Γαλλικές εκλογές: Πώς το δημοκρατικό τόξο έκοψε τη φόρα της Λεπέν -Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά τη νίκη Μελανσόν

Μέσα σε κλίμα πόλωσης στη Γαλλία οι κάλπες έβγαλαν ένα απρόσμενο αποτέλεσμα με τον συνασπισμό των κόμματων της Αριστεράς να αναδεικνύεται νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, μπροστά από την κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, που ήλπιζε να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από

184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση τα ξημερώματα, του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM.

Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης.

Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές.

Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.

Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου - όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη του Ipsos

Νωρίτερα, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόβλεψη του Ipsos το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που περιλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν, τους Σοσιαλιστές, τους Οικολόγους, τους Κομμουνιστές, αναμένεται να εξασφαλίσει από 171 έως 187 έδρες, έναντι 152 έως 163 του κεντρώου στρατοπέδου του Μακρόν και 134 έως 152 της ακροδεξιάς των Λεπέν – Μπαρντελά και των συμμάχων τους και 63-68 των Ρεπουμπλικανών και άλλων δεξιών κομμάτων.

Βάσει αυτών των εκτιμήσεων καμίαπαράταξη ή κόμμα δεν εξασφαλίζει τηναπόλυτη αυτοδυναμία των 289 εδρών επίσυνόλου 577 στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι προβλέψεις για την κατανομή των εδρών στον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας βασίζονται σε πρώτες εκτιμήσεις και αρκετά μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες ώρες όταν θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά τη νίκη της Αριστεράς στις γαλλικές εκλογές είναι:

σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωποακυβερνησία συγκρότηση νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (αλλά ποιοι θα μετάσχουν σε αυτόν;)συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων

Αποκλείεται πάντως η πιθανότητα νέων εκλογών, αφού βάσει νόμου δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του ο Μακρόν θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει.

Το «δημοκρατικό τόξο» έκοψε τη φόρα της Λεπέν

Μετά τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής το κόμμα της Λεπέν όδευε προς το καλύτερο εκλογικό του αποτέλεσμα, αλλά στους πυρετώδεις πολιτικούς ελιγμούς των τελευταίων ημερών το στρατόπεδο του Μακρόν και οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να κλείσουν το δρόμο της εξουσίας στην ακροδεξιά.

Εκατοντάδες αριστεροί και κεντρώοι υποψήφιοι αποχώρησαν από τις εκλογές για να αποφευχθεί μια διάσπαση της ψήφου κατά της Λεπέν με αρχικό στόχο να εμποδίσουν την Εθνική Συσπείρωση να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, αποτέλεσμα που φάνταζε πιθανό πριν από μια εβδομάδα. Αλλά οι οι προσπάθειές τους -«παρά φύση» συμμαχία τη χαρακτήρισε ο Μπαρντελά - φαίνεται ότι παρέδωσαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο άλλο άκρο της γαλλικής πολιτικής, την άκρα αριστερά.

Μένει μέχρι να φύγει ο Ατάλ - Ο Μακρόν μελετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο ποιος θαείναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίαςμε τον Μακρόν να αναμένεται, όπωςεπιτάσσει η παράδοση, να δώσει την εντολήσε πολιτικό από την μεγαλύτερηκοινοβουλευτική ομάδα της νέαςΕθνοσυνέλευσης.

Το γραφείο του είπε ότι ο Μακρόν θαμελετήσει το αποτέλεσμα και θα περιμένειτην τελική διαμόρφωση της νέας σύνθεσηςτης Εθνοσυνέλευσης προτού λάβει τις«αναγκαίες αποφάσεις».

Ο νυν πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου. «Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου για όσο απαιτείται, δεν γίνεται αλλιώς παραμονή τόσο σημαντικών γεγονότων», είπε ο Ατάλ.

Ανησυχία στις αγορές για τη νίκη τηςΑριστεράς

Η νίκη του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου αναμένεται να πυροδοτήσει συναγερμό στους επενδυτές που ανησυχούν ήδη για την πορεία της γαλλικής οικονομίας. Η αριστερή συμμαχία έχει υποσχεθεί μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών, αύξηση του κατώτατου μισθού και αναίρεση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης με μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του Παρισιού και των Βρυξελλών.

«Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει τοπρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμά του»,διακήρυξε ο Μελανσόν αποκλείοντας τοενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τηνπαράταξη Μακρόν.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ,άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαφορετικώνσυμμαχιών λέγοντας ότι το κόμμα του θασυνεχίσει να ακολουθεί την πυξίδα τουπρογράμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπουσημειώνοντας ότι δουλειά της αριστερήςσυμμαχίας τώρα, με τους Σοσιαλιστέςστον πυρήνα της, είναι να προσδιορίσουνένα πρότζεκτ, να «βρουν έναν δρόμο» γιανα ανταποκριθούν στις ανάγκες και τιςαπαιτήσεις του γαλλικού λαού. «Έναπράγμα θέλουμε, να ξαναβρεί η χώρα τονεαυτό της, είναι πολύ κατακερματισμένη.Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρέπει να αναλάβειτα ηνία σε αυτή τη νέα σελίδα τηςιστορίας».

Politicoγια τις γαλλικές εκλογές:Μετέωρα ερωτηματικά για τη νίκη τηςαριστεράς

Σχολιάζονταςτην αιφνιδιαστική νίκη της Αριστεράςστον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογώνστη Γαλλία το Politico σημειώνειότι παραμένουν κάποια μετέωρα ερωτηματικά.

Όπωςσημειώνει το Νέο ΛαϊκόΜέτωπο προβλέπεται να εξασφαλίσεικάτω από 200 έδρες στηνέα γαλλική Εθνοσυνέλευση—πολύ λιγότερες από τις289 που απαιτούνταιγια την απόλυτη πλειοψηφία,πράγμα που σημαίνειότι «μιαυποθετική αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσενα ανατραπεί ανά πάσα στιγμή, εάν ηακροδεξιά και ο συνασπισμός υπέρ τουΜακρόν συνεργαστούν σε πρότασημομφής εις βάρος της».

Πέραντούτου, σημειώνει το ίδιο μέσο, μιααριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας θααναγκαζόταν να πείσει δεκάδες βουλευτέςαπό άλλους συνασπισμούςσε κάθε ψηφοφορία.

Θατεθεί επίσης το ζήτημα της ηγεσίας εντόςτης αριστερής συμμαχίας.Η Ανυπότακτη Γαλλία τουνεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόναναμένεται να ενισχύσει την ομάδα τηςστηνΕθνοσυνέλευση και να παραμείνει η κύριααριστερή δύναμη, αλλά ένα αναζωογονημένοΣοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε επίσηςνα προσπαθήσει να κάνει τη φωνή του ναακουστεί.

Σε αντίθεση με την παράταξη υπέρ του Μακρόν και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, η αριστερή συμμαχία δεν καθόρισε προεκλογικά ποιος θα ήταν πρωθυπουργός σε περίπτωση που έκοβε πρώτη το νήμα. Κι όπως σημειώνει το Politico οι Σοσιαλιστές και η Ανυπότακτη Γαλλία επί μήνες εξαπέλυαν επιθέσεις αλλήλοις κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές προτού συμφωνήσουν βιαστικά να συνεργαστούν μετά την απόφαση-σοκ του Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλικές, Πώς, Λεπέν -Τα, Μελανσόν,gallikes, pos, lepen -ta, melanson