Γιατί η εμβρυομεταφορά ενός μόνο εμβρύου κερδίζει έδαφος;

Πάνωαπό ένα εκατομμύριο κύκλοι εξωσωματικήςγονιμοποίησης πραγματοποιήθηκαν στηνΕυρώπη το 2021, σύμφωνα με στοιχεία πουσυλλέχθηκαν από περισσότερες από 37χώρες από την Ευρωπαϊκή ΕταιρείαΑνθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Ταδεδομένα από την έκθεση της ΕυρωπαϊκήςΚοινοπραξίας Παρακολούθησης τηςΕξωσωματικής Γονιμοποίησης ESHREπαρουσιάστηκαν στην 40η ετήσια συνάντησητης ESHRE στοΆμστερνταμ επιβεβαιώνοντας ότι ταποσοστά εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματικήγονιμοποίηση είναι σε αύξηση σε όλη τηνΕυρώπη. Η ίδια μελέτη αποκάλυψε αύξησητου αριθμού εμβρυομεταφοράςενόςμόνο εμβρύου πουφαίνεται ότι

πλέον προτιμάται στις κλινικές γονιμότητας.

Όπωςεξηγεί οΔρ.Θάνος Παράσχος,γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στηνεξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντήςτου Κέντρου Υποβοηθούμενης ΑναπαραγωγήςEmBIO,από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει τααποτελέσματα τηςέρευνας υπήρξε αύξηση 3,98% στη χρήση ενόςεμβρύου ανά εμβρυομεταφορά από το 2020έως το 2021 με τα ποσοστά των τοκετώνμονής, δίδυμης και τρίδυμης κύησης μετάαπό θεραπεία γονιμότητας να είναι 90,4%,9,5% και 0,1%, αντίστοιχα το 2021, σε σύγκρισημε 88,9%, 10,9% και 0,2% το 2020. Γιατί όμωςη εμβρυομεταφορά ενόςεμβρύου κερδίζει έδαφος σε σχέση με τοπαρελθόν που ήταν πιο διαδεδομένη ηεμβρυομεταφοράπερισσότερων του ενόςεμβρύων κατά τη διαδικασία εξωσωματικήςγονιμοποίησης;

Στόχοςοι λιγότερες πολύδυμες κυήσεις

Όπωςεπισημαίνει ο Δρ. Θ.Παράσχος,έναςαπό τουςλόγους που προτιμάται η εμβρυομεταφοράενόςεμβρύου είναι η μείωση του αριθμού τωνπολύδυμων κυήσεων,δεδομένου ότι η πολύδυμη κύηση(διαβάστεπερισσότερα)είναι υψηλού ρίσκου και με μεγαλύτερεςπιθανότητες επιπλοκών.

Επιπλέον,οι θεραπείες γονιμότητας και οι εξελίξειςστην εξωσωματική έχουν βελτιωθείσημαντικά τα τελευταία χρόνια μεαποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τα ποσοστάεπιτυχία τηςεξωσωματικής,ακόμα κι όταν εμφυτεύεται ένα μόνοέμβρυο. Μέθοδοι όπωςο προεμφυτευτικός έλεγχος(),η καλλιέργεια βλαστοκύστης(διαβάστεπερισσότερα),ο εντοπισμός του «χρυσού» παράθυρουγονιμότητας αυξάνουν τιςπιθανότητες για επιλογή του ποιοτικότερουεμβρύου και τηςκατάλληλης στιγμής για εμφύτευση.Επίσης,τα τελευταία χρόνια,χάρη στιςπερισσότερες γνώσεις που διαθέτουμεγια τα αίτια τηςυπογονιμότητας, δίνουμε λύση σταπερισσότερα προβλήματα γονιμότηταςανδρών και γυναικών,με αποτέλεσμα τα ποσοστά επιτυχίας τηςυποβοηθούμενης αναπαραγωγής να έχουναυξηθεί. Η προσέγγιση τηςεμβρυομεταφοράς περισσότερων του ενόςεμβρύου,προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότηταεγκυμοσύνης,τείνει να εγκαταλειφθεί ή περιοριστεί.«Οιπεριπτώσεις που επιλέγουμε να γίνειεμβρυομεταφοράδυο εμβρύων ή και περισσότερων είναισε συγκεκριμένες περιπτώσεις πουθεωρούμεότι η εγκυμοσύνη θα εξελιχθεί με τηνκατάλληλη παρακολούθηση ομαλά μεμειωμένο ρίσκο επιπλοκών» εξηγεί ογιατρός.

Ηφιλική νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδαγια την εμβρυομεταφορά

Η νομοθεσία κάποιων χωρών έχει ορίσειέναν ανώτερο αριθμό εμβρύων που μπορούννα μεταφερθούν στη μήτρα μιας γυναίκας.Το Βέλγιο για παράδειγμα επιβάλλει ωςανώτερο όριο μεταφερόμενων εμβρύωντο ένα έμβρυο. Η νομοθεσία στην Ελλάδαστο πεδίο τηςυποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναιευνοϊκή επιτρέποντας την εμβρυομεταφοράδυο ή περισσότερων εμβρύων κατά τηδιάρκεια εξωσωματικής. Αυτό εξαρτάταιαπό την ηλικία τηςγυναίκας και τον αριθμό των κύκλων πουέχει υποβληθεί, τονίζει ο Δρ. Παράσχος,υπενθυμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωσηο αριθμός των εμβρύων είναι κάτι πουπρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς με τονγιατρό τηςγυναίκας και η απόφαση είναι σε κάθεπερίπτωση εξατομικευμένη.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. ΘάνοςΠαράσχος
T: (+30)210 677410

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί η εμβρυομεταφορά ενός μόνο εμβρύου κερδίζει έδαφος;,