Ο Κ. Τασούλας βραβεύτηκε για την συμβολή του στην ανέγερση του Μνημείου Πεσόντων στο Καλπάκι για το έπος του '40

Με στίχους του Ελύτη ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, έκλεισε τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου «Τιμή και Δόξα στους ήρωες του Έπους 1940, Μνημείο Πεσόντων-Πάρκο Ιστορίας στο Καλπάκι» του πρώην υπουργού και συγγραφέα, Γιώργου Σούρλα, στο Πολεμικό Μουσείο.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε πως «το παιδί, που περιγράφει ο Ελύτης στο Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο, πριν 83 χρόνια, κείτεται ξαπλωμένος απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη του.

Κείτεται ξαπλωμένος στην τσουρουφλισμένη χλαίνη του, με ένα κλαδάκι λησμονιάς στο αριστερό του αυτί. Χάρη στις προσπάθειες του κ. Σούρλα, χάρη στις προσπάθειες όλων όσων του συμπαραστάθηκαν, συγγενών, φίλων, δημάρχων, πολιτικών, των πάντων, χάρη στην τύχη τη δικιά μου, αυτό το κλαδάκι λησμονιάς σήμερα το αφαιρούμε και στη θέση του βάζουμε έναν παιάνα μνήμης».

Τασούλας: Να αποδοθεί η στοιχειώδης οφειλόμενη τιμή της ταφής των πεσόντων στο βορειοηπειρωτικό έπος

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της βουλής έκανε μια αναδρομή, από το 2005, στο οδοιπορικό της προσπάθειας ανάδειξης αυτού του εθνικού θέματος, «ώστε να σπάσει το φράγμα της λησμονιάς και της παραγνώρισης των πεσόντων στο βορειοηπειρωτικό έπος και να τους αποδοθεί η στοιχειώδης οφειλόμενη τιμή της ταφής, κατά τα έθιμα και κατά τη θρησκεία μας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Τότε ανελήφθη μια πρωτοβουλία από τον Γιώργο Σούρλα, από τέκνα και συγγενείς πεσόντων και από άλλους, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι παράγοντες της πολιτείας και να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προς την αλβανική πλευρά, ώστε οι 8.000 περίπου πεσόντες αυτού του αφάνταστου ηρωικού έπους του ΄40 να τύχουν της πρέπουσας μεταχείρισης» σημείωσε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στη δική του τύχη, μέσα σε αυτό το οδοιπορικό των 19 ετών, που τον βοήθησε να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο σε κάποιες σημαντικές φάσεις του: «Στις 9 Φεβρουαρίου του 2009, στα Τίρανα, σε αποστολή κοινή του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με επικεφαλής την τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, ο ομιλών ως υφυπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράφω εκεί στα Τίρανα, με την αντίστοιχη υφυπουργό Εθνικής Αμύνης της Αλβανίας, επιτέλους, τη συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας για την εκταφή, αναζήτηση, ταυτοποίηση και ενταφιασμό εν συνεχεία των Ελλήνων πεσόντων στο βορειοηπειρωτικό έπος. Αυτή η συμφωνία, που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2009 στα Τίρανα, έγινε νόμος του κράτους λίγους μήνες αργότερα τον Αύγουστο του 2009 και είναι ο νόμος 3782 του 2009».

Παράλληλα, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στον ρόλο της Βουλής των Ελλήνων και του ιδίου στη δημιουργία του Μνημείου Πεσόντων στο Καλπάκι:

«Η Βουλή των Ελλήνων, όταν ήταν αντιπρόεδρος ο Γιώργος Σούρλας και επί προεδρίας του αείμνηστου Δημητρίου Σιούφα, είχε ανταποκριθεί και είχε χορηγήσει μισό εκατομμύριο ευρώ για τον σκοπό ανεγέρσεως αυτού του μνημείου. Λόγοι καθαρά γραφειοκρατικοί συνετέλεσαν ώστε αυτό το ποσόν τελικώς να μην εκταμιευθεί. Και έτσι το έφερε η τύχη, η μοίρα, λίγο καιρό αφού ανέλαβα την Προεδρία της Βουλής, να δεχτώ ένα αίτημα από την Ένωση Τέκνων-Συγγενών-Φίλων των Πεσόντων, προκειμένου να επαναχορηγήσει η Βουλή το απαιτούμενο ποσό για να υλοποιηθεί αυτό το έργο της κατασκευής του μνημείου. Προφανώς η Βουλή και με ομόφωνη απόφαση της Διασκέψεως των Προέδρων -ομόφωνη απόφαση δηλαδή όλων των κομμάτων- απεδέχθη να επαναχορηγήσει ένα λίγο μεγαλύτερο ποσό λόγω και του διαδραμόντος χρόνου και έτσι χάρη σε αυτό το ποσόν και σε συμπληρωματικά ποσά, που έβαλε ο δήμος Πωγωνίου, σήμερα υλοποιείται αυτό το έργο».

Ο κ. Τασούλας στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας λόγια του διακεκριμένου εκδότη της «Καθημερινής», Γεώργιου Βλάχου, έκανε μία αντιπαραβολή του ψυχισμού των νέων του έπους του ΄40 με τον σημερινό ψυχισμό των Ελλήνων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ψυχισμός προφανώς δεν είναι ο ίδιος μετά από τόσα χρόνια. Δεν είμαι τόσο αφελής, ώστε να πιστεύω ότι διατηρούμε τον ίδιο ψυχισμό. Ωστόσο, τέτοιες εκδηλώσεις δημιουργούν μέσα μας ένα ζώπυρο, ένα “σπέρμα” εκείνου του ψυχισμού κι ας το έχουμε κάπου κρυμμένο, μη τυχόν, μη τυχόν και χρειαστεί να ξαναφουντώσει», για να καταλήξει: «Μην περιφρονούμε εκείνον τον ψυχισμό εν ονόματι του ευδαιμονισμού, ο οποίος έχει κατακλύσει την εποχή μας» εισπράττοντας το καθολικό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Κωνσταντίνος Τασούλας: Πλακέτα ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής για την ανεκτίμητη προσφορά του στην ελληνική κοινωνία

Μετά το τέλος του χαιρετισμού απονεμήθηκε στον κ. Τασούλα τιμητική πλακέτα ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής για την ανεκτίμητη προσφορά του στην ελληνική κοινωνία αλλά και για την καθοριστική συμβολή του στην ανέγερση του Μνημείου Πεσόντων για το έπος 40-41 στο ηρωικό Καλπάκι.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κωνσταντίνος Καψάλης και ο υποπτέραρχος πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Κωνσταντίνος Μπούζος, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Χρυσόστομος Χήτος-Κιάμος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων, Στέφανος Κούτρας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λεοντείων Σχολών και Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, Νικόλαος Νούλας και ο επιστημονικός σύμβουλος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων, Γιώργος Αλεξιάδης.

Την αντιφώνηση έκανε ο συγγραφέας και πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων, Γιώργος Σούρλας.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα