Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση παχυσαρκίας και διαβήτη

Η χρήση των εβδομαδιαίων αγωγών για την απώλεια βάρους και τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει επιφέρει σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

«Στοεπίκεντρο της θεραπευτικής δραστηριότηταςβρίσκονται οι αγωνιστές του GLP-1, μιαορμόνη που εκκρίνεται από τα επιθηλιακάκύτταρα του εντέρου καθώς και οι διπλοίαγωνιστές GLP-1/GIP. Οι ορμόνες αυτές έχουνιδιαίτερα ευνοϊκές μεταβολικές δράσεις,καθιστώντας τις βασικό άξονα στη μάχηκατά της παχυσαρκίας και του σακχαρώδηδιαβήτη τύπου 2», επισημαίνουν οι κ.κ.Ανδρέας Μελιδώνης Παθολόγος –Διαβητολόγος,Διευθυντής

του Διαβητολογικού Κέντρουκαι ΚάρολοςΠαπαλαζάρου,Διαιτολόγος– Διατροφολόγοςτου Διαβητολογικού και KαρδιομεταβολικούKέντρου, από το MetropolitanHospital.

Αποτελέσματα και απαιτήσεις

Οιαγωνιστές GLP-1, όπως η εβδομαδιαίαχορηγούμενη σεμαγλουτίδη (Ozempic), και οιαγωνιστές GLP-1/GIP, όπως η τιρζεπατίδη(Mounjaro), που σύντομα θα είναι διαθέσιμηκαι στην Ελλάδα, έχουν αποδείξει τηναποτελεσματικότητά τους στη γλυκαιμικήρύθμιση, μειώνοντας τη γλυκοζυλιωμένηαιμοσφαιρίνη έως και 2%. Παράλληλα, οιαγωγές αυτές συμβάλλουν σε αξιοσημείωτηαπώλεια σωματικού βάρους, με τηντιρζεπατίδη να επιτυγχάνει απώλειεςπου φτάνουν μέχρι και το 23% του σωματικούβάρους. Ωστόσο, αυτές οι φαρμακευτικέςαγωγές συνοδεύονται από σημαντικέςδιατροφικές απαιτήσεις και παρεμβάσειςπου πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Διατροφικέςαπαιτήσεις για τη διατήρηση της μυϊκήςμάζας

Ηαπώλεια βάρους με τις αγωγές αυτέςπροέρχεται κυρίως από τη μείωση τουλιπώδους ιστού αλλά υπάρχει επίσηςκίνδυνος απώλειας μυϊκής μάζας, πουμπορεί να οδηγήσει σε σαρκοπενία. Γιατην πρόληψη αυτής της κατάστασης, έχουναναπτυχθεί κατάλληλες διατροφικέςστρατηγικές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ώστενα διασφαλιστεί η διατήρηση της μυϊκήςμάζας κατά τη διάρκεια των θεραπειών.Οι στρατηγικές αυτές περιλαμβάνουναυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών,βιταμίνης B12, ασβεστίου και βιταμίνηςD3, ώστε να διατηρηθούν οι ασθενείς σεκαλή διατροφική κατάσταση.

Ορόλος της διατροφικής εκπαίδευσης

Ησωστή διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλειστη μείωση των πιθανών παρενεργειώντων αγωνιστών GLP-1, όπως η κόπωση, η ναυτίακαι η παλινδρόμηση γαστρικού οξέος.Συνεπώς, η διατροφική εκπαίδευση καισυμβουλευτική είναι απαραίτητες γιατην επιτυχημένη χρήση αυτών των φαρμάκων,ενώ η τακτική παρακολούθηση των επιπέδωνθρεπτικών συστατικών και της σύστασηςτου σώματος είναι κρίσιμη.

