Η επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν, ζητά παρέμβαση για τις τιμές ρεύματος -«Μόλις τη λάβαμε, την αναλύουμε»
Επιστολή στην Κομισιόν και στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε ο Κ. Μητσοτάκης, ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, επιβεβαίωσε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε σήμερα την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω της οποίας ζητείται μια ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς
«Θα αναλύσουμε την επιστολή που μόλις λάβαμε», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τιμ ΜακΦάι, διευκρινίζοντας ότι η απάντηση της Κομισιόν θα έρθει «εν ευθέτω χρόνω».
Κληθείς να σχολιάσει, στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, την επισήμανση του Έλληνα πρωθυπουργού στην επιστολή του ότι τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση τιμών, ο κ. ΜακΦάι απάντησε ότι οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και η «εργαλειοποίηση» της ενέργειας από την πλευρά της Ρωσίας είναι ένα ζήτημα που η Κομισιόν προσπαθεί να αντιμετωπίσει με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς, όπως είπε ο εκπρόσωπος, είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αποκαταστήσει το σύστημα ηλεκτροδότησής της, αλλά και να εξάγουμε ενέργεια προς το Κίεβο.
Ο ίδιος, ωστόσο, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το ποιες είναι οι επιπτώσεις σε κάθε κράτος-μέλος και περιφέρεια της ΕΕ. Αρκέστηκε να πει ότι η Επιτροπή «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά» και «παραμένει σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».
Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει πολλά έκτακτα και διαρθρωτικά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια για να ανακτήσει τον έλεγχο των αγορών ενέργειας. «Οι τιμές τώρα είναι πιο σταθερές από ό,τι ήταν στο ζενίθ της κρίσης το 2022, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας», τόνισε. Σημείωσε, τέλος, ότι η πρόεδρος της Κομισιόν έχει υπογραμμίσει πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας σε υψηλού επιπέδου πολιτικές κατευθύνσεις, πρόσφατα συζητήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Ντράγκι και στην έκθεση της Κομισιόν για την ενεργειακή κατάσταση της Ένωσης. «Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε πολύ στενά και θα προχωρήσουμε με την ανάλυσή μας», υπογράμμισε.
Ολόκληρη η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το ενεργειακόΑγαπητή Ursula,
Σου απευθύνω αυτή την επιστολή αναφορικά με το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε διάστημα λίγων μηνών, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί, από 60 ευρώ/MWh τον Απρίλιο σε 130 ευρώ/MWh τον Αύγουστο.
Η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά την αξιοσημείωτη πρόοδό μας όσον αφορά την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, η ηλεκτροπαραγωγή μας από αιολική και ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 25%, ενώ η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε κατά 27%. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε για το ηλεκτρικό μας σύστημα.
Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν σε επίπεδα που είδαμε για τελευταία φορά στις αρχές του 2023, όταν ακόμα αντιμετωπίζαμε τις συνέπειες της πιο οξείας ενεργειακής κρίσης στην ιστορία μας. Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ μιας ενεργειακής μετάβασης που είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνονται ξαφνικά σε ακραία επίπεδα απαιτεί πολιτική απάντηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί, απειλεί τους πολίτες και την ανταγωνιστικότητά μας. Θα μπορούσε να υπονομεύσει την υποστήριξη για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.
Σε μεγάλο βαθμό, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα αντανακλούσε περιφερειακούς παράγοντες. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και άλλα κράτη μέλη.
Πρόκειται για μια περιφερειακή κρίση. Πολλοί παράγοντες εξηγούν αυτό το σοκ: οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, οι διακοπές στην ηλεκτροπαραγωγή και στις δυνατότητες διασυνοριακών μεταφορών, και οι χαμηλές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι οποίες άφησαν στους ταμιευτήρες λιγότερο νερό για τη θερινή περίοδο. Όμως η περιοχή μας αντιμετώπισε ένα πρόσθετο βάρος: οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά του ουκρανικού δικτύου έχουν μετατρέψει την Ουκρανία σε σημαντικό καθαρό εισαγωγέα. Το έλλειμμα αυτό καλύπτεται από τις χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για ένα ακόμα τίμημα που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας. Ταυτόχρονα, το σοκ αυτό δεν επηρέασε ισομερώς όλα τα κράτη μέλη.
Η περιοχή που εκτείνεται από την Τσεχία έως την Ελλάδα έχει συνήθως παρόμοιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Στις αρχές του 2024, οι διαφορές στη μέση μηνιαία τιμή μεταξύ των χωρών αυτής της περιοχής ανέρχονταν σε λίγα ευρώ μόνο.
Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι οι αποκλίσεις διευρύνθηκαν. Ορισμένες ώρες, η διαφορά τιμών μεταξύ γειτονικών χωρών ξεπερνούσε τα 100 ευρώ/MWh. Συχνά, οι διαφορές ήταν πολύ μεγαλύτερες. Σε ένα ακραίο σημείο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία έφτασε τα 940 ευρώ/MWh, ενώ στη γειτονική Αυστρία ήταν 61 ευρώ/MWh, ήταν το 15πλάσιο δηλαδή, για το ίδιο προϊόν, την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της ΕΕ.
Σε βάθος αρκετών εβδομάδων, αυτές οι διαφορές αθροίζονται. Η διαφορά μερικών ευρώ έγινε διαφορά σχεδόν 100 ευρώ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Τον Αύγουστο, η διαφορά μεταξύ του ακριβότερου και του φθηνότερου κράτους μέλους της ΕΕ στην περιοχή αυτή ήταν 45 ευρώ. Αν πολλαπλασιαστεί με την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται, αυτό είναι ένα πρωτοφανές επιπρόσθετο κόστος.
Και υπονομεύει το πνεύμα και τον σκοπό της εσωτερικής αγοράς.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο και αδιαφανές, που είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουμε τι ακριβώς επηρεάζει τις τιμές σε κάθε δεδομένη στιγμή. Έχουμε δημιουργήσει ένα ακατανόητο «μαύρο κουτί», ακόμη και για τους ειδικούς. Και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πειστικά στους πολίτες μας γιατί η τιμή που πληρώνουν αυξάνεται τόσο ξαφνικά. Αυτό είναι, σε πολιτικό επίπεδο, απαράδεκτο.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, προτείνουμε τα εξής.
Πρώτον, χρειαζόμαστε ισχυρότερη διακυβέρνηση. Αυτό το επεισόδιο υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό και σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις σε επίπεδο χώρας (π.χ. μια προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας) λαμβάνονται με γνώμονα την ευρύτερη περιφερειακή δυναμική, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις όπου ένα τέτοιο γεγονός προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολύ ευρύτερο χώρο από ό,τι αναμενόταν. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να επιτρέπει μεγαλύτερη συμβολή της ΕΕ στις αποφάσεις μιας χώρας.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ρυθμιστική εποπτεία από την ΕΕ. Όταν οι τιμές σε μια χώρα διαμορφώνονται με βάση γεγονότα εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η ρύθμιση σε επίπεδο χώρας έχει περιορισμένη χρησιμότητα. Καμία ρυθμιστική αρχή δεν έχει την αρμοδιότητα να επιθεωρεί τους φορείς σε μια τόσο μεγάλη γεωγραφική έκταση για να διασφαλίσει ότι οι αγορές λειτουργούν σωστά. Αυτή τη δουλειά πρέπει να την αναλάβει η ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια ρυθμιστική αρχή για την ηλεκτρική ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ που να μπορεί να εξετάζει ταυτόχρονα πολλαπλές αγορές και να διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές.
Τρίτον, χρειαζόμαστε μια ειδική διευθέτηση όσον αφορά τη στόχευση των ουκρανικών υποδομών από τη Ρωσία. Χωρίς επαρκείς μεταφορές ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ, ο αντίκτυπος των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία γίνεται αισθητός μόνο σε ορισμένες χώρες. Ο νέος σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει ορισμένες επιλογές για την αντιμετώπιση μιας παρατεταμένης κρίσης που αυξάνει τις τιμές. Η Ελλάδα θα διερευνήσει αυτές τις επιλογές με στόχο την ανάκτηση των ουρανοκατέβατων κερδών από τους παραγωγούς και την προστασία των καταναλωτών κατά τη διάρκεια αυτού του σοκ.
Και, τέλος, χρειαζόμαστε νέα ώθηση για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά. Η τοπική συμφόρηση μπορεί να επηρεάσει μια ευρεία περιοχή, καθιστώντας κάθε διασυνοριακό σημείο ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Αυτό πρέπει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και προωθούμε τις διασυνοριακές δυνατότητες.
Επιπλέον, όταν οι αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ χωρών μπορούν να φτάσουν σε τόσο ακραία επίπεδα, η αναλογία κόστους-οφέλους των διασυνδέσεων γίνεται ακόμα καλύτερη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις, η νέα Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει το έργο της προώθησης περισσότερης διασυνοριακής χωρητικότητας.
Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών υπογραμμίζουν κάτι που γνωρίζουμε εδώ και καιρό: ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μία διαδρομή. Απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και προσαρμογή. Πιστεύω ότι οι ιδέες που διατυπώσαμε εδώ μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση ορισμένων εκ των αδυναμιών της αγοράς μας -και ευθυγραμμίζονται με το σαφές μήνυμα της έκθεσης Draghi, ότι πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική αγορά ενέργειας. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβουμε την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Η επιτυχία της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ εξαρτάται από αυτό.
