ασφάλεια στους κόλπους τουΝΑΤΟ.

Η Βάλτονεναμφισβήτησε κατά πόσον η Ρωσία μπορείνα είναι αξιόπιστη ακόμη και αν συμφωνήσεισε μια συμφωνία και δήλωσε ότι οεξαναγκασμός της Ουκρανίας να αποδεχθείόρους παρά τη θέλησή της θα κατέρριπτετο διεθνές σύστημα.

«Θέλωπραγματικά να αποφύγω μια κατάστασηόπου οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ή οιΗνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό, θααρχίσουν να διαπραγματεύονται χωρίςτη συμμετοχή της Ουκρανίας», είπε.

«Μια μεγαλύτερηδύναμη μπορεί όχι μόνο να αρπάξει εδάφη,αλλά και να αποδυναμώσει ουσιαστικάτην κυριαρχία ενός άλλου έθνους», είπε.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα