Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί το Αδριάνειο Υδραγωγείο στις πηγές της Πάρνηθας λόγω της λειψυδρίας

Στην ενεργοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου προχωρά η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την περιφέρεια Αττικής, λόγω της λειψυδρίας.

Όπως είπε σεσυνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδροςτης ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου,

η εκ νέουαξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου,ενός έργου 2.000 ετών που μετέφερε νερόστην Αθήνα από τις πηγές της Πάρνηθας,αποτελεί μία πρωτοβουλία με χαρακτηριστικάμοναδικότητας, γιατί πρόκειται για ένανανεκτίμητης αξίας πολιτιστικό θησαυρό.

Ο κ. Στεργίουδιευκρίνισε ότι το νερό που θα μεταφέρεταιαπό το Αδριάνειο Υδραγωγείο στουςπρόποδες της Πάρνηθας, στη Βαρυμπόμπη,θα χρησιμοποιηθεί όχι για πόσιμο, αλλάγια το πότισμα των δέντρων. Για τον λόγοαυτό κατασκευάζεται ένα εντελώςκαινούργιο δίκτυο.

ΕΥΔΑΠ: Πώςθα αξιοποιηθεί το Αδριάνειο Υδραγωγείο

«Η εκ νέουαξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείουαποτελεί μία πρωτοβουλία με χαρακτηριστικάμοναδικότητας. Πρόκειται για ένανανεκτίμητης αξίας πολιτιστικό θησαυρόπου αναδεικνύει με εμφατικό τρόπο τηνικανότητα του ανθρώπινου νου να δημιουργείανθεκτικές στο χρόνο υποδομές. Γιατίδεν αφορά κάποια απομεινάρια που μαςτο θυμίζουν αλλά ένα υπόγειο υδραγωγείολειτουργικό από τον 2ο αιώνα μ.Χ. μέχρικαι σήμερα, που ξεκινά από τις παρυφέςτης Πάρνηθας, διατρέχει ένα μεγάλο τμήματης Αττικής και καταλήγει στη Δεξαμενήστο κέντρο της Αθήνας. Η μία, λοιπόν,πτυχή της αναβίωσης του είναι αμιγώςπολιτιστική και σχεδιάζεται σε συνεργασίαμε το υπουργείο Πολιτισμού και τηνΠεριφέρεια Αττικής να καταστεί επισκέψιμο,άρα να δοθεί στη διάθεση των Ελλήνωνπολιτών και των επισκεπτών της χώραςμας», ανέφερε αρχικά ο κ. Στεργίου.

«Η άλλη πτυχήαυτής της προσπάθειας είναι μέσω καιτου ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrantνα κατασκευαστεί από την ΕΥΔΑΠ το πρώτοστην Ελλάδα δίκτυο μη πόσιμου νερού πουθα καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκώνγια πότισμα εντός των ορίων του ΔήμουΧαλανδρίου. Αφορά μία πιλοτική δράσημιας και το νερό που συλλέγεται στοΑδριάνειο Υδραγωγείο μπορεί ναχρησιμοποιηθεί και από τους άλλουςΔήμους στα όρια των οποίων διέρχεται.Προφανώς και δεν αποτελεί λύση για τηλειψυδρία. Σηματοδοτεί, όμως, την έναρξημίας εντελώς καινούργιας εποχής όπουγια χρήσεις όπως αρδευτικές, βιομηχανικέςκλπ δεν θα χρησιμοποιείται πόσιμο νερό.Σε βάθος χρόνου η εξοικονόμηση που θαεπιτυγχάνεται για τον πολύτιμο για τηνανθρώπινη ζωή πόρο θα είναι σημαντική.Ένα έργο περίπου 2000 ετών γίνεται οκαταλύτης της αλλαγής προτύπου πουαπαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες κλιματικήςκρίσης», συνέχισε ο ίδιος.

Όπως εξήγησεο κ. Στεργίου: «Κατασκευάζεται έναεντελώς καινούργιο δίκτυο που δεν θασυνδέεται με το υφιστάμενο. Δεν θαμπορούσε να είναι αλλιώς αφού αφορά μηπόσιμο νερό».

Αναφερόμενος, τέλος, στις πρόσφατες βροχοπτώσεις, και στο αν έχουν ενισχύσει τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ σε Μόρνο, Εύηνο και Υλίκη ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ τόνισε ότι: «Κερδίσαμε λίγες μέρες στη μάχη που δίνουμε με τον χρόνο, ώστε τα έργα που δρομολογούνται για την Αττική να υλοποιηθούν εγκαίρως. Οι καιρικές συνθήκες το επόμενο διάστημα θα καθορίσουν το παράθυρο του χρόνου που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε ακόμα και εάν ο καιρός δεν είναι σύμμαχός μας. Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα