Γερμανία: Ρωσικές ενέργειες δολιοφθοράς μπορεί να οδηγήσουν το ΝΑΤΟ στην επίκληση του Άρθρου 5

Ρωσικές επιχειρήσεις δολιοφθοράς εναντίον κρατών της Δύσης μπορεί να υποχρεώσουν το ΝΑΤΟ να εξετάσει το ενδεχόμενο επίκλησης του Άρθρου 5 της ιδρυτικής του συνθήκης.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND).

Μιλώντας σε εκδήλωση του κέντρου μελετών DGAP στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της Bundesnachrichtendienst (BND) Μπρούνο Καλ ανέφερε πως αναμένει από τη Μόσχα να εντείνει περαιτέρω τον υβριδικό πόλεμο. «Η εκτεταμένη χρήση υβριδικών μέτρων από τη Ρωσία

αυξάνει τον κίνδυνο να εξετάσει το ΝΑΤΟ το ενδεχόμενο επίκλησης της ρήτρας συλλογικής άμυνας που προβλέπεται στο Άρθρο 5», σημείωσε. «Την ίδια ώρα, η διαρκής ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας σημαίνει πως η απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ εξετάζεται ως πιθανή επιλογή από το Κρεμλίνο», συμπλήρωσε ο Μπρούνο Καλ.

Το ΝΑΤΟ και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία πως βρίσκεται πίσω από εχθρικές ενέργειες στον ευρωατλαντικό χώρο –από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι εμπρησμούς–, κάτι που αρνείται το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία θα είναι ικανή να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της δεκαετίας»

Ο Μπρούνο Καλ ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι ικανές να επιτεθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει συνέπεια η Ρωσία να διαθέτει εμπειροπόλεμα στρατεύματα, κάτι που αυξάνει την απειλή που αντιπροσωπεύουν οι συμβατικές δυνάμεις της σε συνδυασμό με την εξέλιξη τακτικών που αφορούν τη χρήση drones.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση αναλυτών της BND, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το ενδεχόμενο επίκλησης του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είπε ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών. «Δεν έχουμε ακόμη ενδείξεις ότι η Ρωσία σκοπεύει να αρχίσει πόλεμο, αλλά εάν επικρατήσουν τέτοιες προθέσεις στην κυβέρνηση της Μόσχας, τότε ο κίνδυνος στρατιωτικής αντιπαράθεσης θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια», προειδοποίησε ο Καλ.

Εάν η Ρωσία επιτεθεί σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δεν θα το κάνει για να αρπάξει γη, είπε ο Καλ, αλλά πιθανότατα για να τεστάρει τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η Δύση, επιδιώκοντας να πλήξει την ενότητα των δυτικών χωρών και το ΝΑΤΟ ως αμυντική συμμαχία.

«Κατά την άποψη της Ρωσίας, αυτός ο στόχος θα επιτυγχανόταν εάν το Άρθρο 5 παρέμενε ανενεργό σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης», ανέφερε. «Για την επίτευξη αυτού του στόχου, (η Ρωσία) δεν χρειάζεται να στείλει άρματα μάχης προς δυσμάς, αρκεί να στείλει στρατιώτες στην περιοχή της Βαλτικής για να προστατεύσει τις δήθεν απειλούμενες ρωσικές μειονότητες ή για αναπροσαρμογή συνόρων στο (αρχιπέλαγος) Σβάλμπαρντ», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα