Μεταπνευμονοϊός: Καθησυχαστικός ο Μαγιορκίνης -«Είναι αρκετά διαδεδομένος όλοι έχουμε μολυνθεί στο παρελθόν»

Χαμηλούς τόνους κρατά ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σχετικά με τον μεταπνευμονοϊό, λέγοντας πως μολύνει ανθρώπους εδώ και δεκαετίες.

Μπορεί στις ΗΠΑ να υπάρχει έντονη ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων μεταπνευμονοϊού και η Δύση να ζητά από την Κίνα να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα περιστατικά στα νοσοκομεία της, όμως ο καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για τον HMPV (Ανθρώπινο Μεταπνευμονοϊό), ο καθηγητής υπογράμμισε πως είναι ένας διαδεδομένος ιός που μολύνει ανθρώπους εδώ και δεκαετίες.«Τον ξέρουμε τουλάχιστον από το 2001», είπε ο κ. Μαγιορκίνης, εξηγώντας πως εκείνη την χρονιά δημοσιεύτηκε μελέτη στην Ολλανδία σύμφωνα με την οποία όλα τα παιδιά μολύνονται μέχρι τα 5 τους έτη. Αργότερα ανέφερε ότι ο μεταπνευμονοϊός είναι η δεύτερη αιτία εισαγωγής παιδιών στα νοσοκομεία παγκοσμίως.

Ο HMPV συνήθως προκαλεί συμπτώματα που θυμίζουν εκείνα του κρυολογήματος και της γρίπης, όπως βουλωμένη μύτη, πονοκέφαλος, ρίγος και κόπωση. «Είναι ένας ιός αρκετά διαδεδομένος και πιθανότατα όλοι μας έχουμε μολυνθεί στο παρελθόν», είπε ο καθηγητής.

Στην επισήμανση του Νίκου Χατζηνικολάου πως μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού στην Κίνα το 2019, που εξελίχθηκε σε παγκόσμια πανδημία, η κοινή γνώμη ανησυχεί πολύ στο άκουσμα μιας νέας επιδημίας στην ίδια χώρα, ο καθηγητής παρατήρησε ότι τότε οι κινεζικές αρχές είχαν ενημερώσει έγκαιρα την παγκόσμια κοινότητα πως επρόκειτο για καινούριο παθογόνο ιό, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί τώρα.

Το μοναδικό σενάριο το οποίο θα δικαιολογούσε ανησυχία, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, είναι οι κινεζικές αρχές να είχαν στη διάθεσή τους κάποιο στοιχείο που δεν έχουν δώσει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. «Εκτός κι αν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δε μας έχουν ανακοινωθεί», είπε κατά λέξη, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι με τον SARS-CoV-2, η ενημέρωση είχε γίνει εγκαίρως.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα