Η Ουάσιγκτον θα φιλοξενήσει ένα νέο ζευγάρι πάντα που θα στείλει η Κίνα -Η ανάρτηση της Τζιλ Μπάιντεν

Η Ουάσιγκτον θα υποδεχθεί έως το τέλος του έτους ένα νέο ζευγάρι πάντα, τα οποία θα στείλει η Κίνα, θηλαστικά με ισχυρό διπλωματικό συμβολισμό, όπως ανακοίνωσαν από κοινού σήμερα ο ζωολογικός κήπος Smithsonian's National Zoo και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

«Είναι επίσημο! Τα πάντα επιστρέφουν στην Ουάσιγκτον» δήλωσε η Τζιλ Μπάιντεν σε ένα βίντεο. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα παιδιά, είτε κοντά είτε μακρύτερα, θα μπορέσουν εκ νέου να επωφεληθούν από τις αξιολάτρευτες και χαρούμενες περιπέτειες των

γιγαντιαίων πάντα», σχολίασε η ίδια σε ανάρτησή της στο Χ.

Αυτή η ανακοίνωση λαμβάνει χώρα λίγους μήνες αφότου τρία πάντα αποχώρησαν από την αμερικανική πρωτεύουσα για να επιστρέψουν στην Κίνα. Μια αποχώρηση, που συνδεόταν με τη λήξη ενός συμβολαίου δανεισμού, η οποία θεωρήθηκε ευρέως ότι αντικατοπτρίζει τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.

Η «διπλωματία του πάντα»

Ο ζωολογικός κήπος της Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την Κίνα, διάρκειας 10 ετών, με στόχο την αναπαραγωγή του είδους, στο πλαίσιο του οποίου θα φιλοξενήσει δύο πάντα, ένα αρσενικό που ονομάζεται Μπάο Λι και ένα θηλυκό, την Κινγκ Μπάο, και τα δύο ηλικίας δύο ετών.

Μια «ιστορική» στιγμή, όπως τη χαρακτήρισε η Μπράντι Σμιθ, μια αξιωματούχος του ζωολογικού κήπου.

Εδώ και δεκαετίες, η Κίνα χρησιμοποιεί τη «διπλωματία του πάντα» στέλνοντας τις αρκούδες της σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκειμένου να σφραγίσει τις διπλωματικές σχέσεις της.

Το πρώτο ζευγάρι πάντα το προσέφερε το Πεκίνο στις ΗΠΑ το 1972, έπειτα από μια ιστορική επίσκεψη του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην κομμουνιστική Κίνα του Μάο Τσε-Τουνγκ.

Το 2000, η Κίνα δάνεισε τους Μέι Σιανγκ και Τιαν Τιαν στον ζωολογικό κήπο και το πρώτο συμβόλαιο προέβλεπε την καταβολή στο Πεκίνο του ποσού των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 10 ετών. Σε ένα δελτίου τύπου, το Smithsonian εξηγεί ότι το νυν συμβόλαιο προβλέπει την καταβολή από τον ζωολογικό κήπο 500.000 δολαρίων ανά χρόνο στον κινέζο εταίρο του, μια οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουάσιγκτον, Κίνα	-Η, Τζιλ Μπάιντεν,ouasigkton, kina	-i, tzil bainten