Βασικάθρεπτικά συστατικά για την επιτυχίατης θεραπείας

Γιανα εξασφαλιστεί η βέλτιστη αποτελεσματικότητατων αγωγών αυτών, οι ασθενείς πρέπει ναεπικεντρωθούν στην επαρκή πρόσληψηπέντε βασικών θρεπτικών συστατικών:

Πρωτεΐνη:Η μείωση της όρεξης, που προκαλείταιαπό τα φάρμακα, μπορεί να οδηγήσει σεανεπαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης και κατ'επέκταση, σε απώλεια μυϊκής μάζας.Συνιστάται η ημερήσια πρόσληψη 1,0-1,2γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικούβάρους για ηλικιωμένους και παχύσαρκουςασθενείς, ενώ για ασθενείς με νεφρικήνόσο η πρόσληψη πρέπει να περιορίζεταιστα 0,6-0,8 γραμμάρια. Η κατανάλωση μικρώνγευμάτων πρωτεΐνης κατά τη διάρκειατης ημέρας καθώς και η χρήση συμπληρωμάτωνπρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στηνκάλυψη των αναγκών.Φυτικές Ίνες:Η μειωμένη κατανάλωση τροφής μπορείνα προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Συνιστάταιη πρόσληψη 25-35 γραμμαρίων φυτικών ινώνημερησίως μέσω λαχανικών και φρούτωνόπως τα καρότα, το μπρόκολο και ταόσπρια.Βιταμίνη B12:Οι αγωνιστές GLP-1 μπορεί να μειώσουν ταεπίπεδα βιταμίνης B12, κάτι που καθιστάαπαραίτητη την κατανάλωση τροφώνπλούσιων σε αυτήν, όπως τα ζωικά προϊόντα.Οι χορτοφάγοι και οι vegans μπορούν ναστραφούν στη διατροφική μαγιά ωςεναλλακτική πηγή.Ασβέστιο:Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναιζωτικής σημασίας για την υγεία τωνοστών, ειδικά για γυναίκες μετά τηνεμμηνόπαυση. Η συνισταμένη ποσότηταείναι 1000-1200 mg την ημέρα, με πηγές όπωςτα γαλακτοκομικά και τα σκούρα φυλλώδηλαχανικά να αποτελούν καλές επιλογές.Βιταμίνη D3:Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τηναπορρόφηση του ασβεστίου και την υγείατων οστών. Η πρόσληψή της μπορεί ναενισχυθεί μέσω λιπαρών ψαριών, αυγώνκαι εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών,ενώ τα συμπληρώματα μπορεί να είναιαναγκαία για την κάλυψη των αναγκών.Συμπέρασμα

«Ηχρήση των εβδομαδιαίων φαρμακευτικώναγωγών για την απώλεια βάρους και τονσακχαρώδη διαβήτη προσφέρει σημαντικάοφέλη αλλά συνοδεύεται από διατροφικέςαπαιτήσεις. Η στενή συνεργασία μεταξύτων κλινικών ιατρών και των διατροφολόγωνείναι απαραίτητη για την εξασφάλισητης βέλτιστης υγείας των ασθενών καιτην ελαχιστοποίηση των παρενεργειών,διασφαλίζοντας ότι οι θεραπείες αυτέςθα παραμείνουν αποτελεσματικές καιασφαλείς. Σε αυτό το εγχείρημα συμβάλλουνδραστικά το ΔιαβητολογικόΚέντροκαι το Διαβητολογικόκαι Kαρδιομεταβολικό Kέντροτου Metropolitan Hospital.

Ταπαραπάνω αποτελούν σύγχρονα Κέντρα,εξοπλισμένα µε την αιχμή της τεχνολογίαςκαι µε το πλέον καταρτισμένο προσωπικό,στην υπηρεσία των ασθενών µε διαβήτη.Τα Κέντρα προσφέρουν συνολική,πολυπαραγοντική αντιμετώπιση τωνκαρδιοµεταβολικών διαταραχών τουασθενούς.

Οασθενής σε μια επίσκεψη αντιμετωπίζεταιαπό τον ειδικό για το μεταβολικό τουπρόβλημα (π.χ. ο διαβητικός από τονδιαβητολόγο), ενώ συγχρόνως γίνονταιεξετάσεις που αφορούν ανίχνευσηπροβλημάτων και καρδιακών διαταραχώναπό τη συγκεκριμένη µμεταβολική διαταραχή(π.χ. γίνεται triplex καρδιάς). Μετά τηνσυνολική εκτίμηση της καρδιαγγειακήςυγείας του ασθενούς δίνονται τελικέςοδηγίες από ομάδα γιατρών για την πρόληψητων καρδιαγγειακών επιπλοκών (π.χ.διαβητολόγος, καρδιολόγος)», καταλήγουνοι κ.κ. Μελιδώνης και Παπαλαζάρου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση παχυσαρκίας και διαβήτη,