Για πρώτη φορά η «Γιορτή της Δημοκρατίας» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης -Τιμή στο πλήρωμα του αντιτορπιλικού «Βέλος»

«Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν φεύγαμε από το καράβι μας, το ''Βέλος'' και δεν γνωρίζαμε εάν θα βγούμε ζωντανοί και εάν θα επιστρέψουμε ποτέ στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν μας ήθελε, ήμασταν βάρος, και εάν δεν ήταν ο Σάντρο Περτίνι, ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής παράταξης της Ιταλίας, μπορεί να μη ζούσαμε. Ένταση, άγχος, αγωνία, διότι κάναμε μια κίνηση που είχαμε μόνο 10% να πετύχει και 90% να μας εκτελέσουν».

Αυτά εξιστορεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχικελευστής του ελληνικού αντιτορπιλικού

«Βέλος» Παναγιώτης Καλλίνος, ο οποίος βραβεύτηκε στο πλαίσιο της Γιορτής της Δημοκρατίας, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, το 1974.

«Ήταν μια ''ανταρσία'' κατά της χούντας, που ήταν καταπιεστική στο ναυτικό όσο δεν πήγαινε άλλο. Δεν είχαν εμπιστοσύνη στο ναυτικό, και το 1972 μας έφεραν ένα τάγμα λοκατζήδες που βάπτισαν ''πεζοναύτες'', τους έβαλαν σε δύο αρματαγωγά και εποπτεύανε το ναυτικό. Το ''Βέλος'' έμεινε στην ιστορία, διότι βοηθάει στο να πιστεύει ο Έλληνας ότι ο στρατιωτικός δεν είναι τσιράκι κανενός και είναι άνθρωπος του λαού. Για μένα είναι μεγάλη τιμή που η πόλη μου, η γενέθλια πόλη μου, με τιμά - σκεφτείτε ότι είναι η πρώτη φορά όλα αυτά τα 50 χρόνια, καθώς κανείς δεν με έχει καλέσει μέχρι σήμερα στη Γιορτή της Δημοκρατίας», επισήμανε ο κ. Καλλίνος.

Αγγελούδης: Αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν

«Ο εορτασμός της νίκης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι καρπός της εποποιίας του Πολυτεχνείου και του συνεπή αγώνα δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων, που αγωνίστηκαν για την ανατροπή της δικτατορίας, ήδη από τις πρώτες ημέρες της εγκαθίδρυσής της.

»Σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, με την εκδήλωσή μας αυτή, αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν» τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

«Στην Ευρώπη είδαμε ότι όλα αυτά τα οποία πιστέψαμε ότι τα αφήσαμε πίσω μας, τώρα ξαναβρίσκουν μορφή και σηκώνονται πάλι. Στην πατρίδα μας, επίσης, έχουμε τέτοια φαινόμενα, τα οποία τα ζήσαμε και στο Κοινοβούλιο, αλλά τα ζούμε γενικότερα και στην πολιτική μας ζωή - και αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

»Χρειάστηκε να πεθάνουν και να φυλακιστούν άνθρωποι για να πέσει η δικτατορία από την πατρίδα μας. Αν θέλουμε να ζούμε σε αυτήν τη Δημοκρατία, χρειάζεται επαγρύπνηση, και να μη σβήσουμε από τη μνήμη μας αυτά που έγιναν στον τόπο μας», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας.

Ο κ. Αγγελούδης έκανε ειδική αναφορά στην απόδοση τιμής στους αξιωματικούς του «Βέλους», του ζωντανού μουσείου που φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη, και το οποίο, όπως είπε, έχει τη δική του ιδιαίτερη σημειολογική συμμετοχή στην αντιχουντική προσπάθεια.

«Δεν ξεχνούμε την ηρωική απόφαση του αείμνηστου Νίκου Παππά, κυβερνήτη του πολεμικού πλοίου, να αποχωρήσει από άσκηση του ΝΑΤΟ και να καταπλεύσει στο Φιουμιντσίνο της Ιταλίας, ζητώντας πολιτικό άσυλο και αποδεικνύοντας στη διεθνή κοινότητα πως οι συνταγματάρχες δεν ελέγχουν τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε.

Ο σημαιοφόρος του αντιτορπιλικού «Βέλος», μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Παναγιώτης Χατζηπέρρος, υπογράμμισε πως, «για εμάς είναι μεγάλη τιμή, γιατί το αντιτορπιλικό ''Βέλος'' θα μείνει τελικά στη Θεσσαλονίκη, αφού ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ με τον καιρό. Ελπίζουμε ότι από δω και πέρα θα μπει σε κάποιο ασφαλές αγκυροβόλιο. Θα πρέπει να το προστατεύουμε, γιατί είναι ένα πλοίο 80 ετών και χρειάζεται προστασία. Παράλληλα, πρέπει να είναι και πάλι επισκέψιμο για τους πολίτες».

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, αναφέρθηκε και στη μαύρη επέτειο της κυπριακής τραγωδίας.

«Η ιστορική αλήθεια είναι αμείλικτη, οι δικτάτορες ήταν αυτοί που άνοιξαν την πόρτα για την εισβολή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο, την παράνομη μέχρι σήμερα κατοχή του ενός τρίτου του νησιού, τη φρικτή πραγματικότητα που ορίζει πως η Λευκωσία παραμένει η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης» είπε, και κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων των πεσόντων και αγνοουμένων, Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων.

Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, «είναι η ημέρα των δεκαεπτά δημοτικών συμβούλων που παύθηκαν από τα όργανα της χούντας για τα δημοκρατικά τους πιστεύω, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με το καθεστώς. Ανάμεσά τους, ο νεότερος σε ηλικία δημοτικός σύμβουλος Αλέκος Γρίμπας, ο Αλέκος Ιωσηφίδης, η Ασπασία Καρρά, άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στον αντιδικτατορικό αγώνα, υπέστησαν βασανισμούς, κακουχίες και διώξεις και τους οποίους ως ελάχιστη αναγνώριση των υπηρεσιών που προσέφεραν θα τιμήσουμε άμεσα σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου».

Τριαντάφυλλος Μουταφίδης: Χαιρετίζουμε αυτή την εκδήλωση και ελπίζουμε να καθιερωθεί σαν θεσμός

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Φυλακισθεντων και Εξορισθεντων Αντιστασιακών του 1967 - 1975, Τριαντάφυλλος Μουταφίδης, σημείωσε πως «για πρώτη φορά γίνεται με την πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης η Γιορτή της Δημοκρατίας και έχουμε συμβάλει και εμείς βέβαια ως σύνδεσμος, όπως και το αδελφό σωματείο, η ''Εταιρία Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης''. Χαιρετίζουμε αυτή την εκδήλωση και ελπίζουμε να καθιερωθεί σαν θεσμός, διότι αυτή η πόλη την περίοδο της δικτατορίας έχει πληρώσει βαρύ τίμημα. Τρεις δολοφονημένοι, 500 προληπτικώς εκτοπισμένοι στα ξερονήσια, στη Γυάρο, πάνω από 100 οι καταδικασμένοι από το έκτακτο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και 12 σε ισόβια κάθειρξη».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον αίθριο χώρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον «Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974», στους «Φίλους του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-1974 στη Θεσσαλονίκη» και στο πλήρωμα του αντιτορπιλικού «Βέλος».

«Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την πρωτοβουλία. Αυτή η εκδήλωση έρχεται να γεφυρώσει το ιστορικό παρελθόν με το σήμερα και το αύριο της Δημοκρατίας που δεν είναι δεδομένη. Για να την απολαμβάνουμε σήμερα, χρειάστηκαν αγώνες και πολλές θυσίες, χρειάζεται να την προασπίζουμε και να την προστατεύουμε» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας.

Η γιορτή της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη συναυλία του Παναγιώτη Καραδημήτρη, ενώ στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχαν και οι καλλιτέχνες της πόλης Κώστας Πρατσινάκης, Κώστας Φαλκώνης, Δήμητρα Αντωνακούδη, Νίκη Ντουσιοπούλου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Σάκη Κοντονικόλα, που ερμήνευσαν τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Σταύρου Ξαρχάκου, Διονύση Σαββόπουλου και Γιάννη Μαρκόπουλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιορτή, Δημοκρατίας, Θεσσαλονίκης -Τιμή, Βέλος,giorti, dimokratias, thessalonikis -timi, velos