Με εκτίμηση, Κυριάκος Μητσοτάκης
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Δεκάδες με δηλητηρίαση από γεύμα σε γνωστό εστιατόριο – Όσα έγιναν
- «Ξέρεις πότε ήρθε η ώρα να φύγεις» – Η ανάρτηση μητέρας προτού τη μαχαιρώσει ο 17χρονος γιος της – Πέρυσι σκότωσε τον πατέρα του
- Προετοιμασίες για την έναρξη κατασκευής της νέας πεζογέφυρας Αμπελοκήπων
- Δολοφονία στη Νέα Σμύρνη: Η αδερφή του θύματος βασική ύποπτη- Τι συνέβη στο διαμέρισμα
- Κλείνουν τα σχολεία στις 27 Σεπτεμβρίου – Ο λόγος
- Τουρκία - Υπόθεση Ναρίν: Μια ολόκληρη οικογένεια συμμετείχε στη δολοφονία μιας 8χρονης;
- Σεπόλια: Παρολίγο επεισόδιο με αμαξοστοιχίες – Αποφεύχθηκε με παρέμβαση του σταθμάρχη
- Κυρ. Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τους αδερφούς Αγγελόπουλους για το ΣΕΦ
- ΠΑΣΟΚ - Δημοσκόπηση RealPolls: Ντέρμπι Ανδρουλάκη - Δούκα, ακολουθούν από κοντά Διαμαντοπούλου - Γερουλάνος
- Νέα Σμύρνη: Στην Ασφάλεια η αδερφή του 46χρονου που βρέθηκε νεκρός με μαχαιριές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Πώς η κατολίσθηση πέρυσι στη Γροιλανδία προκάλεσε τσουνάμι 200 μ. και έκανε τη Γη να σείεται 9 ημέρες [φωτό]
- Η επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν, ζητά παρέμβαση για τις τιμές ρεύματος -«Μόλις τη λάβαμε, την αναλύουμε»
- Ορφέας Αυγουστίδης: «Τούρινγκ» και «Άσχημος» -Επιστροφή με δύο ρόλους που έγιναν το απόλυτο sold-out
- Βρετανία: Εντελώς αβάσιμες οι κατηγορίες κατά των 6 διπλωματών για κατασκοπεία στη Ρωσία
- Συνταγή για αφράτο κέικ λεμόνι -Έχει πλούσια γεύση και υπέροχο άρωμα
- Βρετανία: Απαγόρευση διαφημίσεων junk food στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας
- Πιστοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας για τα Special Olympics Hellas
- Ιταλία: Σύγκρουση εμπορικών τρένων στο Μιλάνο, τρεις τραυματίες [βίντεο]
- Η Λένα Παπαληγούρα με το φόρεμα που θα λάτρευε η Μέγκαν Μαρκλ -Το ιδιαίτερο print που δίνει στιλ στο look
- Συνάντηση Μητσοτάκη με τους αδερφούς Αγγελόπουλους για την προοπτική παραχώρησης του ΣΕΦ στον Ολυμπιακό
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Η επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν, ζητά παρέμβαση για τις τιμές ρεύματος -«Μόλις τη λάβαμε, την αναλύουμε»
- Το πάθος για τον αθλητισμό πρωταγωνιστεί στην Κάρπαθο - Οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ
- Αποφεύχθηκε μετωπική σύγκρουση αμαξοστοιχιών στους Αγίους Αναργύρους -Πώς συνέβη, η ανακοίνωση του ΟΣΕ
- Συνταγή για αφράτο κέικ λεμόνι -Έχει πλούσια γεύση και υπέροχο άρωμα
- Περιφέρεια Αττικής για αδέσποτα άλογα στον Υμηττό: Αρμόδιος ο δήμος για τη διαχείρισή τους
- Βρετανία: Απαγόρευση διαφημίσεων junk food στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας
- Βρετανία: Εντελώς αβάσιμες οι κατηγορίες κατά των 6 διπλωματών για κατασκοπεία στη Ρωσία
- Ορφέας Αυγουστίδης: «Τούρινγκ» και «Άσχημος» -Επιστροφή με δύο ρόλους που έγιναν το απόλυτο sold-out
- Σοκ στην Τουρκία με τη δολοφονία της 8χρονης -Κατηγορούνται και η μητέρα της με τον αδελφό της
- Ο Νόρντιν Άμραμπατ στο ΟΠΑΠ Game Time: Η πιο μεγάλη στιγμή στην ΑΕΚ και η υπόσχεση για τη νέα σεζόν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φρέντι Μπελέρης: Περιοδεία του ευρωβουλευτή στα Ιωάννινα – Ανοίγει γραφείο
- Φρέντης Μπελέρης: Επισκέφθηκε τα Ιωάννινα - Θα ανοίξει γραφείο στην πόλη
- Αναβαθμίζω το σπίτι μου: Χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών - Όλοι οι πολίτες δικαιούχοι, χωρίς κριτήρια
- Μιχάλης Κατρίνης: “Οι πολίτες απαιτούν να συμμετέχουν και όχι να τους θυμόμαστε μόνο όταν ζητάμε την ψήφο τους”
- Πώς μπορείτε να χακάρετε το γνωστό παιχνίδι με τα λούτρινα αρκουδάκια, για να είστε συνέχεια νικητές
- Γεραπετρίτης για "Γαλάζια Πατρίδα" στα τουρκικά βιβλία: Δεν αποτυπώνεται σε χάρτη - Καμία αναφορά στο Αιγαίο
- Γροιλανδία: Πώς η κατολίσθηση πέρυσι προκάλεσε τσουνάμι 200 μ. και έκανε τη Γη να σείεται 9 ημέρες
- Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι του Champions League έρχεται στο Mega